Oda Başkanı Mustafa Hikmet Eyüpoğlu, ziraat mühendisleriyle birlikte katıldığı saha çalışmalarında, bahçelerde yapılan incelemelerin ardından üreticilere önemli uyarılarda bulundu.
Eyüpoğlu, fındıkta yüksek verim ve kaliteli ürün için yıl boyunca sürdürülen budama, gübreleme, bahçe temizliği ve zararlılarla mücadele gibi tüm işlemlerin ardından hasat dönemine girildiğini belirterek, üreticilerin bu süreçte dikkatli olması gerektiğini vurguladı.
“Fındık hasadında uymamız gereken bazı kurallar var. Üreticilerimizi bu konuda uyarmak istiyoruz. Hasat öncesinde, 5-10 gün önceden motorlu tırpan gibi aletlerle bahçe temizliği yapılmalı. Fındıklar daldan değil, yere döküldükten sonra toplanmalıdır,” dedi.
Eyüpoğlu, file serme yöntemini önererek, “Ürün tamamen olgunlaştığında, fındık dalları silkelenerek file üzerine dökülmeli ve bu şekilde toplanmalıdır. Böylece hem işçilikten tasarruf edilir hem de erken hasadın önüne geçilmiş olur,” ifadelerini kullandı.
Resmi Hasat Takvimi Açıklandı
Akçaabat Ziraat Odası tarafından paylaşılan komisyon kararına göre, 2025 yılı fındık hasat tarihleri şu şekilde belirlendi:
-
Sahil kesimi (0-250 m): 03 Ağustos 2025
-
Orta kesim (251-500 m): 08 Ağustos 2025
-
Yüksek kesim (500 m üzeri): 14 Ağustos 2025
Erken hasadın; kilo, kalite ve randıman kayıplarına neden olduğunu belirten Eyüpoğlu, “Zamanından önce yapılan hasatta, ürünlerde nem oranı yüksek kalır ve bu da zararlı aflatoksin oluşumuna yol açar,” uyarısında bulundu.
Fındığın Hasada Uygun Olduğu Nasıl Anlaşılır?
Eyüpoğlu, hasat için uygun zamanın geldiğini gösteren işaretleri ise şöyle sıraladı:
-
Zurufların (çotanakların) sararıp kızarmaya, kahverengileşmeye başlaması
-
Sert kabuğun %75 oranında kızarması
-
Danelerin kabuğundan kolayca ayrılması
-
İç zarın koyu krem rengine dönüşmesi
-
Dallar sallandığında meyvelerin %75’inin dökülmesi
Kurutma ve Depolama Uyarısı
Toplanan fındıkların ince bir tabaka halinde harman yerinde serilerek kurutulması gerektiğine dikkat çeken Eyüpoğlu, “Fındıklar üst üste yığın yapılmamalı. Kalın serilirse sıcaklık artar, bu da acılaşmaya ve küflenmeye neden olur. Bu gibi durumlarda aflatoksin oluşma riski artar,” dedi.
Kuruyan fındıkların naylon çuvallar yerine jüt çuvallara konulması gerektiğini belirten Eyüpoğlu, depo koşullarının da önemli olduğunu vurguladı: “Serin, kuru ve iyi havalandırılan ortamlarda, sıcaklığı 2-4,5 °C ve nem oranı %55-60 arasında tutulan depolarda fındık bir yıla kadar sağlıklı şekilde saklanabilir.”
Eyüpoğlu, açıklamasını şu sözlerle tamamladı:
“Hasat, yıl boyunca verilen emeğin meyvesidir. Doğru zamanda ve uygun teknikle yapılmazsa tüm çaba boşa gidebilir. Üreticilerimize bol ve bereketli bir hasat sezonu diliyoruz.”