Doğa temalı çocuk kitaplarının da yazarı olan Dr. Çubukçu, Japon kökenli bokashi yöntemiyle mutfak atıklarının fermente edilerek çevreye kazandırılabileceğini vurguladı. Bokashi kompostunun geleneksel kompostlamadan farklı olarak oksijensiz ortamda gerçekleştiğini belirten Çubukçu, “Evsel organik atıklar faydalı mikroorganizmalarla fermente edilir. Bu süreçte çürüme ve kötü koku oluşmaz. Balkon köşesinde, apartman dairesinde bile uygulanabilecek bir yöntemdir,” dedi.

Etkinlikte katılımcılar bokashi kompostunun aşamalarını hem anlatımlı hem görsel olarak takip etme şansı buldu. Dr. Çubukçu, kendi evindeki bokashi deneyimlerini de paylaşarak, pratik bilgiler verdi. Sürecin sonunda elde edilen sıvının bitkiler için doğal bir gübre, katı kısmın ise toprağa karıştırıldığında humuslu katkı sağladığını belirtti.

Sunum sonrası gerçekleştirilen soru-cevap bölümünde Dr. Çubukçu, bokashi gibi düşük maliyetli ve çevre dostu kompost yöntemlerinin dünyanın her yerinde zorunlu hale gelmesi gerektiğini söyledi. Etkinliğe katılanlar, Çubukçu’nun doğa sevgisini çocuklara aşılayan kitaplarına da yoğun ilgi gösterdi.

Trabzon Akvaryum, Belediye-İş Sendikası Üyelerine İndirim Sağlayacak
Trabzon Akvaryum, Belediye-İş Sendikası Üyelerine İndirim Sağlayacak
İçeriği Görüntüle

Çocuklar için kaleme aldığı “Limonçiçi’nin Maceralı Yolculuğu” (Doğan Çocuk), “Tek Başına” (İthaki Çocuk) ve “Ağaçlar Arasındaki Fısıltılar” (Martı Çocuk) adlı eserlerinden söz eden Çubukçu, “Bir çocuk bir yaprağın neden düştüğünü merak etmiyorsa, doğayı anlatmak için daha çok çabalamalıyız. Tuşlara alışan parmaklar toprağa değmeli,” dedi.

Etkinliğin sonunda Doğal ve Tarihi Değerleri Koruma Derneği Başkanı Prof. Dr. Coşkun Erüz, Dr. Gülay Çelikel Çubukçu’ya katkılarından dolayı teşekkür belgesi takdim etti.