Saadet Partisi Ortahisar İlçe Başkanı Burak Turhan, Üniversite öğrencisi Cennet Nesibe Gül’ün, köpekten kaçmaya çalışırken otobüsün çarpması sonucu yaralanmasıyla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi. Ortada ciddi bir sorun varken bir evladımız yaralıyken “ben yapmadım, o yaptı” tartışması ne vicdana ne de sorumluluk bilincine sığar. Bu mesele siyaset üstü bir meseledir; polemik değil çözüm üretme konusudur.
Trabzon’da son haftalarda yaşanan köpek saldırısı hepimizi derinden üzmüştür. Üniversite öğrencisi Cennet Nesibe Gül’ün, köpekten kaçmaya çalışırken otobüsün çarpması sonucu ağır yaralanması, meselenin artık görmezden gelinemeyecek bir boyuta ulaştığını açıkça göstermektedir. Çok şükür ki sağlık durumunun iyiye gittiğini öğrenmek bizleri sevindirmiştir. Kendisine bir kez daha geçmiş olsun dileklerimi iletiyor, acil şifalar diliyorum.
Ancak böylesine hassas bir olayın ardından Ortahisar Belediyesi ile Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin karşılıklı suçlamalarla gündeme gelmesini doğru bulmuyoruz.
Elbette hayvanlar hepimizin hassasiyetidir. Onlara zarar vermek, şiddeti çözüm olarak görmek asla kabul edilemez. Ancak insan güvenliğini de göz ardı edemeyiz. Şehirler hem insanlar hem de hayvanlar için güvenli yaşam alanları olmak zorundadır. Bunun yolu da plansızlıkla değil, bilimsel, sürdürülebilir ve sosyal boyutu olan politikalarla mümkündür.
Biz bu noktada somut ve teşvik edici bir yaklaşım öneriyoruz. Sahiplendirmeyi artıracak destek mekanizmaları hayata geçirilmelidir. Örneğin evinde köpek sahiplenen vatandaşlardan çöp vergisi alınmaması ya da su faturalarında indirim uygulanması gibi teşvikler gündeme getirilebilir. Belediyeler bu konuda sosyal destek paketleri oluşturabilir. Böylece hem sahipsiz hayvan sayısı azalır hem de toplumun sürece adaptasyonu kolaylaşır.
Ayrıca kısırlaştırma çalışmalarının artırılması, barınak koşullarının iyileştirilmesi, düzenli denetim ve kayıt sistemlerinin güçlendirilmesi gerekmektedir. Sadece kriz anlarında değil, planlı ve sürekli bir politika çerçevesinde hareket edilmelidir.
Belediyelerimizin görevi tartışmak değil; ortak akılla, iş birliği içinde çözüm üretmektir. Gün söylem günü değil, eylem günüdür. Bu şehir hepimizin; güvenliği de, vicdanı da ortak sorumluluğumuzdur.
Bir kez daha Cennet kızımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor, benzer acıların yaşanmaması için tüm kurumları sorumluluk bilinciyle hareket etmeye davet ediyorum.





