Başkan Genç, Düzyurt planlanmış bir sanayi alanı. Ortahisar Belediye'mizin de onayı var. Orada hukuka aykırı bir durum yok. Danıştay kararlarına uygun bir şekilde de kararlarımızı almışız. Süreci vatandaşlarımız ve odalarımızla paylaşacağım. Üniversitenin raporunu herkese göndereceğim. Bilimden faydalanıyoruz, o nedenle üniversitenin raporu bizim için esastır” dedi

BAŞKAN GENÇ, DÜZYURT VE DEĞİRMENDERE İÇİN YAPILACAK ÇALIŞMALARI ANLATTI

KTÜ’NÜN RAPORU BİZİM İÇİN ESASTIR!

HUKUKA AYKIRILIK YOK!

Sanayi sitelerinin Düzyurt’a taşınması konusunda Başkan Genç, “Değirmendere Bölgesini dönüştürüyoruz dolayısıyla oradaki 5 sanayi sitemizi taşımamız gerekiyor. Bununla ilgili bir çalışma yapıldı. Düzyurt tarım alanı değil. Orası şu anda planlanmış sanayi alanıdır. Ortahisar Belediye'mizin de onayı var. Orada hukuka aykırı bir durum yok. Danıştay kararlarına uygun bir şekilde de kararlarımızı aldık. Karadeniz Teknik Üniversite’mizden de bilimsel bir çalışma talep ettik. Üniversitemiz 6 alan buldu bu alanlardan en fizibil olanı Düzyurt. Biz bunun üzerinden yürüyoruz” diye konuştu.

Sibel Suiçmez'den Dünya Madenciler Günü Açıklaması: "Maden Kazaları Kader Değil, İhmaldir!" Sibel Suiçmez'den Dünya Madenciler Günü Açıklaması: "Maden Kazaları Kader Değil, İhmaldir!"

SÜRECİ PAYLAŞACAĞIM

Vatandaşları süreçle ilgili bilgilendireceklerini kaydeden Başkan Genç, “Kamulaştırmadan yer almayacağız. Verilen miktarı yeterli bulmayan vatandaşlarımız için kararı mahkeme verecek. Vatandaşın lehine düşünen bir anlayışla ilerleyeceğiz.  Oraya yapılacak sanayi sitelerinin kesinlikle çevreye olumsuz bir etkisi olmayacak. Hatta oralara değer kazandıracak bir yatırım. O bölgeyle ilgili süreci vatandaşlarımız ve odalarımızla paylaşacağım. Üniversitenin raporunu herkese göndereceğim. Bu konuda da bilimden faydalanıyoruz. O nedenle üniversitenin raporu bizim için esastır” ifadelerini kullandı. 

Değirmendere’deki sanayi sitelerinin Düzyurt’a taşınması konusunda Başkan Genç, “Orası planlanmış bir sanayi alanı. Ortahisar Belediye'mizin de onayı var. Orada hukuka aykırı bir durum yok. Danıştay kararlarına uygun bir şekilde de kararlarımızı almışız. Süreci vatandaşlarımız ve odalarımızla paylaşacağım. Üniversitenin raporunu herkese göndereceğim. Bilimden faydalanıyoruz, o nedenle üniversitenin raporu bizim için esastır” dedi

Sanayi sitelerinin Düzyurt’a taşınması konusu var. Bu konuya Şehir Plancıları Odası’nın itirazı var. Proje revize edilsin diyorlar. Orası tarım toprağı, Danıştay kararı var diyorlar. Siz ne yapacaksınız?

“Şimdi şurada bir netleşelim; Trabzon'un en düz yeri Değirmendere'dir. Havaalanı tarafından şehre girdiğinizde üniversitemiz var,  EYOF, 100. yıl parkımız var. Devamında sizi sanayi siteleri karşılıyor oradan Çömlekçi’ye geliyoruz.  Şehre girişi güzelleştirmemiz lazım. Değirmendere’de çimento fabrikası yapılırken şehrin dışındaydı, sonra oraya sanayi siteleri kuruldu. Orada 1728 tane bağımsız 5 adet küçük ölçekli sanayi sitemiz var. İleriye doğru da Hurdacılar Sitesi. Değirmendere bölgesi çok güzel bir alan. Otogarı satmadık. Orayı bütünleştireceğiz. Hatta bir belki bir yarışmayla o bölgeyi planlayacağız. Bu şehir bizim, ortak akıllı oraya ne yapacağımıza karar vereceğiz. Ne yapmak lazım bunun için? Beş sanayi sitemizi oradan taşımamız lazım. Bununla ilgili bir çalışma yapıldı. Düzyurt tarım alanı değil. Orası şu anda planlanmış sanayi alanıdır. Daha önce Kanuni Bulvarımızın güzergahında bir plan yapılmıştı. Planlanmış sanayi alanı. Dolayısıyla elli binde, yirmi beş binde, beş binde ve binde Ortahisar Belediye'mizin de onayı var. Düzyurt bizim Ortahisar'daki seksen yedi güzel mahallemizden bir tanesi. Düzyurt’ta çimentonun terk ettiği iki yüz dönümlük bir alan var, köyün bitişiğinde dört yüz dönümlük alanı da sanayi sitesi olarak planlamışız. Ben hukukçuyum, orada hukuka aykırı bir durum yok. Danıştay kararlarına uygun bir şekilde de kararlarımızı almışız.

Karadeniz Teknik Üniversite’mize yazı yazdım. Dedim ki; bu alandan bağımsız olarak şehirde bu sanayi sitelerimizi taşıyacağımız alanlar var mıdır? Varsa hangileridir? Bunları bir araştırın. Bize bilimsel gerçeklikleriyle, artıları eksileriyle bir rapor verin dedik. Üniversitede 6 tane alan bulduk. Ve 6 alandan en fizibil alanın Düzyurt olduğunu tespit ettik. Biz bunun üzerinden yürüyoruz. “

Bu kesin bir karar mı?

“Yok değil. Şu anda hem teknik hem de bilimsel anlamda en fizibil olabilecek alan bu ama burada bilinmeyen şu; ne yapmak istiyoruz burada? Son derece modern bir sanayi sitesi yapacağız o bölgede vatandaşlarımızın merak ettiği konu şu; daha önce Kanuni Bulvarı dolayısıyla on sekiz uygulamasından dolayı vatandaşlarımızın yerleri alınmış. Ben o zaman vatandaşlarımıza gidin dava açın dedim. Bak ben belediye başkanıyım. Gidin dava açın. Haklarınızı arayın dedim. Açtılar ve iptal ettiler. Çünkü on sekiz uygulamasının birçok eksiği vardı. Neden? Yerleri değerlenecekti ama mülkiyet hakkı asıldır. Bazı vatandaşlarımızın arazileri on sekiz uygulamasından toprağına basmadan sağa sola gitmişti veya çimentonun alanı orada olması hasebiyle birçok vatandaş aleyhine iş ve işlem vardı. Tarım niteliği alanlarından çıkarılmadığı için alan daraltılmıştı. Vatandaş da o zaman kamulaştırarak alsın devlet alacaksa demişti. Şimdi ben burada bu planı uygulamıyorum. Burada on sekiz uygulamıyoruz. Burada iki şey var vatandaşımızın bilmesi gereken. Vatandaşları da süreçle ilgili bilgilendireceğiz. Birincisi, kamulaştırmadan yeri almayacağız. Neyse parasını vereceğiz. Tutarı beğenmedi mahkeme tespit edecek, alacak. İkincisi, eğer vatandaşımız yerim gidiyor ama yapılacak olandan bana verin diye bir teklifi talebi varsa ona da bu hakkı tanıyacağız. Yani vatandaşına lehine düşünen bir anlayışla ilerleyeceğiz.  Ama kesinlikle çevreye olumsuz bir etkisi olmayacak. Hatta oralara daha çok değer kazandıracak bir yatırım. O bölgeyle ilgili süreci vatandaşlarımız ve odalarımızla paylaşacağım. Üniversitenin raporunu herkese göndereceğim. Bu konuda da bilimden faydalanıyoruz. O nedenle üniversitenin raporu bizim için esastır.”

OTOGARIN YERİNE DEV BİR KÜLTÜR MERKEZİ

“Düşünsenize; Gülcemal tamamlanmış, Raylı Sistem bitmiş, Değirmendere’yi düzenlemişiz. Büyük bir kültür merkezi sözümüz var. Onu da eski otogarın yerine yapmayı planlıyoruz. Almanya'nın Hamburg şehrinde Elbphilharmonie diye devasa bir konser salonu var. Harika bir şey. Oraya da öyle bir kültür merkezi güzel olur. Değirmendere Bölgesi’ndeki tarihi yapıları da gün yüzüne çıkarıp bütüncül bir şekilde şehircilik anlayışına uygun dönüştürmek istiyoruz.”

Kaynak: KARADENİZ'DE SONNOKTA