Trabzon Şoförler ve Otomobilciler Odası önceki dönem Başkanı Turan Altuntaş, dolmuş dönüşümü ve pandemi süreci ile ilgili açıklamalarda bulundu. Altuntaş, dünyayı etkisi altına alan pandemi döneminin her kesim gibi şoför esnafını da etkilediğini belirterek, esnafın zor günler geçirdiğini ifade etti. Altuntaş, dolmuş modernizasyonu ile alakalı da ilk dönüşümü gerçekleştiren Boztepe Dolmuş Durağı Başkanı ve üyelerini tebrik ederek bazı yanlış anlaşılmalardan dolayı durağın sıkıntılı olduğunu kaydetti.

ALLAH YARDIMCIMIZ OLSUN
Pandemi döneminde şoför esnafının büyük sıkıntısı olduğuna vurgu yapan Altuntaş şunları dile getirdi: “Bu dönemde bir çok kurum ve kuruluş ya yarı zamanlı ya da evden çalışıyor. Bazı işyerlerinin de tedbir amaçlı kapalı olması, bu sektörleri etkilediği gibi şoför esnafını da derinden etkiliyor. Büyükşehir Belediyesi’nin gündeminde olan dolmuş modernizasyonun böyle bir döneme de gelmesi esnafı daha da zora düşürecektir. Biz asla dolmuş dönüşümüne karşı da değiliz. Uygun ortamda dolmuş araçları değişecektir. Devletimiz tarafından diğer sektörlere yapılan yardımlar maalesef dolmuşçu esnafımıza yapılmamıştır. Araçların yenilenme maliyetine ek olarak engelli rampasının tarihi 07 Temmuz 2021 tarihine kadar uzatılmıştır. Ama şu anda önümüzü göremiyoruz.”

ŞOFÖRLER SAHİPSİZ
Altuntaş, 0-3 yaş sınırının 6 yaşa çıkarılmasının esnafa nefes aldırdığının altını çizerek, “Belediye Başkanımızın kararı olan dolmuş modernizasyonunda 6 yaş esnafımıza bir nebze nefes aldıracaktır. Dolmuşların son değişim tarihi olan 2021 yılının Mart ayının ise pandemi döneminden dolayı uzayacağı belediyemiz tarafından bizlere söylenmiştir. Belediye Başkanımız Sayın Murat Zorluoğlu’ndan şoför esnafı olarak engelli rampasının 07 Temmuz 2021 olan son tarihinin UKM kararı ile oluşturulan kontrol şemasının 13. Maddesine göre ileride yetkililerimizin belirleyeceği bir tarihe kadar kaldırılmasını talep etmekteyiz. Sayın Murat Zorluoğlu’nun sahipsiz kalmış şoför esnafının böyle bir zamanda esnafımızı koruyup kollayacağından şüphemiz yoktur.” diye konuştu.

KARŞILANMASI ÇOK ZOR
“Devlet yetkililerimiz pandemi döneminin bir yıl daha sürebileceğini dile getiriyorlar. Böyle bir durumda engelli rampasının yasal süresinin uzatılması kaçınılmazdır. Ülkemizin 81 ilindeki dolmuş araçlarında engelli rampası kanuni zorunluluk değilken, Trabzon’da hem de böyle bir dönemde zorunlu olması hem de 20 Bin TL’yi bulan yüksek maliyeti ile esnaf tarafından karşılanması çok zordur. Allah’a şükür olsun ki kentimizde bu engelli rampasına ihtiyaç olacak kadar da engeli vatandaşımız yoktur. Engelli vatandaşımız dolmuşa binmek istediği zaman şoför esnafımız onu sırtlar, gerekirse güzergahının dışına dahi çıkarak evine ulaştırır. Ayrıca bu rampaların kullanılması için de şehrin alt yapısı hazır değildir. Belediye otobüslerinin bile bu engelli rampalarına uygunlukları yeterli değildir.”

Editör: Haber Merkezi