Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu gazetemizi ziyaret ederek açıklamalarda bulundu. Zorluoğlu şunları söyledi: “Şuanda benim geleceğe dönük bir şey söylemem doğru olmaz. Devletten geldiğim için, devlet terbiyesi ve memur adabıyla yetiştiğimden dolayı nerede ihtiyaç varsa, devlete hizmet ederim, genel yaklaşımım budur. Takdir kullanacak makamlar vardır, onların takdirlerine her zaman saygı gösteririm.”

Bundan sonrası için dedi ki:


NEREDE İHTİYAÇ VARSA ORADA OLURUM!

Zorluoğlu: “Geleceğe dönük bir şey söylemem doğru olmaz. Devlet terbiyesi adabıyla yetiştiğimden dolayı nerede ihtiyaç varsa, devlete hizmet ederim. Takdir kullanacak makamlar vardır, onların takdirlerine saygı gösteririm.”

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu gazetemizi ziyaret ederek açıklamalarda bulundu. Zorluoğlu şunları söyledi: “Dolmuşların Postane önüne doğru depolanmaları konusunda eleştiriler olabiliyor ama bize çok büyük bir sorun intikal etmedi. Dolmuşçular biraz tepki gösteriyorlar, çünkü dolmuşçular Meydan’da köprü altında da yer istiyorlar. En azından köprü altına biz de gelelim, durmadan yolcumuzu indirelim veya alalım şeklinde talepleri var, onu da inceliyoruz. Tabii ki Meydan’daki trafiği de düşünmek lazım, köprünün altında sayıyı ne kadar artırırsanız o bölgedeki sirkülasyon da o kadar yavaşlar. Şuan Meydan bölgesi rahat ilerliyor.  Biraz süreci izliyoruz, şuanda işleyişe biraz daha bakmamız lazım.”


EN GEÇ 15 HAZİRAN

“Kahramanmaraş Caddesi’nde çalışmaların sonuçlanması için 15 Haziran tarihini düşündük. 15 Haziran’a kadar en geç bitirmek istiyoruz. Şuana kadar oradaki çalışmalar gayet iyi gidiyor. Orası bizim ustalık dönemimiz olacak. Hem esnafa hem vatandaşa çok büyük sorun yaşatmadan oradaki çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İnşallah 15 Haziran’a kadar tamamlanır, daha erken işi sonuçlandırırsak memnun oluruz, onun için de çalışıyoruz. Bugünlerde  yolun ortasındaki taş döşemesi yapılıyor. Ondan sonra da yolun etrafındaki diğer alanların kaplaması yapılacak. Çalışmalar iyi gidiyor.”



 

AMİRİNİ GÖREVDEN ALDIM

“Uzunsokak’ta taşlar eskiden de kırılıyordu.  Hatta biz o taşların altına demirli beton yaptık ve çok sağlam bir zemini oldu. Eskiden beton yoktu ve orada çok daha fazla kırılma oluyordu Fakat şimdi orası yeni yapıldığı için daha fazla dikkat çekiyor. Şu da var ki o taşlar yayalar bastı diye kırılmıyor, araç geçişi ile alakalı bir durum bu. Geçen akşam iftar sonrası Uzunsokak’tan hanımım ile beraber yürüyordum, saat 9.30 civarı baktım karşıdan kamyonet geliyor. Normalde o saatte oraya o aracın girmemesi lazım. 3-4 tonluk araç oraya hatır gönül ilişkisi ile girmiş. O gün çok kızdım sokaktaki kamyonu görünce cinler tepeme çıktı. O sorumluluğun amirini görevden aldım.  Böyle olursa işte o taşlar da kırılır. Vaziyet budur, yoksa taşlardan kaynaklı bir sorun yok. İnsanların buraları kullanmasında sorun var.”


 
O TEPKİYE HAK VERMEM

“Biz Meydan bölgesinde cephelerin sağlıklaştırması için bir karar aldık ve bunu hayata geçirdik. Meydan bu şehrin merkezi ve ilgili kurumlar ile istişare sonucu karar alarak tabela kirliliğini ortadan kaldıracağız dedik, tabelaları tek çeşit haline getirdik. Binaların üst katlarında yer alan işletmelerin tabelaları söküldüğü için tepki olabilir, ancak o tepkiyi anlayışla karşılamakla beraber hak vermiyoruz. Uzunsokak ve Kahramanmaraş Caddesi’nde bu iş biraz daha farklı olacak. Oralarda da Eylül-Ekim aylarında cepheleri sağlıklaştırmaya başlayacağız. Projeler hazırlanıyor, oradaki tabela mevzusuna esnek bir şey bulabilir miyiz diye çalışıyoruz. Çünkü orası tam ticaret aksı.”

ÜSTÜ TİCARET AKSI ALTI OTOPARK

“Eski Öğretmenevi ve Eski Cudibey İlköğretim Okulu’nun olduğu bölge ile ilgili düşünülen projeye de zaman gelecek. Projelerimizi sırayla hayata geçiriyoruz. Şuan projesi çalışılıyor. Orada aşağıya doğru bir kaç kat inerek büyük bir otopark düşünüyoruz. Üstü de yüksek binalardan oluşmayan, bir ticaret aksı olabilir, onun üzerine çalışıyorlar. Oradan vazgeçmiş değiliz. Orada yapacağımız otoparkın bir bölümüne belki dolmuşları da alabiliriz.”

ŞAPKADAN TAVŞAN ÇIKMAYACAK

“Gülcemal’de şapkadan tavşan çıkmayacak. Orada tema park olacak, eğlence parkı olacak, yeme içme mekanları olacak. Biraz alışveriş, biraz oyun alanları olacak, konser alanı olacak. Turizme ve şehrin insanına hizmet edecek şeyleri o bölgede düşünüyoruz.  Alt yapı çalışması devam ediyor.”


TAKDİR KULLANACAK MAKAMLAR VAR 

“Şuanda benim geleceğe dönük bir şey söylemem doğru olmaz. Ben Belediye Başkanıyım, meslek hayatımda bir yer talep etmiş insan değilim. Devletten geldiğim için, devlet terbiyesi ve memur adabıyla yetiştiğimden dolayı nerede ihtiyaç varsa, devlete hizmet ederim, genel yaklaşımım budur. Buradayken süreç içerisinde bu şehre ne kadar faydalı iş yapabilirim, ne kadar güzel hizmetler yapabilirim diye uğraşıyorum ve vakit harcıyorum. Bütün enerjim ona gidiyor, onun ötesinde bir esamem yok. Ama takdir kullanacak makamlar vardır, onların takdirlerine her zaman saygı gösteririm.”

ŞEHİRDE BİRÇOK DESTİNASYON OLMALI

“Ganita-Faroz Projesi devam ediyor. Orada güzel bir iş ortaya çıkıyor. Gençler için, çocuklar için bir takım özel donanımlar ile sahili donatıyoruz.  Oradaki tarihi koy ile, büfelerle ve kafelerle denize dik uzanan iskeleleriyle yürüyüş yolları bisiklet yolları ile herkese hizmet edecek bir alan oluşturuyoruz.  Pazarkapı’da yapılan caminin etrafındaki alanı da düzenliyoruz. Ora ile birlikte şehir merkezi artık Meydan’a hapsolmaktan kurtulacak. Meydan’a elbette gelelim ama insanların şehirde sadece bir tek destinasyona mahkum olmaları büyükşehirlerin şanına yakışmaz. Büyükşehirler de insanların gidebilecekleri birçok destinasyon olmalı. Bu manada çalışıyoruz.”



CUMHURBAŞKANIMIZA TRAMVAYI ARZ ETTİM

“Tramvay ile ilgili süreç devam ediyor. Şuanda Ulaştırma Alt Yapı Genel Müdürlüğü’nde bizim Ulaşım Master Planımız inceleniyor. Onun bir süreci var ve sonraki aşama artık projenin yapımıdır. Belediye Başkanı olarak benim bu şehirde hayata geçirmek istediğim çok önemli projelerden bir tanesidir. Onun için vekillerimiz ve bakanlarımız ile görüşüyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımıza da konuyu arz ettim. Dolayısıyla bu manada mutluyum, elimizden gelen bu hizmeti Trabzon’a kazandırmaktır.”


İLLE DE 2053 MECBURİYETİ YOK

“Ulaştırma 2053 vizyonu devletimizin vizyonudur.  Demir yolu kalkınmanın temelinde bir iştir. Avrupa Birliği’nin kurulmasında bile demiryolu ağının olumlu etkisi vardır. Bu nedenle önemli bir iştir, pahalı da bir yatırımdır. Ancak devletimiz hem hızlı trende, hem de normal tren sisteminde çok büyük adımlar attı. Şimdi de 2053 vizyonu ortaya koyulu. Bu bir vizyondur, ille de 2053’te Trabzon’a gelecek diye bir mecburiyet yok. Bizim hedefimiz elbette şehrimize daha erken bir tarihte ray sistemi getirmek. Bölgesel anlamda ticaret için demir yolunun çok önemli olduğunu biliyoruz.”


 
LAF OLSUN DİYE SÖYLEMEDİK

“Bu şehrin 50-100 yıllık geleceğini kurtarıyoruz derken bunu laf olsun diye demiyoruz. Bugün birçok vatandaşımızla sokakta bir araya geldiğimizde içme suyundaki kalite artışından bahsediliyor. Tamamlanan yerlerdeki içme suyu kalitesi oldukça yüksek. Artık insanlarımız suyunu çeşmeden içmeye başladı, bu güzel bir şey. Bu işi fırsata çevirip, kanalizasyon ve yağmur borusu eksikliklerini de giderdik. 2019’da göreve başladığımda balık halinin oradaki bütün dükkânları su basmıştı. Aydınlıkevler’de bir cadde vardı, o dönem bana dediler ki her yağmur yağdığında burası patlıyor. Bunun gibi bir çok yerde sıkıntı vardı.  Dolayısıyla yapılan iş sadece bir içme suyu değil, bu işle birlikte yağmur suyu meselesini de büyük oranda çözdük, kanalizasyon meselesini de çözdük. Uzunsokak’ta sürekli bir kanalizasyon kokusu olurdu şimdi o koku kesildi. Meydan’da doğalgaz yoktu, fırsattan istifade birçok yere doğalgaz da geldi. Bu altyapı yatırımı bir fırsat oldu. Zahmet çekildi, vatandaşın yolu kesildi, elektriği gitti, problemler yaşandı ama artık alt yapısı tamamlanan yerler asfaltlanıyor.”

ORTAHİSAR’I DESTEKLİYORUZ

“Ortahisar Belediyesi’ne destek veriyoruz. Ortahisar Belediyesi de bir taraftan sokaklarda çalışmalarını sürdürüyor. Ortahisar’ın da bitirdiği çok sayıda sokak var. Yeter ki yapsınları, biz Ortahisar Belediyesi’ne istedikleri kadar sokağın altyapısını tamamlar veririz. Biz Ortahisar Belediyesi’ne bu işlerde yardımcı oluyoruz. Kendi cadde ve sokaklarımızı yaptığımız gibi Ortahisar’ın da yüzde 50’sini karşılıyoruz. Onların gücü yetmeyebilir diye böyle bir destek veriyoruz.”



ORASI KIYMETLİ ALAN

“Çimento Fabrikası’nın yeri bizim değil, şahıs yeri. Mal sahibi orada ne isterse onu yapabilir ancak o bölge bir bütün olarak dönüşmeli. Küçük sanayi siteleri ile alakalı çalışıyoruz, belli bir aşamaya geldik. Sanayi sitelerinin önümüzdeki süreçte başka yere taşınmasını düşünüyoruz. Terminal binamız da Büyükşehir Belediyesi’nin kıymetli bir alanıdır orayı da değerlendireceğiz.”

BEŞİKDÜZÜ TELEFERİĞİ ALMIYORUZ

“Beşikdüzü teleferiği almıyoruz. Orasının işletme maliyetleri çok yüksek, aldığımızda çok ciddi masrafı olur. Bizim öyle bir uzmanlığımız da yok, Büyükşehir olarak teleferik işletmecisi değiliz. Dolayısıyla ciddi bir yük. Biz Boztepe’ye teleferik düşünüyoruz ama Beşikdüzü’ndeki teleferiği alıp oraya koymanın manası yok. O teleferik Beşikdüzü’nde çalışmalı. Özel sektör Beşikdüzü’ndeki teleferiği değerlendirebilir. Özel işletmenin bize göre çok avantajları var. Kamu olduğumuz için biz orada çalışanların çalışma saatlerinde bile özel sektör ile rekabet edemiyoruz. Bir de teleferik konusunun bizimle de bir alakası yok, neticede Büyükşehir’in yaptığı bir iş değil.”



MİLLET BAHÇESİ CIVIL CIVIL OLACAK

 

“Millet Bahçesi’ne basketbol için potalar koyulabilir. Biz zaten orayı yaz boyu etkin şekilde kullanacağız. Etkinlik çayırında bir çok etkinlik yapacağız. Orası cıvıl cıvıl olacak. Diğer yandan kuzeydeki binaları yıktık. Oranın da projesi yapılıyor.  Millet Bahçesi’nde Trabzonspor’un şampiyonluğunda konser etkinliğimiz de olacak. Büyükşehir Belediyesi olarak şampiyonluğa hazırız, şehri süsledik çok da güzel oldu.  Spor temalı duraklarımız da şehirde yerini alıyor.”



ONLAR ULAŞIM ARACI

“Elektrikli scooter bir eğlence aracı değil, ulaşım aracıdır. İnsanlar bunu bir yerden bir yere gitmek için kullanıyorlar ve bu Türkiye’de neredeyse bütün büyükşehirlerde yaygın şekilde kullanımda. Şehirlere ilk geldiğinde acemilik çekilen, sonrasında sistemi oturan bir şey. Bunun düzenlemesini biz yapmıyoruz. Bunun bir yönetmeliği var ve izinleri veriyoruz. Belli bir süratle 50’nin altında gidilen yerlerde kullanılabiliyor. Bu yeni bir uygulama, insanlarımız da alışacaklar. İnşallah bir kaza olmaz.”



YENİ YOLLARLA SORUN AŞILACAK

“Şehir Hastanesi’nin yanında yeni yollar olacak. Hastane etrafında kesintisiz olarak acil hizmetlerin görülebileceği bir yol mutlaka yapılacak. Şu anda bunun için de çalışıyoruz ama tabii ki hedefimiz tramvayı getirebilmek. Oradan başlayıp Meydan’a doğru tramvay ile yoğunluğu çözebiliriz diye düşünüyorum.”



REŞADİYE’Yİ YAPAN YIKMALI

“Reşadiye Kavşağı ile ilgili resmi olarak Ulaştırma Bakanlığı’na burayı yıkın diye kendi imzam ile yazı yazdım, bu onların işi biz yapmadık çünkü. Bu yolun bir işlev görmediğini, şehre yakışmadığını, hatta surları kapattığını, dolayısıyla yıkılmasının uygun olacağını yazdım ama henüz bir cevap gelmedi. O yüzden ben yıkamam, onu yapan yıkmalı.”



KİMSEYE ACIMAM

“Dolmuş dönüşümünü büyük oranda tamamladık. Ben hep söylüyorum, şehrin menfaatleri ile bir meslek ya da bir kişinin menfaati çatıştığında ben şehrin menfaatinden yanayım, kişiler beni pek ilgilendirmiyor. Sürenin sonunda dönüşmeyen dolmuşların tamamı trafikten men edilir. Kimseye acıyacak durumda değiliz, vatandaşın konforunu bozmamamız lazım. 689 tane dolmuşun 600 tanesi dönüşmüşse diğerleri de dönüşecek.”



İSTEDİKLERİ OLMAYINCA İSTİŞARESİZ GÖREBİLİYORLAR

“Elbette sivil toplum kuruluşları ve odalar ile zaman zaman aynı düşünmediğimiz projeler olabiliyor. Her zaman aynı şeyleri düşünmüyoruz, farklı şeyleri düşünebiliyoruz. Meslek odaları ile ilişkilerim gayet iyidir, ilk kez Trabzon tarihinde bu kadar odalar ile ilişki kuruldu. Dolayısıyla bir istişare problemimiz yok, istişare problemi bazen şöyle oluyor kendi istedikleri gibi bir karar vermediğimizde istişare edilmemiş gibi davranılabiliyor.  Danışır istişare ederiz ama kararı biz veririz.”  



 

Editör: Haber Merkezi