Tarım ve Orman Bakanlığı, 2025 yılı fındık alım fiyatlarını açıkladı. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, Giresun kalite fındığın kilogram fiyatı 200 TL, Levant kalite fındığın kilogram fiyatı ise 195 TL olarak belirlendi.

Özgüneş'te 2025 yılının son satış etkinliği fırsatları ile başladı. Büyük indirimler var
Özgüneş'te 2025 yılının son satış etkinliği fırsatları ile başladı. Büyük indirimler var
İçeriği Görüntüle

Bir kilogram fındığın maliyetinin yaklaşık 200 TL olduğunu vurgulayan Bak, Bakanlığın fındığa maliyet fiyatı vermesinin hiçbir geçerli izahı olmadığını söyledi. CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in Trabzon mitingi öncesinde yaptığı açıklamayı hatırlatan Bak, “Genel Başkanımız Sayın Özgür Özel, fındık fiyatının en az 250 TL olması gerektiğini, bu fiyatın altında açıklanacak fındık fiyatının üreticiyi mağdur edeceğini, parayı ise yabancı kartellerin kazanacağını söylemişti,” dedi.

Açıklanan fiyatın üreticiye yönelik bir mesaj taşıdığını belirten Bak, “Açıklanan fiyat açıkça üreticiye ‘fındığını al başına çal’ demektir,” ifadelerine yer verdi.

Üreticinin yaşadığı zorluklara dikkat çeken Mustafa Bak, “Şimdi üretici kara kara düşünmeye başlamıştır. Toplasan bir dert, toplamasan bir dert. Zaten bu bölgede makineli tarım neredeyse hiç yokken arazi koşullarının fındık maliyetlerini artırdığı ortadadır,” dedi.

Bak açıklamasında şu ifadelere de yer verdi: “Hal böyle iken vatandaş cebinden para ödeyerek fındığını toplayacak ama parayı yabancı sermayeler kazanmaya devam edecek. Bu yıl rekoltenin düşük olmasına karşın üreticinin ekonomik zorluklar ve diğer nedenlerle fındığını bir an önce satmak zorunda kalacağından, üretici beklese bile fındık fiyatı gerçek piyasa koşullarına asla ulaşamayacaktır.”

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin sadece alım yaptığını belirten Bak, TMO’nun piyasaları dengelemek ve üreticiyi desteklemek adına hiçbir adım atmadığını söyledi.

Açıklamasını, “AKP çayda olduğu gibi fındıkta da üreticiyi kendi kaderine terk edip, ‘başının çaresine bak’ demiştir,” sözleriyle tamamladı.