TİCARİLEŞMELERİ ÖNEM TAŞIYOR

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Makina Mühendisliği Bölümü’nde düzenlenen Bitirme Projeleri Sergisi’nde öğrenciler projelerini tanıttı. Serginin açılışına KTÜ Rektöre Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gençağa Pürçek, Makina Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Burhan Çuhadaroğlu, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, açılışta yaptığı konuşmada, öğrencilerin başarılı birçok projeye imza atmalarından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Yapılan çalışmaların birçoğu piyasaya dönük projeler. Bu nedenle ticarileşmeleri büyük önem taşıyor. Piyasaya yönelik bu tür projelerin ticarileşmesine her türlü desteği oda olarak vermeye hazırız. Her aşamada yardımcı olup katkı verebiliriz.” dedi. Hacısalihoğlu, öğrencilerin projelerini de yakından inceleyerek detaylı bilgiler aldı.

BU UYARILARA DİKKAT

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, bağışıklık sistemi bozukluğu alerjinin, özellikle bahar ve yaz aylarında yaşam kalitesini düşüren reaksiyonlara neden olabildiğini belirterek solunum yolu alerjilerinin tedavi edilebilir olduğuna dikkat çekti. Mevsimsel alerjinin soğuk algınlığı ve üst solunum enfeksiyonları ile karıştırıldığını kaydeden Özlü, doğru ve zamanında tedavinin önemini belirtip, “Bahar ve yaz mevsimi ile beraber solunum yolu alerjileri olan kişilerde hemen yakınmalar yoğun bir şekilde başladı. Bu ara pek çok alerjili hastamız başvuruyor. Genelde solunum yolu alerjileri hapşırma, burunda kaşıntı, burun akıntısı, burunda tıkanma, geniz akıntısı ve öksürük yakınmaları ile geliyorlar. Astım hastalığı da buna katılmışsa nefes darlığı, hırıltı, inatçı öksürükler oluyor. Gün boyu devam eden art arda nöbetler şeklinde çok sayıda hapşırmalar olabiliyor. İnanılmaz derecede yaşam kalitesini bozan şikayetler oluyor. Bazen gece uyku uyutmuyor bu hapşırma ve öksürmeler. Hastalar zorlanıyorlar. Polenlerin özellikle burada etkisi çok fazla. Bahar ve yaz mevsiminde polen yükü artıyor ve değişiyor. İklim de etkili oluyor tabi. Sıcaklar, nem ve benzeri diğer değişimlerde bu polenlerden bizim etkilenmemizi sağlıyor. Açık havada daha çok vakit geçiriyoruz. Bu da daha çok polen maruzuna yol açabiliyor. Bu alerjik semptomlar ve alerjik hastalıklar artık günümüzde tedavi ile tamamen önlenebilir.” dedi. Bu uyarılara dikkat etmek gerek.

ARAKLI’YA MODERN PLAJ

Trabzon’un Araklı ilçesinde liman mevkiinde bulunan alanda aile plajı çalışmaları hızlandırıldı. Araklı Belediye Başkanı Recep Çebi, vatandaşların rahatlıkla girebileceği son derece modern bir alan oluşturacaklarını belirterek alanda incelemelerde bulundu. Duş alanları, soyunma kabinleri, şezlong alanları gibi olmazsa olmaz çalışmalar hızlı bir şekilde gerçekleştiriliyor. Çevre düzenleme ve ağaçlandırma çalışmalarıyla birlikte son derece modern bir alan oluşturulacak. Tamamen ücretsiz olacak alanda vatandaşların soğuk içecek ve aperatif yiyecek alabilecekleri mini büfede bulunacak.

Editör: Haber Merkezi