YILIN İLK MECLİSİ
Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nde yeni yılın ilk meclis toplantısı gerçekleştirildi. Katılımın yoğun olduğu meclis toplantısında Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, yoklamanın ardından çalışmalarının seyri hakkında bilgilendirme yaptı. Trabzon Büyükşehir Belediyesi ocak ayı ilk toplantısında konuşan İYİ Parti ve CHP’li üyeler gündem dışı söz alarak belediyeye yapılacak işçi alımını, Ortahisar İçme Suyu Projesi bitiminde su fiyatlarında bir indirim yapılıp yapılmayacağını ve şehre ne zaman bir İl Kültür Turizm Müdürü atanacağını sordular.

BEKLENTİLERİ ANLATTIK
Başkan Zorluoğlu gündem maddelerine geçilmeden önce yaptığı bilgilendirmede şu ifadelere yer verdi: “Ulaşım ana planını hazırlanması için ihaleye gittik ve ihaleyi alan şirketi çağırarak beklentilerimiz hakkında bilgi verdik. Bu plan oluşturulurken beklentilerimiz dikkate alınarak şehrimiz için bir ulaşım ana planı oluşturulacak. Araklı ilçemizdeki katı atık entegre tesisinin yapım işi tamamlandı Türkiye’de bir örneği neredeyse yok. Burası teknolojik anlamda çok gelişmiş bir tesis. Burada enerji üretimine başlandığında yalnızca çevre illere değil farklı ülkelere de örnek olacak bir proje ortaya çıkacak.”

KAPLAMALAR GEÇİCİ
Zorluoğlu, konuşmasında Ortahisar İçme Suyu Projesi kapsamında sökülen yolların yeniden inşasına ilişkin de bilgilendirmede bulundu. Bazı vatandaşların yer altındaki çalışmaların ardından yollara yapılan beton ve asfalt kaplamadan rahatsız olduğunu aktaran Zorluoğlu, “Şunu özellikle belirtmeliyim ki çalıştığımız alanlarda yaptığımız beton ya da asfalt kaplamalar geçici olarak oralara yapılmaktadır. Çalışmalarımız bittiğinde hedefimiz yolların kaldırımlarla birlikte onarılması ve yenilenmesidir” dedi.

Konuşmasının devamında Uzungöl’de inşa edilecek teleferiğin ihalesi için taliplerin olduğunu dile getiren Başkan Zorluoğlu, “Uzungöl’de inşa edilecek teleferik için talipler var kendileriyle görüşmelerimiz devam ediyor inşallah yakında ihale edeceğiz.” diye konuştu.

KAÇAK SUYA GEÇİT YOK
Trabzon’daki kaçak su kullanım oranlarına da değinen Başkan Zorluoğlu, şu ifadelere yer verdi: “Biz göreve gelmeden önce suda yüzde 60 oranında kayıp kaçak vardı. Yürüttüğümüz çalışmalar neticesinde bu oranı yüzde 49’lara kadar düşürdük. Şu an maliyeti çok yüksek bir içme suyu projesi gerçekleştiriyoruz. Bu projenin ardından kayıp kaçak konusuyla alakalı yaptırımlarımız da ağırlaşacak. Kaçak kullanım yapan kişinin suyunu kesmekle kalmayacak; cezai yaptırım da uygulayacağız.”

Başkan Zorluoğlu’nun bilgilendirmesinin ardından söz alan Trabzon Büyükşehir Belediyesi Meclisi İYİ Parti Grup Başkanvekili Aslan Güner, “Hepimizin bildiği üzere Cumhurbaşkanımız suda sağlanan tasarrufun neticesinde Gaziantep’te su fiyatında yüzde 20 indirime gidileceğini duyurdu. Trabzon Büyükşehir Belediyesi olarak bizim de sağlanacak tasarruflar akabinde su fiyatında indirime gitme ihtimalimiz, bu tasarrufu Trabzonluya yansıtma ihtimalimiz yok mu? Bu konuda ne yapmalıyım CİMER’e mi yazmalıyım?” diye sordu.

İNDİRİM MÜMKÜN DEĞİL
Zorluoğlu, İYİ Partili Meclis Üyesi Güner’e cevaben: “Ortahisar İçme Suyu Projesine yeni başladığımız ve henüz Trabzon’da kayıp kaçak oranında istenilen seviyelere düşmediğimiz için henüz mümkün değil. Biz Trabzon Büyükşehir Belediyesi olarak pahalı su veren illerden değiliz. En ucuz su veren illerden birisiyiz. Ancak elbette suyun iletim maliyeti ve dağıtım maliyeti azalırsa bu projenin sonunda bizde Gaziantep’te verdiğiniz örnek gibi örnek yaşayabiliriz. Şu anda böyle bir şey söz konusu değil. Sistemi yeni kuruyoruz. 2023’de içme suyunun kayıp kaçak oranını normal sınırlara çektiğimizde o manada indirime gidebiliriz.” dedi.

BİZE YAKIŞMIYOR
CHP Grup Başkanvekili Turgay Şahin, “Aylardan beri Trabzon’da Kültür ve Turizm Müdürlüğü vekaleten yürütülüyor, Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu müdürü de yok. Şimdi diyeceksiniz, ‘Derdi seni mi aldı’ biraz aldı. Trabzon’da bir çok tarihi eser tadilatta, yapılan tadilatlarda sıkıntılar oluşuyor. Bunlar bize yakışmıyor. Bunları takip eden müessese olması lazım. Herkesin görevi iyi yapması lazım. 10 yıl önce sayın Eski Bakanımız Faruk ağabeyin dediği, Çakırgöl Turizm Projesi vardı. Bir türlü hayata geçemiyor. Geçemiyorsa nedenleriyle bunlar gündemden kaldırılsın. Bu gibi eksiklik ve aksaklıklarla anılmayalım.” dedi.

ATAMA EPEY GECİKTİ
CHP Grup Başkanvekili Turgay Şahin’e cevap veren Zorluoğlu, şöyle konuştu: “Kültür Turizm konusu ile alakalı hassasiyetinize teşekkür ederim. Bu noktada eksiklerimizi bilip ona göre yolumuza devam etmemiz gerekir. Bizde büyükşehir belediyesi olarak kültürü turizm alanında daha fazla inisiyatif almaya gayret gösteriyoruz. Atama konusundaki eleştirinize katılıyorum. Atama epey gecikti. İnşallah yakın zamanda bir atama gerçekleştirilir.”

Editör: Haber Merkezi