Açıklanan yaş çay taban fiyatının ardından açıklamalarda bulunan Başkan Saral, “Çifti şokta. Hala inanmıyorlar, ne olduğunu anlamadılar. Gece yarısı sosyal medyadan gelen bir haberle öğrendiler.” dedi

NASIL HESAPLIYORLAR!

Tarım ve Orman Bakanlığı, 2024 yılı yaş çay taban fiyatını kilogram başı 17 TL ve 2 TL destekleme bedeli ile beraber 19 TL olarak açıkladı. Bu açıklamanın bakanlığın resmi sosyal medya hesabından yapılması üreticide şaşkınlık yaratırken konuya ilişkin açıklama yapan Of Ziraat Odası Başkanı Berkant Saral, “Üreticilerimizin morali bozuk. Hesaplarımızın sonucunda 25 TL güzel bir fiyat olurdu. Bu hesapları nasıl yapıyorlar da bu 17-19’u buluyorlar bilmiyoruz.” dedi.

DESTEK SENEYE ALINACAK

Samsun manda varlığında Türkiye'de zirvede Samsun manda varlığında Türkiye'de zirvede

Başkan Saral açıklamasını şöyle sürdürdü: “2 TL destekleme dediler ama bu 2 TL destekleme şu anda çiftçinin eline geçecek bir para değil. Bir dahaki sene alınacak bir para. Yani 19 TL görünse de çiftçimizin eline şu anda 17 TL geçecek. Tepkiler var. Bizim bu çaydan başka bir geçim kaynağımız yok. Çayımızı 3 ay topluyoruz. 9 ay yiyoruz. Bu enflasyonda yaş çay fiyatı sene içerisinde eziliyor. Kuru çaya yılda kaç kere zam gelecek ama biz bu zammı bir kere alıyoruz.”

ÖZEL SEKTÖR MEMNUN

“Bu fiyatı Cumhurbaşkanımız kendisi açıklardı. Gece yarısı sosyal medya hesaplarından açıklanması, açıklanma modeli üzücü bir durum. Arkadaşlarımız, çiftçilerimiz, dostlarımız arıyorlar, ‘Gerçek mi acaba?’ diyorlar. İnandırıcı bile gelmedi insanlara. Çünkü böyle bir açıklama biz yaşamadık. Değersiz bir durum. Ben de üzüldüm, çiftçiler de üzüldü. Özel sektör bu açıklanan rakamdan çok memnun. Fiyat ne kadar düşük açıklanırsa onların karı o kadar artıyor.”

YANLIŞ BİLGİLENDİRİLİYOR

“Üst düzey bürokratlarla, siyasetçilerle ya da özel çay fabrika sahipleriyle oturup hesaplanacak bir şey değil yaş çay taban fiyatı. Bu çayı dağda bayırda çiftçi topluyor. Çifti şokta. Hala inanmıyorlar, ne olduğunu anlamadılar. Gece yarısı sosyal medyadan gelen bir haberle öğrendiler. Cumhurbaşkanımıza bu kadar destek olan bir toplumun tek geçim kaynağı olan çayın bu kadar değersizleştirilmesi cumhurbaşkanımızın yanlış bilgilendirilmesinden kaynaklıdır.” 

2-26