DENETİMSİZLİK VE KAYIRMA: ÇED SÜRECİ TAHRİF EDİLİYOR

Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED), konusuna da dikkat çeken Kasımoğlu, bu konuda birçok olumsuz örnek yaşandığını hatırlatarak, "Ülkemizde son yıllarda ÇED süreçlerinin de nasıl tahrif edildiği, olumsuz çıkması gereken raporların nasıl olumlu olduğu, mahkemelerin ÇED'leri iptal edebildiğini hep birlikte gördük. Tüm bu nedenlerden dolayı Trabzon halkı Mühendisi, Mimarı, Şehir Plancısı, Üniversiteleri ile birlikte Araklı halkının yanında yer almalıdır. Süreç bağımsız bir şekilde gözetilmeli, raporlanmalı, oldu bittiye getirilmemelidir” diye konuştu.

ARAKLI HALKININ YANINDAYIZ

“Herkes elini taşın altına koymalıdır” diyen Şehir Plancıları Odası Trabzon Şube Başkanı Kasımoğlu, “Meseleyi ülke menfaatlerine indirgeyip sadece ekonomik kaygıları ön plana çıkartıp madene karşı olanları istemezükçü ilan edenlere, çevrenin ve doğanın korunmasının en önemli ülke menfaati olduğunu bir kere daha hatırlatmak isterim. Halkın; kurumlara, raporlara, ÇED süreçlerine güveni kalmamış ise sorumlular kabahati kendilerinde aramalıdır. Bizler, Taşönü Çöp Tesisi’nde olduğu gibi Araklı halkının yanındayız" ifadelerini kullandı. 

Eşik Platformu’ndan Muhalefete Çağrı: Torba Yasa Oylamasına Katılmayın Eşik Platformu’ndan Muhalefete Çağrı: Torba Yasa Oylamasına Katılmayın

Trabzon'un Araklı ilçesinden çıkarılması planlanan ve yöre halkının tepkini çeken madencilik faaliyetlerine bir tepki de Şehir Plancıları Odası’ndan geldi. Trabzon Şube Başkanı Uğur Kasımoğlu Türkiye'de madencilik alanında denetimsizlik olduğunu ifade ederek, "Sektörde denetimsizlik ya da kayırmacılık sonucu ülkemizdeki madencilik faaliyetleri çoğu zaman felaketlere davetiye çıkarıyor. İliç'te meydana gelen maden kazası örneği var. Şimdi benzer bir riski Araklı halkı neden alsın? Araklı gösterdiği tepkide sonuna kadar haklıdır!" şeklinde konuştu. “Kuşkusuz madencilik ülke ekonomimiz için son derece önemli bir sektördür” diyen Başkan Kasımoğlu şöyle devam etti: “MTA da ülkemizin güzide kurumlarından biri ve görevini son derece başarılı bir şekilde yerine getiriyor. Yani yer altındaki maden yataklarının bulunması ve ekonomik olarak işletilebilecek maden rezervlerinin belirlenmesi için keşif çalışmaları yürütüyor.  Ancak Türkiye'de madencilik faaliyetleri için gerekli ruhsatları veren kurum Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na bağlı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG)'dir. Araklı'da altın madeni çıkarılacaksa izin verecek olan kurum da yine MAPEG olacak. Ruhsat için en önemli aşama ise ÇED süreci. ÇED olumlu sonuçlandığı takdirde ruhsat verilmesi kesinleşebilir.”

HERKES ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYMALI

Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED), konusuna da dikkat çeken Başkan Kasımoğlu, bu konuda birçok olumsuz örnek yaşandığını hatırlatarak, "Ülkemizde son yıllarda ÇED süreçlerinin de nasıl tahrif edildiği, olumsuz çıkması gereken raporların nasıl olumlu olduğu daha sonraları mahkemelerin ÇED'leri iptal edebildiğini hep birlikte yaşadık ve gördük. Tüm bu nedenlerden dolayı Trabzon halkı Mühendisi, Mimarı, Şehir Plancısı, Üniversiteleri ile birlikte Araklı halkının yanında yer almalıdır. Süreç bağımsız bir şekilde gözetilmeli, raporlanmalı, oldubittiye getirilmemelidir. Herkes elini taşın altına koymalıdır. Meseleyi ülke menfaatlerine indirgeyip sadece ekonomik kaygıları ön plana çıkartıp madene karşı olanları istemezükçü ilan edenlere, çevrenin ve doğanın korunmasının en önemli ülke menfaati olduğunu bir kere daha hatırlatmak isterim” ifadelerini kullandı. Araklı halkının haklı mücadelesine destek verdiklerini ifade eden Başkan Kasımoğlu, "Halkın; kurumlara, raporlara, ÇED süreçlerine güveni kalmamış ise sorumlular kabahati kendilerinde aramalıdır. Bizler, Taşönü Çöp Tesisi’nde olduğu gibi Araklı halkının yanındayız" dedi.

Editör: Gözde Üçüncü