Trabzon'da Ayasofya Müzesi, içerisinde ve çevresinde gerçekleştirilen restorasyon çalışmalarıyla ile ilgili sık sık gündeme gelmiş ve Mimarlar Odası mahkeme süreci başlatmıştı. Geçtiğimiz günlerde CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya restorasyon çalışmalarını incelemek üzere gittiği Ayasofya Müzesi'nde çan kulesine yapılan demir merdivenleri görünce hayretler içinde kalmış ve bu konuyu Türkiye gündemine taşımıştı.

ORTADA BİR PROJE YOK
Konuyla ilgili görüşlerine başvurulan Trabzon Mimarlar Odası Başkanı Gürol Ustaömeroğlu, Ayasofya ile ilgili mahkemenin son duruşmasının 31 Aralık'ta gerçekleştiğini ve burada yapılan restorasyon çalışmalarının bir projeye dayandırılmadığını ve yapılan keşif sonrasında da mahkeme heyetine bir proje getirilmediğini ifade etti. Mahkeme sürecinin devam ettiğini belirten Ustaömeroğlu, "Ayasofya'da bazı projeler bizim başvurumuzla birlikte iptal olmuştu. İptal edilmesine rağmen oradaki tadilatlar nasıl devam ettiğine dair bir keşif yapıldı ancak proje getirilmedi. Çan kulesine yapılan ilaveler neye göre yapıldı onu biz de bilemiyoruz. Kesinlikle kabul edilebilir bir şey değil. Ayasofya ile ilgili biz tarafız. Orada yapılan bütün tadilatların işin aslına uygun olmadığını biz söylüyoruz. Bu tarz eski yapılara çağdaş dönem eki olarak ek yapılabiliyor. Bu ayrıca tartışılır. Ama biz orada yapılan tadilatların zaten bir proje doğrultusunda olup olmadığını araştırıyoruz. Hala bulamadık" ifadelerini kullandı.

ESKİ TAŞLARI DELİP DEMİR KORKULUK YAPTILAR
Yapılan tadilatların neye göre yapıldığının bir açıklamasının bulunamadığının altını çizen Ustaömeroğlu, "Merdiven orada sadece bir detay, göründüğü için konu olabiliyor. Orada arka planda kalan daha bir çok şey var. Zemindeki mozaikler camla kapatıldı. Nefes alamaz hale geldiler. Demir korkuluklar yapıldı ve bunları eski taşları delerek yaptılar. Biz bütün bunların hepsini eleştirdik. Bunların hepsinin bilimsel bir proje çerçevesinde olması gerektiğini dile getirdik ama şuanda keşifte hiç bir proje getirilmedi. Biz derme, çatma baraka sistemi ile yapılan işlere her zaman karşı olduk" dedi.

JENERATÖRE DE ŞAŞIRMADIK
Ayasofya'nın bahçesine konulan jeneratörle ilgili de kısa ve öz konuşan Ustaömeroğlu, "Koyarlar, koyarlar... Artık hiç bir şeye şaşırmıyoruz. Her şeyi koyabilirler" dedi.

Editör: Haber Merkezi