6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta meydana gelen iki büyük deprem nedeniyle çalışmalarına ara veren Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) 3 hafta sonra yasama mesaisine yeniden başlıyor. 

Salı günü toplanacak TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmesi planlanan ilk düzenleme, yaklaşık 5 milyon kişiyi ilgilendiren emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ile ilgili yasa teklifi olacak.

Plan Bütçe Komisyonu'ndaki görüşmeleri tamamlanan EYT düzenlemesi, Meclis Genel Kurulu'nda 7 Şubat'ta ele alınacaktı. Ancak Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Meclis çalışmalarına ara verilince EYT düzenlemesi de yasalaşamadı.

SALI GÜNÜ KABUL EDİLMESİ BEKLENİYOR

AK Parti Meclis grubundan yapılan açıklamalarda, EYT düzenlemesinin Meclis açılır açılmaz görüşülerek yasalaşacağı vurgulandı. Bu çerçevede, EYT teklifinin salı günü Genel Kurul'da kabul edilmesi bekleniyor.

İLK ETAPTA 2,2 MİLYON KİŞİ EMEKLİ OLACAK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayının ardından yürürlüğe girecek olan EYT düzenlemesiyle ilk etapta 2 milyon 250 bin kişi emekli olabilecek.

Sigortalılık süresi ve prim gün sayısı şartlarını ilerleyen tarihlerde dolduracaklarla birlikte EYT düzenlemesiyle emekli olacakların sayısı, 4 milyon 800 bin kişiyi bulacak.

EYT ŞARTLARI NELER?

EYT düzenlemesiyle 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olup kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresini tamamlayanlar emekli olabilecek.

Emekli olabilmek için işe başlama tarihine göre 5 bin ile 5 bin 975 gün arasında değişen prim günü şartını da tamamlamak gerekiyor.

EYT İLK MAAŞ NE ZAMAN ÖDENECEK?

Yasa yürürlüğe girdikten sonra EYT'liler de emeklilik başvurusunda bulunabilecek. Başvuru tarihini takip eden ay maaşlar ödenecek, bu durumda ilk maaşların nisan ayında hesaplara yatırılması planlanıyor.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Ekonomist Muhammet Bayram açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “EYT’li olanlar ile normal emekli aylığı alanlar arasında hiçbir farklılık yoktur. Ama EYT’li vatandaşlarımızın emekli olabilmeleri için öncelikle kanunun çıkması, bu kanunun Resmi Gazete’de yayımlanması, vatandaşların dilekçe vermesi ve emekli olması gerekiyor.

‘EMEKLİYSE YAKINLARA AYLIK BAĞLANIYOR’
Emekli olmasıyla beraber de şu anda halihazırdaki mevzuat gereğince hayatını kaybederse emekli olan vatandaşımız yakınlarına emekli aylığı bağlanabiliyor.

Deprem nedeniyle hayatını kaybeden vatandaşlarımızın yakınlarına aylık bağlanabilmesi için SSK’da 900 prim günü sayısı, Emekli Sandığı ve Bağkur’da 1800 prim günü sayısı olmalı.

Bu suretle ölen vatandaşlarımızın yakınlarına emekli aylığı bağlanabiliyor. Burada emeklilik talebe bağlı bir süreçtir. Ayrıca EYT'de ilk maaşların Nisan ayında yatırılması planlanıyor.

EYT'DEN SONRA SIRA BORÇ YAPILANDIRMADA

Meclis Genel Kurulu'nda, EYT düzenlemesinden sonra vergi ve sigorta prim borçlarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin yasa teklifinin görüşülmesi bekleniyor.

Siyasi partilerin grup toplantılarının da yapılacağı yeni haftada, depremle ilgili bir araştırma komisyonu kurulması da planlanıyor.