Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilmesi planlanan Bilim Merkezi ve Planetaryum Projesinin protokolü, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı ile birlikte imzalandı. 12 Milyon TL'ye mal olacak projesinin maliyetini 10 Milyon TL'lik kısmı DOKA Üzerinden, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının Cazibe Merkezlerini Destekleme Programından karşılanacak.

KAFAMIZDAKİ HAYALLERİ PAYLAŞMIYORUZ
Trabzon Büyükşehir Belediyesi Taş Binasında yapılan protokol imza törenine, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorloğlu, DOKA Genel Sekreteri Onur Adıyaman, Trabzon Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ahmet Adanur ve Daire Başkanları katıldı.  İmza törenini hemen başında konuşan Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Zorluoğlu,  "Kafamızdaki hayallerimizi hiç bir zaman vatandaşlarımızla paylaşmıyoruz. Planetaryum ve Bilim Merkezi Projemizde şu anda artık ihale aşamasına geldi, kaynağı hazırlanmış projedir. Bugün onun protokolünü Kalkınma Ajansımızla birlikte imzalayacağız" dedi.

TRABZON'UN SEMBOL YAPILARINDAN BİRİ OLACAK
DOKA Genel Sekreteri Adıyaman ise, "Trabzon kadim şehir, kültür şehri. Biz bunu daha da nasıl zenginleştiririz diye çeşitli projeler üzerine uğraşan kurumuz. Sayın Başkanımız vizyonu ve sayın Bakanımızın Prensipleri ile Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı kapsamında bu projemiz hayata geçiyor.  12 Milyon TL'lik proje. Biz topluma bilim ve teknolojiyi sevdirmek istiyoruz. Trabzon eğitim ve bilim şehri diyoruz. Bunu tamamlayıcı projeyi belediyemiz ile birlikte gerçekleştireceğiz.. Bu proje ile Trabzon yeni bir turizm destinasyonu kazanıyor. Projenin bizim için belki de en önemli noktalarından bir tanesi, Trabzon'un bilim ve teknoloji takip eden değil, üreten şehir olmasını istiyoruz. Trabzon'un sembol yapılarından biri olacağını düşünüyorum" dedi.

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Zorluoğlu ise, projenin 1,5 yılda tamamlanmasının hedeflendiğini kaydederek, "Bizim seçim döneminde dile getirdiğimiz, seçim kitapçığında yapacağımıza dair söz verdiğimiz projenin protokolünü yaparak hayata geçirme noktasını sizlerle paylaşıyoruz. Bu proje, bir çok büyükşehirde çeşitli şekillerde hali hazırda irili ufaklı var.  Şimdi artık Trabzon'da kavuşmuş olacak.

Yaklaşık 12 Milyon TL'lik yapım projesi var. 10 Milyon TL'sini Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız, Cazibe Merkezlerini Destekleme Programından 2 Milyon TL'sini de biz karşılıyoruz.  Projemizi şehrimize kazandıran saygı değer Hemşerimiz Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Mustafa Varank beye şahsım ve şehrim adına teşekkür ediyorum.

Biz göreve geldikten sonra bir proje ekibi oluşturduk.  Strateji Geliştirme Dairemizin bünyesinde 4  - 5 tane genç dinamik, dünyanın gidişatını doğru okuyan, proje yazma kabileyeti olan çok etkili proje hazırlama birimi oluşturduk. Bütün bu projeler, uygulama birimimiz tarafından hazırlanıyor. Bizlere sunuluyor. Daha sonra biz bunları gerekli kademelerde değerlendiriyoruz. Bu projeler tek tek hayata geçmeye başladı. 

Ben bu ekibi biraz daha güçlendireceğim. Önümüzdeki dönemde gerek ulusal, gerek uluslararası finans kuruluşlarından Trabzon'a çok daha katkı sağlayacak projelerle sizlerin kamuoyunun huzurunda olacağız. 

Bunu nerede yapıyoruz. Pazarkapı'da büyük camimiz var inşaatı devam eden. Onun etrafında ki alanı, seçim döneminde şehrimize vadetmiştik. Burayı yeni bir yaşam alanı, vatandaşlarımızın gideceği meydan olarak dizayn ediyoruz. O alan içinde bu projeyi gerçekleştiriyoruz. Oraya yaz kış çok sayıda insanın gitmesini kullanmasını teşvik etmiş oluyoruz. 

Bizim bu projede bütün hedefimiz bütün okullarımızda çocuklarımızın buraya getirilmesi. burada gerek atölyelerde eğiti,  gerek daha sonra Planetaryum'da o vizyon kazanması. Yılda 25 ile 30 bin çocuğumuzu o alana getireceğimiz şeklinde planlama yapıyoruz. Çocuklarımıza bambaşka olanak sağlamış oluyoruz.

Burada bir taraftan bu işin inşaatı yapılırken bir taraftan da TÜBİTAK ile yapacağımız protokol çerçevesinde araç temin alacağız. Orayı çok etkin şekilde kullanmamızı sağlayacağız. Trabzon insanı mucittir. Biz çocuklarımızın icat çıkarmasını istiyoruz. Bizim gençlerimiz Trabzonluya, Trabzon'un doğasına uygundur icat çıkarmak. Sokakta bile bunu yaşıyoruz. Herkesin bir fikri var. Çocuklarımıza bu şekilde düşündüklerini, orada hayallerini gerçekleştirecekleri atölye imkanı sunmuş oluyoruz" dedi. 

Bilim Merkezi ve Planetaryum'da bulunacaklar ise şu şekilde sıralandı:
Planetaryum, 

Tasarım ve Beceri Atölyeleri, 

Maker Atölyeleri, 

Robotik ve Kodlama Atölyeleri, 

Keşif Atölyeleri,

Sanal Küre, 

Sanal Tur Merkezi, 

Güneş Saati, 

3 Boyutlu Hatıra Resim Köşesi, 

Kafe ve Fuaye alanları

Editör: Haber Merkezi