Dün bu köşede ülkemizin fındık üretiminde birinci olduğunu yazdım. Bu bir gerçek de; fındık üzerine söz sahipliğine sıra geldiğinde -nedense- sonuncuyuz. Hemen belirtelim;  bunun en başta gelen nedeni fındığı sahiplenmiyoruz.

Sahiplensek böyle mi olur?

Herkes biliyor ama yinelemekte yarar var: En başta, fındığın ülkemiz için bir ekonomik değer olduğu konusunda bilinçli davranış göstermiyoruz. Fındık üretiminde birinci ülkeyiz, ama fiyat konusunu belirleyen Türkiye değil... Fındık borsası Almanya'nın Hamburg kentinde...

Yani, davul Türk fındık üreticisinin boynunda, tokmak Avrupalı spekülatörlerin elinde...

Kendileri istedikleri gibi kotarıp, yiyor.

***

Dünkü konuya geçelim. Avrupa fındığın fiyatında söz sahibi oluyor da; sen mal sahibi olarak elin-kolun bağlı duruyorsan, elbetteki eloğlu elindeki ekmeği alıp yer.

Siyasetçi, nerdesin? Hani, fındık borsasını Türkiye'de kuracaktın?

Türk fındık üreticisinin sırtından Avrupalı para kazanmak istiyorsa; bunu kırmanın yollarını niçin aramıyoruz?

İşte formül: İnanınız, ürettiğimiz fındık  bize yetmez. Ama konuyu sahiplenmek gerek.

Hemen, Trabzon Ticaret Borsası  yönetiminin bir kaç yıl önce; bizim de on yıllardır ısrarla üzerinde durduğumuz, yazıp/çizdiğimiz/söylediğimiz  "fındıklı ekmek" üretimi derhal tüm ülke düzeyinde uygulamaya konulmalı...

Derhal hastanelerde hastalarımıza, kışlalarda Mehmetçiklerimize, okullarda öğrencilerimize "fındıklı ekmek" sunup, tüketim alışkanlığını yaratmalıyız.

Bunun için tesis hazır... FİSKOBİRLİK 15 ya da 20 liradan üreticiden alacağı fındığı hemen kırıp kavuracak, öğütüp un yapacak... Sonra bu "fındık unu"nu  mevcut buğday ununun her çuvalına kilogram  maliyeti 40 liradan 1'er kg katarak, yeni bir "fındıklı un" standardı oluşturulacak... Elli kiloluk bir un çuvalından ortalama 70 kg ekmek elde ediliyor. Fındık  ilavesi sonucu ekmeğin kilo fiyatına (40TL:70kg) sadece 6 kuruşluk bir ek olacak...

Bu yeni uygulama,  ilgili Bakanlıklarca benimsenecek/önemsenecek, uygulamaya konulacak... Trabzon Ticaret Borsası olayındaki gibi "yalnız bırakılma" olmamalı...

Bak, o zaman fındığın fiyatı Türkiye'de ne oluyor, Avrupalı Türkiye'nin ulusal ürünü fındık üzerinde istediği gibi oyun oynayabiliyor mu?

Türkiye'de her gün kaç milyon kilo ekmek tüketildiğini, bu ekmeğin içine fındık katılmış olmasının insanımızın sağlığını nasıl etkileyeceğini ve üreticinin yaşadığı sıkıntılardan nasıl kurtulacağını düşününüz.

Evet, fındık fiyatını derhal 20 lira olmalı... Bu sosyal devlet olmanın bir gereğidir ayrıca...

Fındığı sadece bir ihraç ürünü olarak düşündüğümüz sürece üretici her zaman ikinci plana itilmiş olur ve bugünkü gibi gülmeyi unutur.