Eğitim Sen Trabzon Şube Başkanı Muhammet İkinci, şube binasında yaptığı açıklamada, TBMM'nin açılışının 105. yılına dair yapılan resmi törenlerde çocuk sevgisinin dile getirildiğini ancak gerçek yaşamda çocukların temel ihtiyaçlarının dahi karşılanmadığını belirtti.
❝Mecliste çocuklara bir öğün sıcak yemek verilmesini içeren önerge iktidar oylarıyla reddedildi❞ diyen İkinci, çocukların yaşadığı beslenme sorunlarına dikkat çekti. Türkiye’de her 3 öğrenciden 1’inin kahvaltı yapmadan okula gittiğini, her 5 öğrenciden 1’inin haftada en az bir gece yatağa aç girdiğini ifade etti.
“742 çocuk iş cinayetlerinde hayatını kaybetti”
İkinci, çocuk işçiliğinin hükümet politikalarıyla desteklendiğini ileri sürerek, ❝Son 11 yılda okulda olması gereken 742 çocuğumuz iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi❞ dedi.
Eğitim sistemine yönelik eleştirilerini de dile getiren İkinci, nitelikli, bilimsel ve laik eğitimin yerine sınav odaklı ve özelleştirilmiş bir yapının teşvik edildiğini savundu. Gençlerin gelecek kaygısı yaşadığını belirten İkinci, “Gençlerimiz umutsuzluk, yoksulluk ve belirsizlik içinde” ifadelerini kullandı.
“Tarikat ve cemaatlere destek veriliyor”
İkinci, Milli Eğitim Bakanlığı’nın bazı tarikat ve cemaatlerle kurduğu ilişkileri eleştirerek, ❝Çocuklarımız cemaatlerin yurt ve okullarında istismar ediliyor, hayatını kaybediyor❞ dedi. Eğitim kurumlarının çağdaşlıktan uzaklaştığını savunan İkinci, halkın egemenliğine karşı her türlü girişimin karşısında duracaklarını ifade etti.
Gençlerin üniversitelerde ve liselerde haklarını savunduğunu belirten İkinci, ❝Memleket bizim, gelecek bizim❞ diyen gençlerin mücadelesine destek vereceklerini sözlerine ekledi.
“Yeni bir toplumsal düzen için birlikte mücadeleye çağırıyoruz”
İkinci, açıklamasının sonunda halk egemenliğinin korunması gerektiğini belirterek, ❝Katılımcı, şeffaf, kamu kaynaklarının halkın yararına kullanıldığı bir düzeni birlikte kuracağız❞ çağrısında bulundu.
Açıklama, Eğitim Sen Trabzon Şubesi tarafından 23 Nisan 2025 tarihinde kamuoyuna duyuruldu.