SOYLU’NUN TALİMATI YÜZ GÜLDÜRDÜ
Mesai gözetmeksizin çalışan, zaman zaman da evlerinden ve eşlerinden uzakta vazife yürüten emniyet personelinin yüzünü evlilik yıl dönümü mazeret izni güldürdü. Emniyet Genel Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun talimatıyla 21 Şubat'tan itibaren evlilik yıl dönümlerinde bir gün mazeret izni kullandırılması personele moral kazandırdı. Genelgenin yayımlandığı tarihten bugüne kadar Emniyet Genel Müdürlüğü merkez ve taşra teşkilatında görevli 39 bin 124 personel, evlilik yıl dönümünde eşlerinin yanında olma imkanı buldu.

MAĞDURİYET GİDERİLMELİ
Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK) Yönetim Kurulu, TBMM'nde kabul edilen gazetecilere yıpranma payı düzenlemesiyle ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada şöyle denildi: “Anayasa Mahkemesi tarafından basın kartı şartına bağlanmasının eşitlik ilkesine aykırı olduğu gerekçesiyle iptal edilen Gazetecilere Yıpranma Payı Düzenlemesi hiç değişiklik yapılmadan TBMM genel kurulunda tekrar yasalaştı. Bilindiği gibi, gazetecilere çalışma koşullarının yıpratıcılığı nedeniyle erken emeklilik imkanı sağlayan, 1977 yılında 506 sayılı yasaya eklenen bir maddeyle tanınan fiili hizmet zammı hakkı (yıpranma payı) 2008’de iptal edilmiş, uzunca bir mücadele sonrasında 2013 yılında yeniden getirilmişti.

Anayasa Mahkemesi (AYM), 2013 yılında getirilen düzenlemeyi, haksızlığa neden olduğu gerekçesiyle iptal etmişti. AYM, TBMM’ye yasal düzenleme için 9 ay süre tanımıştı. 14 Kasım’da dolacak bu süreden bir gün önce gazetecilerin merakla ve heyecanla beklediği düzenleme TBMM Genel Kurulu’ndan geçti. Genel Kuruldan geçen yasada sadece basın kartı sahibi olanların faydalanacağını öngören ve basın kartı taşımanın keyfi olduğu düşünüldüğünde gazetecilerin yaklaşık yüzde 60’ının yararlanamayacağı bu düzenleme büyük bir haksızlık ve eşitsizliğe yol açmaya devam edecektir. Bu durum bizleri derinden üzmektedir.

Gazeteciler, riskli bölgelerde, depremlerde veya doğal afetlerde kamuoyunu bilgilendirmek adına canı pahasına yaptığı görev ve toplumsal sorumluluğunun karşılığını hiçbir zaman alamamaktadırlar. Biz gazeteciler ne yazık ki, yeni haklar ve düzenlemelerden faydalanmak yerine geçmişten gelen haklarımızı da her geçen gün kaybetmekteyiz. Buradan Meclis’te grubu bulunan siyasi partilere sesleniyoruz: Biz gazetecilerin büyük bir kısmının hak kaybına uğramasının önüne geçilmesi Anayasa Mahkemesi (AYM) görüşü de göz önünde bulundurularak yapılacak yeni bir düzenlemeden geçmekteydi. Ancak AYM iptal kararı dikkate alınmadan eski yasada ısrar edildi. Mağduriyetin giderilmesi için AYM’ne tekrar başvurularak yapılan bu düzenlemenin yeniden iptalinin talep edilmesini temenni ediyoruz.”

KORKUTUCU ÖZELLİĞE AMAN DİKKAT
Kovid-19, özellikle kalp-damar hastalıkları açısından pıhtıya eğilimi artırıyor. Dünya genelinde etkisini artıran yeni tip koronavirüs (Kovid-19), akciğerin yanı sıra diğer organlara da ciddi hasar veriyor. Vücutta sistemik bir tutuluma neden olan Kovid-19, özellikle kalp-damar hastalıkları açısından pıhtıya eğilimi artırıyor. Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hüseyin Bozbaş, kalp ve damar rahatsızlıklarının dünya genelinde en sık görülen ve ölüme sebebiyet veren hastalık olduğunu söyledi.

Dünya genelinde ölümlerin yüzde 40'dan fazlasının kalp ve damar hastalıklarına bağlı gerçekleştiğini vurgulayan Bozbaş, “Yani ölümlerin yaklaşık yarısı kalp ve damar hastalıklarına bağlıdır. Bu nedenle çağın hastalığı olarak nitelendirilmektedir. Türkiye'de de yılda yaklaşık 200 bin kişi kalp ve damar hastalıklarına bağlı yaşamını yitirmektedir” diye konuştu. Bu uyarılara dikkat etmek gerek.

Editör: Haber Merkezi