Karadeniz mutfağı doğal ve sağlıklı yemekleriyle öne çıkıyor
Karadeniz mutfağı,  doğal beslenme trendlerinin gündeme geldiği son dönemlerde “vejetaryen yemek çeşitliliği” ile öne çıkıyor. Sebze, meyve ve ot ağırlıklı Karadeniz yemekleri; coğrafi yapının getirdiği doğal zenginliklerden oluşuyor.
Gastronomi uzmanlarına göre;  Doğu Karadeniz’de yer alan Trabzon, Giresun, Gümüşhane, Ordu ve Artvin gibi şehirlerin mutfağında tespit edilmiş 150-200 çeşit yemek bulunuyor. Bu yemeklerin en sık tüketilenleri arasında; Kara lahana çorbası, fasulye diblesi, ısırgan yemeği, kaldirik kavurması, sakarca, muhlama, kuymak ve  mısır ekmeği yer alıyor.
Doğadan gelen zenginliği temel alarak hazırlanan Karadeniz yemekleri, bölgeye gelen ziyaretçileri cezbediyor. Özellikle Karadeniz mutfağının tatlılarının da meyvelerden yapılıyor oluşu ziyaretçileri şaşırtıyor. Ziyaretçilerin çokça tercih ettiği tatlılar arasında; kabak tatlısı, armut tatlısı ve kokulu üzüm tatlısı bulunuyor.  Bunun yanı sıra Karadeniz mutfağında; kiraz ve kara yemişin soğanla kavrulması ve turşu çeşitlerinin de kavrularak tüketilmesi ziyaretçilerde şaşkınlık yaratıyor.
Mutfak Dostları Derneği Başkanı Zeynep Kakınç geçmiş yıllarda yaptığı bir açıklamada; “Dünya şu anda doğal beslenme yönüne gidiyor. Karadeniz’de sanki kendi doğallığı içerisinde sağlıklı beslenme merkezi oluşturulmuş gibi” diyerek Karadeniz mutfağının doğal yapısına dikkat çekmişti.

                                                   (Kokulu üzüm tatlısı)

Evde lezzetli Ramazan pidesi yapmanın püf noktaları
Ramazan ayının gelmesiyle birlikte iftar sofralarının vazgeçilmezi “pide” mutfaklardaki yerini almaya başlıyor. Osmanlıdan günümüze uzanan gelenekle “iftarın habercisi” haline gelen pide, Türk mutfağının en çok rağbet gören hamur işleri arasında yer alıyor. Pide Türk mutfağının yanı sıra Orta Doğu mutfağında da önemli yere sahip. Osmanlı döneminde İstanbul’un eski fırınlarından Anadolu’ya ve Orta Doğuya taşınan bu gelenek, günümüzde de etkisini sürdürmeye devam ediyor.
Ramazan boyunca fırınlardan yayılan leziz pide kokusu, ramazan atmosferini ve iftar saatini simgeleyen bir sembol haline geliyor. Hal böyle olunca gastronomi alanına ilgi duyan mutfak severlerin aklına “evde ramazan pidesi pişirmek mümkün müdür?” sorusu geliyor.
Gastronomi uzmanlarına göre; evde lezzetli ve yumuşak Ramazan pidesi pişirmenin püf noktaları; “kaliteli un, soğuk su ve iyi bir işçilik.” Uzmanlara göre; pide yapımında maya kullanımı çok önemlidir ve mayanın çalışması için de soğuk su kullanılmalıdır. Pide hamurunun mayalanma süresi de lezzetini etkileyen faktörlerdendir. Ramazan pidesinin geç bayatlaması için ise yüksek glütenli un tercih edilmelidir. Hamuru yoğururken de hamurun fazla ısınmaması gerekir. Hamura şekillendirme aşamasında; iyice kabarmış haldeyken dik gelecek şekilde sık ve simetrik olarak tırnak vurulmalıdır.
4-6 kişilik Ramazan pidesi tarifi için malzemeler;
1 paket instant maya veya yarım paket yaş maya
5 su bardağı un
2,5 su bardağı su
1 tatlı kaşığı şeker
1,5 tatlı kaşığı tuz
Üzeri için;
1 yumurta sarısı
1 yemek kaşığı yoğurt
Susam

Mimar Hatice Öztürk’ten Anneler Günü Mesajı: “Her Gün Onların Günü Olmalı”
Mimar Hatice Öztürk’ten Anneler Günü Mesajı: “Her Gün Onların Günü Olmalı”
İçeriği Görüntüle