İLAFAR’A BAŞARILAR
KTÜ İLAFAR’da Kovid-19’a karşı laboratuvar çalışması yapılacak. KTÜ İLAFAR Müdürü Prof. Dr. Sena Sezen, yaptığı açıklamada, ülkenin milli ilaç üretimi hedefleri doğrultusunda Ağustos 2008'de preklinik araştırmalarla ilaç etkin maddesi ve ilaç formülasyonları geliştirmek için kurulan merkezde çeşitli araştırmalara devam ettiklerini söyledi.

Türkiye'de Kovid-19 salgınına karşı devletin tüm kurumlarının, bilim kurullarının da tavsiyeleri doğrultusunda gereken tedbirleri aldığını ve salgınla mücadele ettiğini vurgulayan Sezen, “Biz de ekip olarak, Kovid-19 salgını nedeniyle oluşan klinik durumun tedavisinde kullanılabilecek ilaçların araştırılmasında verebileceğimiz bilimsel katkıyı değerlendirdik” dedi. KTÜ İLAFAR’a bu yolda başarılar diliyoruz.

YERLİ ÜRETİME DESTEK
Teknokent çatısı altında kurulan Hydojen Tıbbi Cihaz Makine Sanayi ve Mühendislik Şirketi, Yılmazlar Makine Ticaret LTD ŞTİ iş birliğiyle 3 Katlı Non Steril Cerrahi Maske Üretim Makinesi Projesi’ni hayata geçirdi. Şirketin makine mühendisi Seyfullah Tonbul ile medikal ürün sorumlusu Mehmet Çağrı Akgündüz'ün yürütücülüğünde geliştirilen proje kapsamında, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirlerine yönelik ülkenin maske kapasitesinin artırılması hedefleniyor. Kısa sürede prototipi hazırlanan ve seri üretimine başlanılan cerrahi maske makinesi ile yerli üretime destek olunması planlanıyor.

MASKE İÇİN KOD ÖNEMLİ
Türk Eczacıları Birliği (TEB) Başkanı Erdoğan Çolak, ücretsiz maskelerin eczanelerden temin edilmesi uygulaması kapsamında 20 ile 65 yaş arasındaki vatandaşların Sağlık Bakanlığınca telefonlarına SMS kodu ulaştırılmadan eczanelere başvurmamasını istedi. Çolak yaptığı açıklamada, Sağlık Bakanlığı ile Türk Eczacıları Birliği arasında gerçekleştirilen görüşme neticesinde hız ve güvenilirlik gerekçesiyle ücretsiz maskelerin vatandaşlara eczaneler aracılığıyla ulaştırılmasına karar verildiğini söyledi.

Pandemi sürecinde eczacıların büyük rol üstlendiğine, maske dağıtımının da onlardan birisi olduğuna işaret eden Çolak, “Birinci basamak sağlık çalışanları olarak her bir meslektaşımız günlerdir fedakarca çalışıyor” dedi. Çolak, 20 ile 65 yaş arasındaki vatandaşların, T.C. kimlik numarası ve telefonlarına Sağlık Bakanlığınca gönderilecek SMS koduyla eczanelerden maskelerini temin edebileceklerini belirtti.

UÇUŞLAR SATIŞA AÇILDI
Koronavirüs (COVID-19) salgını nedeniyle alınan önlemler kapsamında durdurulan yurt dışı seferler için satışlar yeniden başladı. Türk Hava Yolları, internet sitesinde yurt dışı seferlerini 1 Mayıs’tan itibaren satışa açtı. Türk Hava Yolları’nın İstanbul-Ankara, İstanbul-İzmir gibi bazı seferleri içinse 20 Nisan tarihinden itibaren bilet bulabilmek mümkün. Pegasus’ta uçuşlar 16 Mayıs’ta başlayacak Pegasus Hava Yolları ise 16 Mayıs itibarı ile tüm yurt içi ve yurt dışı biletleri satışa çıkardı.

Şu an için internet sitesinden hava yolu şirketinin uçuş yaptığı noktalara rezervasyon yapılabiliyor. Pegasus Hava Yolları’nın ana üssü Sabiha Gökçen’in CEO’su Ersel Göral, Bloomberg HT’de uçuşların en geç Ramazan Bayramı’nda başlamasını öngörüdklerini bildirmişti. Ramazan Bayramı 24 Mayıs pazar günü başlıyor. SunExpress 1 Mayıs’ta başlıyor Onur Air’de henüz bilet satışı başlamazken, THY ile Luftahansa’nın ortak kuruluşu SunExpress ise Antalya ve İzmir’den yaptığı bazı seferler için 1 Mayıs itibarı ile bilet satışına başladı.

YASAKLAR ARTABİLİR!
Hükümet, korona virüsün yayılımını önlemek için sokağa çıkmadaki yoğunluğu ölçtü. Ölçümün ardından nisan ayı öncesinde hava sıcaklığının 18 derecenin altında seyrettiği ve bu nedenle sokağa çıkmama oranının yüzde 90 civarında olduğu belirlendi. Havaların 18 derece ve üzerine çıkması ile birlikte ise vatandaşların gruplar halinde dışarı çıktığı, evde kalma oranının yüzde 70’e düştüğü tespit edildi. Bu oranların hafta sonları daha da düştüğünün belirlendiği öğrenildi.

Bu haftadan itibaren hafta sonlarında sıcaklıkların 20 derecelere çıkacağı, sokağa çıkma yasağının her hafta sonu devam edebileceği değerlendiriliyor. İlk kez uygulanan yasakta vatandaşın marketlere akın etmesi de göz önünde bulundurularak bu yasaklar daha erken açıklanacak. Hafta sonu yasağından sonra virüsün yayılmasındaki artış ya da azalışa göre sokağa çıkmadaki sınırlamaların arttırılabileceği öne sürüldü.

Editör: Haber Merkezi