RÖPORTAJ : HÜSEYİN TERZİ - CHP Trabzon İl Başkanı Güzide Uzun, yönetim kurulu üyeleri ile birlikte gazetemizi ziyaret ederek yaptıkları çalışmaları ve Trabzon’un sorunlarını anlattı. Uzun, şehrin imar sorununa değinerek şehrin beton yığınına döndüğünü söyledi. Trabzon’da işsizlik sorununun olduğuna dikkat çeken Uzun, şehirde fabrikaların kurulması gerektiğini söyledi. Yavuz Selim Sahası’nın mutlaka korunması gerektiğini belirten Uzun, bu alanda yapılacak proje içerisinde yer altında otoparkın yapılması gerektiğini ve muhakkak bir kültür merkezinin inşa edilmesini de vurguladı. Yerel seçimlerle ilgili de iddialı açıklamalarda buluna Uzun, hedeflerinin tüm belediyeleri almak olduğunu dile getirdi.

İşte Uzun’un açıklamaları:
İNSANLAR MAĞDUR EDİLMEMELİ

Maçka merkezde insanların nefes aldıkları Atatürk büstünün bulunduğu park, Maçka Belediyesi tarafından imar konusunda başka bir yere dönüştürülürken orada bir basın açıklamamız oldu. Cephanelik konusunda da bir çalışmamız oldu. Trabzon, dört bin yıllık tarihi bir kenttir. Cephanelik en önemli mekanlardan bir tanesi. Araklı Taşönü Mahallesi’nde yapılacak olan Katı Atık Tesisinin yapılmaması ile ilgili de bir çalışmamız oldu. Olay yerine giderek tepkimizi ortaya koyduk. Bu konuda da  detaylı araştırmalarımız ve çalışmalarımız oldu. Ayrıca C 18 mağdurlarına herkes sahip çıktığı biz de sahip çıktık. Bu konuda hassas davrandık. İnsanları mağdur etmeden yol almak gerekir.

ŞEHİR BETOĞN YIĞININA DÖNDÜ
Boztepe de gözümüzün önünde. Artık betonlaşmaya yüz tuttu. Orası beton yığını oldu. Bir zamanlar deniz ile yeşilin kucaklaşan şehri şimdi bir beton yığın haline dönüşmüştür. Bu anlamda çalışmalar yapıyoruz. Halkımızın bu manada içi kan ağlıyor. Şehrimizin tarihi kimliğini yaşatarak işler yapılmalı. Belediyenin yapacağı çalışmalar daha akıl ve bilim ile örtüşerek yapılması gerekir.

TRABZON ŞANSIZ BİR KENT
Trabzon, işsizlik ve göç verme konusunda Türkiye’de üst sıralarda yer alıyor. Trabzon, 65 bin kişilik öğrenci kentidir. Ama ekonomisine baktığımızda durum içler acısı. Üretimin olmadığı bir kent Trabzon. Fabrika yok. Bir çimento fabrikamız var; başka üretime dayalı bir fabrika yok. Arsin’de Organize Sanayi Bölgemiz var. Orada bir şeyler oluyor ama Trabzon üretim konusunda şansız bir kent.

MAÇKA ESNAFI ZOR DURUMDA
Trabzon’u turizmin kurtaracağı söyleniyor. Ama turizmin planlı bir şekilde yapılması gerekiyor. Gerek hizmet gerekse çevre ve doğa açısından planlı programlı yapılmalı. Örneğin Maçka Vadisi. Maçka Vadisinde Sümela’ya doğru yol alırken asfalt şantiyeleri, küçük sanayiler görüyoruz. Sümela Manastırı tüm dünyada bilinen turizm merkezi. Ziyarete açık bir yer. Ama yaklaşık dört yıl kapalı. Tabii ki tadilat olacak. Tehlike arz eden yerler onarılacak ama bu kadar gecikmeli hizmet Maçka’yı öldürdü. Maçka esnafının durumu çok zor.

YEŞİLLİKER İÇİNDE BİR BACA!
Çimento Fabrikasi şehrin ortasında kaldığı için taşınması gerekiyordu. Taşındı; ama gittik doğa harikasının olduğu alana taşıdık. Yani yeşilliklerin içerisinde bir baca var. Tam teknolojiyi de uygulayabilirsiniz, bacasına filtre de takabilirsiniz yalnız bunun yanlış olduğunu düşünüyoruz. Tarım arazilerinin zarar göreceğini düşünüyoruz.

OKULLARIN İSMİ NEDEN DEĞİŞİR?
Ülkü ilkokulu var. Cumhuriyetin ilk yıllarından beri bu okullar yaşıyor. Tabii ki yeni yapılan okullara şehitlerimizin ve önemli kişilerin adları verilebilir. Ama neden o insanın adını silip de bunu yapıyorsunuz. Yeni yapılan okullara şehitlerimizin şehre önemli hizmetleri olan şahsiyetlerin isimleri verilebilir. Fakat Ülkü İlkokulu’nun ismi neden silinir? Bu durum içler acısı. Kentlerin hafızasını silmemek gerekir. Alzaymır hastaları için doktorlar, eski mekanları gezmelerini öneriyorlar.  Trabzon’da yaşlı öğretmenlerimiz var. Onların içi kan ağlar. Trabzon’da ne işimiz var okulların isimleriyle oynamaya?

FİSKOBİRLİK’İ DAĞITTILAR
Büyük arterlere Trabzon, Ordu, Giresun fındığını teslim edelim. Onlar yapsın; onlar fiyatı belirlesin. Neden biz FİSKOBİRLİK gibi bir kurumu darmadağın ettik? Biz fındığın kaderini başkalarına teslim ettik. FİSKOBİRLİK gibi bir yapıyı dağıtmamız içler acısı bir durumdur. FİSKOBİRLİK, bu manada muhakkak hayata geçirilmelidir. Biz iktidara gelirsek hayata geçireceğiz. Fındık borsası, Almanya’da değil, Türkiye’de olmalı.

MÜHENDİSLİK HARİKASI OLABİLİR
Yavuz Selim’in olduğu alan çok güzel proje ile değerlendirilebilir. Yavuz Selim, Trabzon’un ruhudur. Orasının yaşatılması gerekir. Kesinlikle elden çıkarılmamalı ve ranta kurban edilmemeli. Orası değerlendirilmeli. Hem yer altı hem de yer üstü olarak değerlendirilebilir. Trabzon’un bir kültür kompleksi yok. Doğru düzgün bir konferans salonumuz yok. Yer altında bir otopark da yapılabilir. Yavuz Selim korunarak mühendislik harikası oluşturulabilir.

SOSYAL BELEDİYECİLİKTE CHP…
Yerel seçimlerde hedefimiz Trabzon’da belediyeleri kazanmaktır. Büyükşehir ve Ortahisar belediyeleri ile tüm ilçe belediyelerini almak hedefimiz. Sosyal belediyeciliği Türkiye’de uygulayan en iyi yapı CHP’dir. Onun için biz, Trabzon’un da belediyecilik anlamında  emin ellere geçmesini istiyoruz. Hem Büyükşehir’e hem Ortahisar’a hem de diğer ilçelere talibiz. Çalışmalarımız bu yönde devam etmektedir. Adaylarımızı belirlemek için Trabzon’un kabul gördüğü isimler olacak. Ayrıca liyakat da çok önemli. 

TRABZON KAVGA İSTEMİYOR
Halkımız barışık yaşamak istiyor. Kavga istemiyor. Halkımız köyden belediyeye gittiğinde bu Büyükşehir mi yoksa Ortahisar belediyesi diye gitmez. Ama yönlendirme de topu birbirlerine attıklarında arada halkımız eziliyor. Onların kendi iç sorunları vatandaşı ilgilendirmez. Böyle olduğunda mağdur olan vatandaş oluyor. Onların kendi içindeki kavga bizi ilgilendirmez yalnız bizi ilgilendiren halkımızın mağduriyetidir. Önemli olan şehrin sorunlarının çözülmesidir.