SONNOKTA HÜSEYİN TERZİ - Trabzon İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Ayvazoğlu, ölümlü kazaların yaşandığı Araklı Karadere yolu için yetkililere çağrıda bulundu. Birçok yaylaya ve Pazarcık turizm merkezine bağlanan Karadere yolunun bir an önce yapılması gerektiğini vurgulayan Ayvazoğlu, “Burası Karayolları’nun uhdesinde ama turizm destinasyonlarına ulaşabilmek adına bu yolun yapılması önemli” dedi. Araklı Taşönü Mahallesi’ne yapılması planlanan Katı Atık Bertaraf ve Enerji Üretim Tesisi ile ilgili açıklamalarda bulunarak “Daha önce Turup’u çöp tesisi yapmak için çok uğraştılar. Orası olmadı. Engellendi, Allah’a hamdolsun. İnşallah burası da olmayacak diye ümit ediyoruz” diye konuştu.

TURİZM İÇİN YOL ŞART
Araklı Karadere yolunun bir an önce yapılması gerektiğini vurgulayan Ayvazoğlu, “İnşallah yapılacak. O yolu ben yıllardan beri biliyorum. Çocukluğumdan beri biliyorum, hala hiç değişmedi. Burası şehirler arası yol ağına dahil edilmiş. Ama tabii maddi yetersizlik var. Yukarısında Salmankaş Tüneli yapıldı. Güzel oldu. Ancak bu yolun tamamının yapılması elzemdir. Bazı alanların genişletilmesi lazım. Yaylalarımıza ve turizm destinasyonlarına ulaşabilmemiz için yol şart. Yol medeniyettir. Burası Karayolları’nun uhdesinde ama turizm destinasyonlarına ulaşabilmek adına bu yolun yapılması önemli. Ama tabi doğal güzellikleri bozmadan yapmak lazım” şeklinde konuştu.

TURUP BAKANLIKTA
Dubaili yatırımcılar tarafından Turup’ta yapılması planlanan 1 milyar doların üzerindeki mega proje hakkında da bilgi veren Ayvazoğlu, “Orayı Arap yatırımcılar yapacaklar. İnşallah gelir yaparlar. Şuanda herhangi bir gelişme yok. Sheraton Otel başlayınca oraya da başlayacaklarını söylüyorlar. Ama ne zaman başlayacaklar bilmiyoruz. Biz de bu yatırımı çok yakınen takip ediyoruz. Turup için turizm başvurumuzu Bakanlığa yaptık, bekliyoruz. İlgili kurumlara yazılar yazıldı. Onların yazıları bekleniyor. Büyük bir ihtimalle de onaylanacak diye düşünüyorum. İnşallah hem Araklı’ya hem de şehrimize büyük bir turizm destinasyonu kazandırmış olacağız. Büyük katkı sağlayacak. Araklı turizm için önde gelen ilçelerin başında geliyor” ifadelerini kullandı.

İNŞALLAH OLMAYACAK…
Ayvazoğlu, Araklı Taşönü Mahallesi’nde yapılması planlanan Katı Atık Bertaraf ve Enerji Üretim Tesisi ili ilgili de “Daha önce Turup’u çöp tesisi yapmak için çok uğraştılar. Orası olmadı. Engellendi, Allah’a hamdolsun. İnşallah burası da olmayacak diye ümit ediyoruz. İnşallah o çalışmada daha uygun alanlara da kaydırılır veya daha uygun alanlar tercih edilir. Ama turizm noktasında Araklı’ya katkı vermek zorundayız. Biraz daha insanımızı bilinçlendirip çalışmalar yaparsak Araklı’nın turizmden gereken payı alacağını düşünüyoruz. Biz de bu noktada geçtiğimiz aylarda Araklı Pazarcık’ta bir festival düzenlemiştik. Bu da bir canlılık sağlamıştı” dedi.

UYGUN YERLERE YAPILMALI
Ayvazoğlu, “Büyükşehir Belediyemiz, her halde bunu yaparken doğal kaynakların olduğu bir yeri planlamıyordur. Turizm açısından önemli olan alanların olduğu yerleri de planlamıyordur. Ben Büyükşehir Belediyemizin turizmi ve insan sağlığını etkileyecek bir noktada böyle bir tesis yapmayacağına inanıyorum. Bir Araklılı olarak bunu söylüyorum. İnşallah çöpe daha uygun yerlerde yapılmasından yanayım. Böyle bir karar alacaklarına da ümit ediyorum. Benim Belediye Başkanım kendisi bir doktor ve aynı zamanda bir jeoloji mühendisidir. Bir büyüğümüz, böyle bir karar noktasında çok titiz davranacağını düşünüyorum” diye konuştu.

BİZDE DAHİL EDİLSİN DEDİK AMA...
Kapısına kepenk indirilen Kanuni Sultan Süleyman Osmanlı Kültürevi ili ilgili ise Ayvazoğlu şu ifadeleri kullandı: “Kanuni Evi aslında özel bir şahsın daha sonra Kanuni Vakfı’na bağışlamasıyla ve valiliğin himayesinde oluşan bir müze şuanda. Tamamen Trabzon Vali Yardımcımız Şükrü Kara Beye bağlı bir şekilde hizmet veriyor. Tasarruf yetkisi ve orayla ilgili tüm iş ve işlemler, valiliğimizden geçiyor. Ama biz şunu istemiştik orası bize dahil edilsin diye ama herhalde orası bir vakfın himayesinde olduğu için buna çok da sıcak bakmadılar. Dolayısıyla bizim bir tasarruf hakkımız olmadığından şimdi de söz söylememiz uygun olmaz”

Editör: Haber Merkezi