TRABZON’DA TAŞINMASI GÜNDEMDE OLAN SANAYİ SİTELERİ İÇİN BELİRLENEN BÖLGEYE KTÜ’DEN BİLİMSEL UYGUNLUK RAPORU

Küçük Sanayi Sitelerinin, Düzyurt, Gölçayır, Kutlugün ve Çukurçayır Mahalleleri arasındaki 700 dönümlük alana 5 ayrı sitede yaklaşık 1728 bağımsız sanayi işletmesinin taşınması planı Danıştay’a takılmıştı. İstinafa giden mahkeme kararının ardından Büyükşehir Belediyesi KTÜ’den bilimsel rapor istedi. Raporda bölgenin en uygun yer olduğuna işaret edildi.

KASIMOĞLU: YAPILAŞMA MÜMKÜN DEĞİL

Trabzon Şehir Plancıları Odası Başkanı Uğur Kasımoğlu,“O bölgede sanayi alanı yapılamayacağı hatta her hangi bir yapılaşma yapılamayacağına, bölgenin tarım arazisi olarak korunması gerektiği yönünde bir karar verilmişti. Ancak hem Büyükşehir hem de Ortahisar belediyeleri Danıştay’dan çıkmış bir mahkeme kararının bağlayıcılığını gözardı ederek planlama çalışması yürüttüler. İstinafta süreç devam ediyor. Orada yapılaşmanın mümkün olmadığının altını çiziyorum. Sanayi tesisi değil konut alanı, ticaret ve benzeri yapılaşmaların yapılamayacağı karar altındadır. İdareler mahkeme kararlarını çok ciddiye almadıklarından projeler geliştiriyorlar.” dedi.

Ömer Ayar'dan gençlere spor çağrısı: "Şiddete karşı buluşmalıyız" Ömer Ayar'dan gençlere spor çağrısı: "Şiddete karşı buluşmalıyız"

TAŞINACAK YERİ ÇÖZMEDEN TASARIM YARIŞMASI ANLAMSIZ

Kasımoğlu, “Büyükşehir Belediyesi Değirmendere bölgesinde mevcut sanayi alanında da tasarım yarışması yapacak. Ön hazırlıklarını yapıyorlar. Proje yarışmasıyla sanayi bölgesini çözümlemeyi düşünüyorlar. Yaklaşım güzel ve doğru olabilir. Mevcut yerin değil, taşınacak yerin problemini hukuki olarak çözmeden tasarım yarışması yapmanın anlamsız olduğunu söylüyoruz. Kentsel alanda projenin tasarım yarışmasıyla şekillenmesini savunuyoruz. Sanayi sitelerinin taşınacağı yer Büyükşehir Belediyesine göre çözümlenmiş durumda. Düzyurt bölgesine taşıyacaklarını söylüyorlar. Ama ileride hukuki sonuçlar doğuracağını söylüyoruz. Karar mahkemeden dönebilir. Büyükşehir, Karadeniz Teknik Üniversitesinden de rapor istemiş.” diye konuştu.

ŞEN: UYGUNLUK RAPORU VERİLSE DE HUKUKSUZ OLUR

Şehir Plancıları Odası Sekreteri Ercan Şen ise KTÜ’nün hazırlamış olduğu raporun önemli olmadığına işaret ederek “Raporda Düzyurt, Gölçayır alanlarının uygun olduğu belirtilse de bölgede mimari yapı yapılması mümkün değil. Danıştay’ın iki mahkeme kararı var. Raporda o bölge uygun bölge çıksa bile yapılacak imar plan çalışmaları hukuksuz olur. Arkasından tekrar davalar gelir. Süreç kapanmaz ve sonuca ulaşmaz. Umarım raporda doğru tespit olur.” şeklinde belirtti.

PROF. DR. SANCAR: 7-8 UYGUN BÖLGE BELİRLEDİK

KTÜ’de raporu hazırlayan isimlerden biri olan Mimarlar Fakültesi Dekanı Cenap Sancar ise Ortahisar’da coğrafi bilgi sistemiyle yapılan ölçümlere göre 7-8 uygun bölge belirlediklerini açıklayarak “Yerleşmeyi dikkate alarak küçük sanayi alanları 18 yer seçim kriterleri dikkate alarak bütün alanları analiz ettik. 7-8 nokta belirledik. Mevcut yeri ve Büyükşehirin önerilerini almadan analiz ettik. Yeni önerilecek alan olur mu üzerinden çalıştık. Tüm Ortahisar’ı analiz ederek derledik. Yine aynı bölgenin çıktığını söyleyebilirim. Yakın bölge, yerleşime ve sanayiye uygunluk anlamında en uygun yer olarak görüldü. Küçük sanayi site alanları genellikle yüzde 10 eğilim altında olan yerler tercih edilir. Nokta atışı demeyelim ama yakın güzel yerler çıktı.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: RABİA MOLLAOĞLU-KARADENİZ'DE SONNOKTA