Yoğun Kar Yağışı Nedeniyle Trabzon’da Bazı Okullar Tatil Edildi Yoğun Kar Yağışı Nedeniyle Trabzon’da Bazı Okullar Tatil Edildi

Güney Yolda, Ama Dağlık Alanlar Zorlayıcı!

Toplantıda ilk olarak Arsin Organize Sanayi Bölgesi (OSB) üzerine de değerlendirmelerde bulunan Çelebi, bölgedeki arazilerin dağlık yapısından dolayı arsa üretiminin kolay olmadığını ifade etti. Çelebi, “Güney tarafı çok dağlık, buradaki arazilerin sanayiye uygun hale getirilmesi oldukça zor. Ancak üst kısımlarda düz alanlar mevcut ve bu alanlardan 30’un üzerinde parsel çıkabilir. Bu da sanayicilerin ihtiyaçlarını karşılamada faydalı olur” dedi.

Su Ürünleri OSB’si İçin Çevre Dostu Bir Çözüm Arayışı

Trabzon’a kazandırılmak istenen Su Ürünleri İhtisas OSB’si için yapılan çalışmalar hız kazandı. Çelebi, projenin hayata geçirilmesi için uygun yerlerin araştırıldığını belirtti. Ancak, su ürünleri işletmelerinin çevreye verdiği olumsuz etkiler, özellikle suyun ve kokunun yayılması gibi sorunlar, Çelebi’nin dikkat çektiği başlıca noktalar oldu.

Çelebi, “Su ürünleri ihtisas OSB’si için yer arayışımız sürüyor. Bu tür işletmeler, denize su boşaltsalar da organik olduğu için çevreye zararı olmaz, fakat ciddi bir koku sorunu yaratabiliyor. Bu yüzden suyun denize akacağı değil, daha iç kesimlerde yerleşebileceği bir alan seçmemiz gerekiyor. Güney Çevre Yolu Projesi’ni inceledik. Vakfıkebir, Beşikdüzü, Arsin ve Araklı bölgelerinde uygun yerler var. Ancak, en uygun alanların Milli Emlak’a ait olduğunu düşünüyoruz ve bunları takip ediyoruz” dedi.

Yeni OSB’ler, İlçelere İstihdam ve Kalkınma Sağlayacak

Çelebi, Trabzon’da yeni OSB’lerin kurulmasının önemine vurgu yaptı. Özellikle bu projelerin mevcut OSB’lerin dışında kalan ilçelere yapılmasının, bölgesel kalkınma için önemli olduğunu ifade etti. “Su Ürünleri OSB’si ve diğer projelerde amacımız, OSB olmayan ilçelere yatırım yaparak bölgesel kalkınmayı sağlamak” diyen Çelebi, bu stratejinin yerel ekonomiye büyük katkı sunacağına inandığını belirtti.

Beşikdüzü OSB’de 3. Etap İstimlaklar Başladı

Beşikdüzü Organize Sanayi Bölgesi’nde de önemli gelişmeler yaşanıyor. Çelebi, Beşikdüzü OSB’nin 3. Etabı için istimlak çalışmalarının başladığını açıkladı. Bu etapta 15-25 parsel arası yeni arazilerin sanayicilerin kullanımına sunulacağı belirtiliyor. Bu bölge, özellikle su ürünleri sektöründe faaliyet göstermek isteyen firmalar için bir çekim merkezi haline gelmesi bekleniyor. Çelebi, “Beşikdüzü OSB’de balık işleme tesislerine öncelik tanıyacağız. Yatırımcılar burada, acil üretim yapmak isteyen işletmelere yönlendirilecek” diye ekledi.

Su Ürünleri OSB’si: Yerleşimden Daha Önemli Olan Su Kaynağı ve Ulaşım

Yeni OSB için yerleşim yeri kadar, su kaynağı ve ulaşımın kolay olması gerektiğini belirten Çelebi, "Uygun yer bulma noktasında acele etmiyoruz. Çevresel etmenler, özellikle sağlık koruma bandı ve su kaynaklarının yeterliliği bizim için en önemli kriterler" dedi. Su Ürünleri OSB’sinin tamamlanmasıyla, Trabzon’daki su ürünleri sektörüne büyük bir ivme kazandırılacağı, yerel istihdamın artırılacağı ve bölgesel kalkınmanın destekleneceği ifade ediliyor.

Şinik OSB’de Yöresel Ürün Üretimi Artacak

Trabzon’un tarım ve gıda üretim kapasitesini artırmak için de bazı projeler hayata geçiriliyor. Şinik OSB’deki gelişmelere değinen Çelebi, “Şinik OSB’de sağlık koruma bandı ile birlikte yöresel ürünlerin üretimi artacak. Kokulu üzüm gibi özel ürünler, bu bölgedeki zirai üretim alanında yerini alacak” dedi.

Editör: Gözde Üçüncü