OYUN İÇİNDE OYUN

26 Ocak 2006 yılından beridir perdelerini açan Trabzon Şehir Tiyatrosu Derneği, 2021-2022 yılında da komedi oyunuyla perdelerini açtı. Perdeler açılınca da izleyiciden güzel tepkiler alan oyunu izlemek için salonun yolunu tuttum. Tuncer Cücenoğlu’nun kaleme aldığı senaryoyu deneyimli yönetmen İbrahim Gürsoy yönetiyor. Oyuna kendi yorumunu ve üslubunu katan Gürsoy, çok güzel bir projeye imza attığını da söyleyebiliriz. Oyunun başrollerinde ise 35 yıldır Trabzon tiyatrosuna hizmet veren değerli ustamız Adnan Akyüz’ün performansını da görmenizi tavsiye ederim.

Hele bir de kart horoz rolü ile disko vari bir ambiyans performansının zirvesine çıkıyor ki, çok eğleneceğinizi düşünüyorum. Trabzon Şehir Tiyatrosu Derneği’nin en sevdiğim yanı ise genç yeteneklere imkan sağlaması ki, bu günümüz şehrinde pek görülen bir olay değil. Adnan Akyüz ile başrolü paylaşan güzel bir kardeşimiz var. Okan Erdoğan, yazar tiplemesi ile karşımıza çıkarken, oyuna kendisini kaptırdığını görebilirsiniz. Bu arada unutmadan oyunu izledikten sonra yetenekli oyunculardan Zuhal Günsili ile selfi çekilmenizi tavsiye ederim.

Ekipte kimler mi var?
ADNAN AKYÜZ-OKAN ERDOĞAN
BURCU ÇOLAK-SELEN NUR KAHRAMAN
KADER KARA-ALİ DEĞERMENCİ
ALİ AKÇAY-OĞUZHAN SAĞIR
ZUHAL GÜNSİLİ-BATUHAN SAĞLAM
SELMA BİLGİN-ERMAN DUYAR
Teknik Ekipte kimler mi var?
Reji Asistanı: Dilara Bal
Teknik Ekip: Samet Demirci-Orhan Kemal Yücesan
Oyunun tanıtım yazısında ne mi yazıyor?
Konusu tiyatroda geçen bir kara güldürü tiyatrocular, diğer adıyla “Oyun İçinde Oyun.” Tek perdeden oluşan bu oyunda yazarların sıkça kullandıkları ‘oyun içinde oyun” tekniğine Cücenoğlu da başvurmuş. Oyunun hemen başında Çehov, Shakespeare, Brecht, Miller, Gorki, Gogol fotoğraflarıyla donanmış bir yazarın evinde başlayan oyun, yazarlara ve oyunlara yapılan göndermelerle ve zamanında Osip (Müfettiş), Mezarcı (Hamlet), Proctor (Cadı Kazanı), Desdemona (Othello) oynamış oyuncuların katılımıyla günümüzün sorunları ve tiyatro konusunun iç içe geçmesiyle ilerler.
İstanbul’da, Eylül ayında tiyatroların yeni bir sezona hazırlandıkları sırada, evinin kirasını bile ödeyemeyen bir yazarın evinde geçen oyunda, kuracakları tiyatroya para sağlama amacıyla- zoraki sponsor yoluyla- çözüm aranmaya çalışılır. Yazar çalıştığı reklâm şirketinden ayrılmış, dört aydır işsiz, sevgilisi bankada halkla ilişkiler sorumlusu iken işsiz, bir diğeri kapanan bir özel tiyatronun işsiz aktörü, işsiz bir diğer kadın oyuncu, Devlet Tiyatrosu’nun sınavlarını bekleyen ve babasının su istasyonunda çalışan gençle, emekli aktör ve belediyeden emekli amatör oyuncunun da katılımıyla bir kumpanya tiyatrosu oluştururlar.
Amaç bir iş adamını ikna edip büro mu, sahne mi olduğu belli olmayan bu mekânda Avrupa Birliği’ne proje sunma çabasına girerler. Sorunların ortaya konduğu, kira ödeyememe açmazının ele alındığı ve yazarın son oyununun provası üzerine kurulurken, tiyatro aşığı ev sahibesinin de bilmeden katılması, işadamının ikna edilmesiyle ortaya çıkan dolantı tiyatrocuların yanı sıra hayatın içinde insanların şu ya da bu şekilde tiyatroyla ilgilendiklerinin kanıtı olan işadamının olup biteni fark etmesine neden olur.


Nerede mi oynanacak?
Varlıbaş Tufan Ünlü Sahnesi (Salon Trabzon Tiyatrosu’na yeni hizmet vermeye başlamıştır. Alışveriş merkezinin en alt kısmında bulunmaktadır.)
20 Şubat, 20:00
24 Şubat, 20:00
25 Şubat, 20:00
Biletleri nereden mi ala bilirim?
Salondan ve Bilet Al uygulamasından alabilirsiniz.
Kare kodu paylaştım telefonunuza okudun biletinizi alın.
Hadi hep berabere izleyelim o vakit değil mi?

***

ŞUBAT TAKVİMİ

Trabzon Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı Şubat 2022 etkinlik takvimini açıkladı. Bu takvime göre; Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezi’nde neler var, neler. Çocuk tiyatro oyunundan tutun da, halk müziği konserine, edebiyat söyleyişine kadar birçok etkinlik var.
Sizler için bu etkinlikleri paylaşmak istedim.

12 Şubat Cumartesi: Çilek Çocuk (Çocuk Tiyatrosu) Saat 13:00-15:00
13 Şubat Pazar: Dedemin Masalları (Çocuk Tiyatrosu) Saat 13:00-15:00
15 Şubat Salı: Trabzon Müzik ve Halk Oyunları Derneği Türk Sanat Müziği ve Türk Halk Müziği korosu. Saat 20:00
16 Şubat Çarşamba: Sığıntılar (Umut Tiyatrosu) Saat 20:00
17 Şubat Perşembe: Göksel Baktagir konseri saat 20:00
18 Şubat Cuma: Hakan Yoloğlu ile Spor Sohbetleri. Konuk İbrahim Yattara, saat 16:00.
19 Şubat Cumartesi: Bir Don Kişot Mazcerası (Çocuk Tiyatrosu) Saat 13:00-15:00
19 Şubat Cumartesi: Çalıntı Eserler Galerisi (Gugulumdakiler Tiyatrosu) saat 20:00
20 Şubat Pazar: Pamuk Dede Masalı (Çocuk Tiyatrosu) Saat 13:00
22 Şubat Salı: Gençlerle Hayata Dair (Seminer) katılımcı Dr. Mehmet Ali Doğan saat 16:00
23 Şubat Çarşamba: Maçkalılar Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Türk Halk Müziği Korosu konseri saat 20:00
24 Şubat Perşembe: Cengiz Özkan konseri saat 20:00
25 Şubat Cuma: Şoför Nebahat (Çiğdem Tunç Tiyatrosu) saat 20:00
26 Şubat Cumartesi: Alis Harikalar Diyarında (Çocuk Tiyatrosu) Saat 13:00-15:00
27 Şubat Pazar Arı Maya (Çocuk Tiyatrosu) Saat 13:00-15:00


***
SİNEMADA NELER VAR?

DİLBERAY

Yönetmen: Ketche.
Oyuncular: Nursel Köse, Ayberk Pekcan, Büşra Pekin.
Zorlu bir hayattan gelip müziğiyle insanlara ses olan şarkıcı Dilber Ay'ın hayat hikâyesini anlatıyor. Kahramanmaraş'ta sekiz çocuklu ve fakir bir ailenin kızı olarak dünyaya gelen Dilber Ay, 13 yaşında para karşılığı evlendirilmesine ve yaşadığı tüm acılara rağmen şarkı söyleyerek güçlü kalacaktır.

***

ANKA

Yönetmen: Süleyman Mert Özdemir.
Oyuncular: Engin Hepileri, Ozan Akbaba, Uğur Uzunel.
Çocuk yaşta ailesini bir trafik kazasında kaybeden Murat o günden beri hayata tutunmak konusunda oldukça gönülsüzdür. Yakın arkadaşı Tarık, sevdiği kadın Zümrüt ve onu bu yaşa kadar getiren Ejder babası, Murat'ı bu durumdan kurtarmak için ellerinden gelen ne varsa yapıyorlardır. Fakat işten henüz kovulan ve parası yavaş yavaş biten Murat'ın hayatına dair bir adım atamıyor olması onu iyice karamsarlığa itiyordur. Ejder baba, Murat'ın hayatında bir kırılma noktası olan kaza gününe dair ne varsa tam olarak yaşaması gerektiğini düşündüğü için ailesiyle birlikte kaza yaptıkları arabayı bulup gözünün önüne getirir. O an Murat için çok zor bir andır. Ya o günü affedecek ya da karamsarlığa iyice gömülecektir. Bu riski almak zorunda olan Ejder baba, onu artık bu halde görmek istemediğini söyleyerek Murat'tan bir karar vermesini ister. Murat bir süreliğine ortalardan kaybolur. Ve geri döndüğünde artık hayata bağlanmak isteyen bir adam olduğunu söyler. Murat o günden sonra elinden gelenin en iyisini yapmaya başlayacaktır.

***

THE KİNG’S MAN: BAŞLANGIÇ

Yönetmen: Matthew Vaughn.
Oyuncular: Gemma Arterton, Ralph Fiennes, Rhys Ifans.
Eggsy ile Harry'nin maceralarını takip ettiğimiz serinin orijin hikâyesi The King's Man, Ralph Fiennes'in hayat verdiği Oxford Dükü ile Beach Rats filmiyle adını duyuran Harris Dickinson'ın canlandırdığı Conrad'ın, bildiğimiz anlamıyla Kingsman'in ilk yıllarında dünyayı tehdit eden kötücül bir güce karşı koymaya çalışmaları anlatılıyor.

***

ÖRÜMCEK-ADAM: EVE DÖNÜŞ YOK
Yönetmen: Jon Watts.
Oyuncular: Willem Dafoe, Tom Holland, Zendaya ., Benedict Cumberbatch, Marisa Tomei.
Spider-Man: No Way Home, kimliği açığa çıkan Örümcek-Adam'ın, bu konuda Doctor Strange'den yardım istemesiyle gelişen çetrefilli olayları konu ediniyor. Örümcek-Adam’ın sinematik tarihinde ilk kez, mahallemizin sevimli kahramanı maskesiz ve normal hayatı ile Süper Kahraman olmanın yüksek risklerini birbirinden ayıramayacak durumda. Doktor Strange’den kendisine yardım etmesini istediğinde bu riskler daha da tehlikeli bir hal alır ve onu gerçekten Örümcek-Adam olmanın ne anlama geldiğini keşfetmeye zorlar.