Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, Din İşleri Yüksek Kurulu, 2024 yılı fitre miktarını 130 TL olarak belirledi. Müslümanların, Ramazan ayının manevi atmosferini taçlandıran ve Ramazan Bayramı'na ulaşmanın bir teşekkürü olarak kabul edilen fıtır sadakası (fitre), bu yıl belirlenen miktarla birlikte yoksul ve ihtiyaç sahiplerine destek olma amacını güder.

Fitre Nedir ve Kimler Verir?

Serbest piyasada döviz fiyatları Serbest piyasada döviz fiyatları

Fitre, Ramazan orucunu tutan ve bayrama ulaşan Müslümanların, Allah'a şükür amacıyla, yoksul kimselere vermekle yükümlü olduğu malî bir ibadettir. Fıtır sadakası, bayramın ilk gününde vacip olmakla birlikte, bayramdan önce ve sonra da verilebilir. Bu sadakanın asıl amacı, toplum içindeki fakir ve muhtaç kişilerin, en azından bayram gününde günlük yiyecek ihtiyaçlarının karşılanmasıdır.

Fitre verme yükümlülüğü, Ramazan Bayramı'na ulaşan ve nisap miktarı üzerinde mal varlığına sahip olan her Müslüman'a aittir. Kişi, aynı zamanda kendi ve velayeti altındaki küçük çocukların fitresini de vermekle yükümlüdür.

Fitre Kimlere Verilir?

Fitre, kişinin bakmakla yükümlü olmadığı yoksul Müslümanlara verilmelidir. Verilen bu sadakanın, veren kişi veya ailesi tarafından doğrudan ya da dolaylı olarak yararlanılmaması gerekmektedir. Fitre, anne, baba, büyükanne, büyükbaba, çocuklar, torunlar, eş ve zengin akrabalara verilemez. Ancak, zengin olmayan diğer akrabalarınıza, örneğin, kardeş, teyze, dayı, amca, hala ve onların çocuklarına, gelin, damat, kayınpeder ve kayınvalide gibi kişilere fitre verilebilir.