BÜYÜKŞEHİR TEYAKKUZDA
Trabzon Büyükşehir Belediyesi, çalışmalarına her alanda devam ediyor. Koronavirüs salgını ile mücadelede üstün bir performans ortaya koyan Büyükşehir Belediyesi, diğer faaliyetlerini de aksatmadan sürdürüyor. Baharın gelmesiyle birlikte kent ve ilçe merkezlerinde asfalt çalışması yürüten Büyükşehir Belediyesi ekipleri, kırsalda ise yayla yollarını açıyor.

Büyükşehir Belediyesi, koronavirüs tehdidine karşı Trabzon’un merkez ve ilçelerinde ilk günden itibaren başlattığı etkin çalışmalar ve yaptığı sosyal yardımlarla örnek gösteriliyor. Koronavirüs çalışmalarına hız kesmeden devam eden Büyükşehir Belediyesi, öte yandan kent merkezinde yol bakım onarım ve asfalt döküm çalışmaları gerçekleştiriyor. Ayrıca karla kapanan yayla yollarının açılması için de yoğun çalışma yürütülüyor. Trabzon’un Arsin ilçesi Mehmet Akif Ersoy Caddesi ile Yomra ilçesi Merkez Caddesi’nde toplam 2 bin 400 metre asfalt serimi yapıldı.

GENÇ KIZILAY GÖREV BAŞINDA
Türkiye’deki Destek Gurubu ile Genç Kızılay ekipleri ile birlikte Koronavirüse karşı önlem mücadelesi kapsamında 65 yaş ve üstü olan yaşlıları dışarı çıkmamaları ve ihtiyaçları karşılamak için hizmetlerine 81 İl ve İlçelerinde devam ediyor.

Bu kapsamda Genç Kızılay Genel Başkan Yardımcısı Trabzonlu Muharrem Altıntaş, “Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve tüm dünyaya hızla yayılan Korona Virüsü sebebi ile 81 İlin Valiliklerinin koordinesinde bizde büyük bir seferberlik başlattık. Bu kapsamda öncelikle 65 yaş ve üstü, bağışıklık sistemleri düşük olan ve kronik hastaları için evde kalmaları için gerekli bilgilendirmeleri yapıyor ve Genç Kızılay ekiplerimizle birlikte ihtiyaçları karşılamak için kapı kapı dolaşarak aldığımız bağışları ulaştırıyoruz.

Sadece Türkiye’nin bir ilinde değil aynı zamanda 81 il ve ilçelerimizde de dağıtım yaptığımız gibi her gün yeni bir ilçede bu bağışları sürdürmeye ve milletimizin yanında yer almaya çalışıyoruz. Tüm vatandaşlarımızı da bu kapsamda çalışmalarımıza destek olmaya çağırıyoruz biz birlikte daha güçlüyüz” dedi.

KORONA İNŞAATI DA VURDU
Trabzon İnşaatçılar ve Emlakçılar Odası Başkanı Ayhan Taflan, her sektörde olduğu gibi Korona virüs salgını sürecinin inşaat ve emlak sektörünü de olumsuz etkilediğini belirterek, “Korkulan olur ve virüs etki sürecini uzatırsa konut fiyatlarında hissedilir değer kaybı yaşanabilir” dedi. TÜİK verilerine göre Türkiye’de satılan konut sayısının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 55.5 azaldığına dikkat çeken Taflan, Korona virüs salgını sürecinin bir an önce bitmesini arzu ettiklerini söyledi.

Taflan "Korona virüs salgınının ekonomide bırakmış olduğu hasar bütün iş kollarında olduğu gibi inşaat ve emlak sektörünü de olumsuz etkilemiştir. Yaşanılan bu krizden dolayı piyasaların toparlanması iş sirkülasyonunun artması muhakkak ki normal seyrine dönecektir. Temennimiz her şeyin başı sağlık olduğu için bu süreci sağlık kurallarına riayet ederek hep birlikte aşıp normal hayatımıza dönebilmemizdir” diye konuştu.

HASTANELER NORMALLEŞECEK
Cumhurbaşkanlığı’nın bakanlıklarla dinamik şekilde izlediği koronavirüs planına göre sağlık sistemindeki normalleşmenin haziranda başlatılması öngörülüyor. Sağlık sisteminin normalleşme takvimine göre, 1 Haziran’dan itibaren pandemi hastanelerinin sayısı kademeli olarak azaltılacak. Sadece İstanbul ve Ankara gibi vaka sayılarının nispeten fazla olduğu illerde pandemi hastaneleri olacak. Salgın döneminde nakit akışının bozulduğuna dikkat çeken sağlık sektörü ise Cumhurbaşkanlığı’ndan ve Sağlık Bakanlığı’ndan SUT fiyat artışlarının her yıl makul düzeye endekslenmesini, 3 aylık dönem için geçmiş bir yılın SGK faturalarına göre ödeme yapılmasını ve hijyen tedbirleri nedeniyle artan giderler için destek istedi.

Hijyen tedbirleri nedeniyle giderlerin arttığını belirten sektör temsilcileri, düşmeyen aylık cari giderler nedeniyle destek talep etti. Sektör temsilcileri, hükümetten mart, nisan, mayıs ayını kapsayan 3 aylık dönemde SGK prim ödemelerinin işsizlik fonundan karşılanmasını, 3 aylık dönem için geçmiş bir yılın ortalama SGK faturasının global bütçe olarak belirlenip ödenmesini, SUT fiyat artışlarının her yıl makul bir artışa endekslenmesini ve COVID-19 sürecinde yerli malzeme üretiminin teşvik edilmesini istedi.

YAYLALARA YOLCULUK SÜRÜYOR
Karadeniz'de, yaylalara göç geleneği, koronavirüs salgını nedeniyle bu yıl erken başladı. Kalabalık şehirlerden uzaklaşarak daha sakin olan yaylalara çıkanlar, hayvanlarını otlatıyor, doğal ürünlerle besleniyor. Salgından korunmak isteyenler, şehirlerden uzaklaşarak daha sakin ve ıssız olan yaylalara çıkıyor.

Hayvanlarıyla yaylalara göç edenler, yılın 4 ya da 5 ayını buralarda geçiriyor. Özellikle hayvanlarını otlatmak amacıyla yaylalara çıkanlar, buralarda kaldıkları süre içerisinde hem kış aylarında tüketecekleri süt ürünlerini elde ediyor hem de hayvanlarının tüketeceği otları biçiyor. Yaylada, ineklerin sütünden tereyağı ve peynir çeşitleri hazırlayanların kimi ürününü satarak, geçimine katkı sağlarken kimi de ailesinin kış mevsimindeki yiyeceğini elde ediyor. Yaz aylarında yaylalarda kalanlar, sonbaharda yeniden geri dönüyor.

Editör: Haber Merkezi