Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu’nca düzenlenen Trabzon Turizm Değerlendirme Toplantısı’na katıldı. Toplantıya Başkan Genç’in yanı sıra Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, Komisyon Başkanı ve Trabzon Milletvekili Adil Karaismailoğlu, içerisinde Trabzon milletvekilleri Vehbi Koç ile Yavuz Aydın’ın bulunduğu komisyon üyeleri, AK Parti Trabzon İl Başkanı Sezgin Mumcu, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya, İl Kültür ve Turizm Müdürü Tamer Erdoğan, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Erkut Çelebi ile çok sayıda turizm temsilcisi katıldı.

Belediye Çalışanlarından Burs Kampanyasına 61 Bin Lira Destek
Belediye Çalışanlarından Burs Kampanyasına 61 Bin Lira Destek
İçeriği Görüntüle

SAHİL BANDI MUHTEŞEM OLACAK
Başkan Genç, “Trabzon merkezde büyük önem verdiğimiz projelerden biri de Uzunkum Yaşam Alanıdır. Yaklaşık 750 dönümlük bir alanı kapsayan bu proje, şehrimizin sahil bandını Akyazı’ya kadar uzanacak şekilde planladığımız büyük bir yaşam kuşağının en kritik parçalarındandır. Sizler de bu süreci başından beri yakından takip ediyor, bizlere önemli destekler veriyorsunuz. Bu vesileyle şahsınızda tüm emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Geçtiğimiz hafta da sizin önderliğinizle Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımıza projeyi arz ettik. Bu görüşmenin ardından, 250 dönümlük kısmı yatırım için hazır hale getirilen alanda, Toplu Konut İdaremizle birlikte fiili çalışmalara başlıyoruz. İnşallah bu alan, yalnızca ziyaretçilerin değil, her şeyden önce şehrimizin güzel insanlarının, çocuklarımızın, gençlerimizin ve büyüklerimizin yararlanacağı bir yaşam, eğlence ve sosyal etkileşim merkezi olacaktır. Öte yandan, Ganita bölgemizde “Mendirek Kafe” adıyla yeni bir mekânı da hizmete açtık. Bu alanı yalnızca bir restoran değil, Trabzon’a özgü gastronomik lezzetlerin tanıtıldığı bir Karadeniz mutfağı noktası olarak konumlandırıyoruz. Misafirlerimize şehrimizin kültürel ve damak mirasını tanıtabileceğimiz bir deneyim alanı sunmak istiyoruz. Tüm bu yatırımlar ve projelerle birlikte Trabzon’un doğal ve kültürel güzelliklerini ekonomik değere dönüştürmeyi, hem şehir ekonomisine hem de ülke ekonomisine katkı sağlamayı hedefliyoruz. Bu noktada tanıtım faaliyetleri de hayati bir rol oynuyor. Sayın Valimizin öncülüğünde, Ticaret Odamız, DOKA’mız, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüz, turizm sektöründeki işletmelerimiz ve oteller birliğimizle ortak bir sorumluluk bilinci içerisinde hareket ediyoruz. Çünkü biliyoruz ki, küçük bir hata bile tüm bu değerli çalışmaları ve şehrimizin imajını zedeleyebilir. Bu nedenle, süreci titizlikle yürütüyor, olası suistimallerin önüne geçmek için gerekli tüm tedbirleri alıyoruz” diye konuştu.

KARDEŞLİK BAĞLARIMIZ GÜÇLENİYOR
Başkan Genç, “Yurt dışı tanıtım faaliyetlerimiz kapsamında geçtiğimiz yıl, Türk–Macar Dostluk Yılı vesilesiyle Macaristan’da bir dizi programa katıldık. Zaten kardeş şehir olduğumuz Zigetvar ile bağlarımızı daha da güçlendirdik. Aynı şekilde, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile de her yıl düzenli programlar gerçekleştiriyoruz. Bu yıl başlayan doğrudan uçuşlar sayesinde haftada iki seferle Kıbrıs bağlantımızı da kuvvetlendirdik. Geçtiğimiz ay, ilk çeyrek turizm verileri açıklandığında büyük memnuniyet duyduk. Sunumlarda da ifade edildiği gibi, ilk ziyaretçi gruplarımız arasında Özbekistan vatandaşları yer aldı. Bu da bizim için ayrıca sevindirici bir gelişmeydi. Bu kapsamda Trabzon ve Buhara arasında kardeş şehir protokolü imzaladık. Kardeşlik ilişkilerimizi güçlendirmek adına Buhara’da kapsamlı bir program düzenledik. Sayın Mustafa Dündar Bey’in katkılarıyla otelcilerimiz ve sektör temsilcilerimiz büyük bir özveriyle çalıştı. Belediyemiz Mehter Takımı’mız da bu etkinliğe katılarak kültürel bağlarımızı daha da pekiştirdi. Taşkent, Buhara ve Semerkand’a gerçekleştirdiğimiz ziyaretlerde şehrimize gösterilen yoğun ilgiden büyük memnuniyet duyduk. Programlarımıza değerli büyükelçilerimizin iştirak etmeleri, ziyaretlerimizin verimini ve etkisini daha da artırdı. Bu kapsamda kurduğumuz kardeş şehir ilişkilerinin bir sonucu olarak, 31 Mayıs itibariyle Taşkent – Trabzon arasında doğrudan uçuşlar başlıyor. Aynı şekilde, 16 Haziran 2023’te başlayan Bakü – Trabzon uçuşları, haftada iki seferle başlamıştı. İlk uçuşu karşılamaya şahsen gitmiştim. Şu an bu sefer sayısı dörde, ardından da yediye çıkarıldı. Bu gelişmeleri çok önemsiyoruz. Kardeş şehir uygulamalarıyla birlikte hem karşılıklı ticaretin gelişmesi, hem de diyalog ve ilişkilerin güçlenmesi adına önemli adımlar atıyoruz. Öte yandan, Çin Halk Cumhuriyeti’yle de kardeş şehir ilişkimiz bulunuyor. Geçtiğimiz ay, Genel Sekreterimiz ve bu alanda aktif çalışan değerli çalışma arkadaşımız Murat Çavga Bey’in katılımıyla Çin’de çeşitli temaslarda bulunduk. Yine, Doha’da Sayın Valimizle birlikte önemli bir program gerçekleştirdik. İstanbul’daki Trabzon Dernekler Federasyonu da bu sürece katkı sundu.

DOKA iş birliğiyle yürüttüğümüz programlarda, Doha’da yaşayan vatandaşlarımızla bir araya geldik. 500–600 kişilik geniş katılımlı buluşmaların yanı sıra, daha dar kapsamlı toplantılarda da hemşehrilerimizin yaşadıkları sorunları bizzat dinleme fırsatı bulduk. Ayrıca, yatırımcıları şehrimize davet ettik. Bu kapsamda, arkadaşlarımız Birleşik Arap Emirlikleri’nde düzenlenen turizm fuarına da katıldılar. Tüm bu faaliyetler, şehrimizin uluslararası tanınırlığını artırmak, Türk dünyasıyla bağları güçlendirmek, aynı zamanda ülkemizin 21. yüzyıl vizyonuna uygun politikaları sahada uygulamak adına gerçekleştirdiğimiz stratejik çalışmalardır. Bunun somut örneklerinden biri olarak, Şuşa’yı ziyaret eden ilk belediye başkanı olmanın onurunu yaşadım. İnşallah Şuşa ile de kardeş şehir protokolümüzü hayata geçireceğiz. Bu vesileyle, devletimizin barış eksenli dünya politikalarının yerel düzeydeki bir yansımasını da temsil etme gayretindeyiz. Tüm bu çalışmaların yanında, şehrimizin turizm sektörüyle yurt dışı sektör temsilcileri arasında sürdürülebilir ve güçlü bir iş birliği zemini kurmak önceliklerimiz arasında. Elbette bir belediye başkanı olarak çok sayıda görev ve sorumluluğumuz var. Altyapı, üstyapı, sosyal hizmetler gibi pek çok alanda çalışmalarımız sürüyor. Ancak tüm bunların ötesinde, şehrimizin ekonomisini büyütmek gibi hayati bir sorumluluğumuz olduğunu da unutmuyoruz. Bu bağlamda bir örnek vermek isterim: Trabzon, aynı zamanda bir tarım şehridir. 2023 yılında fındık üretiminden elde ettiğimiz gelir 126 milyon dolar oldu. Ancak aynı yıl turizm gelirimiz 1 milyar 76 milyon dolar olarak gerçekleşti. Elbette tarımı küçümsemiyoruz; aksine güçlendirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Özellikle pandemi döneminde tarımsal üretimin ne kadar kıymetli olduğu bir kez daha görüldü. Ancak yükselen bu turizm trendi, Trabzon’un gelecekteki ekonomik gücünün önemli bir göstergesidir. Bu potansiyeli daha da büyütmek için gayretle çalışıyoruz” dedi.

SEFERBERLİH RUHUYLA ÇALIŞIYORUZ
Başkan Genç, “Sayın Valimiz başta olmak üzere, Sayın Bakanlarımız, milletvekillerimiz, il başkanımız, belediye başkanlarımız ve tüm sektör paydaşlarımızla birlikte büyük bir seferberlik ruhuyla hareket ediyoruz. Önümüzdeki süreçte esnaflarımızla bir araya gelerek bilinci daha da artırmayı, sektörün sorunlarını dinlemeyi ve çözüm üretmeyi sürdüreceğiz. Bu doğrultuda kendimizi sorumlu ve görevli hissediyoruz. Turizm potansiyeli her geçen gün artan Trabzon’umuzda, Türkiye Büyük Millet Meclisi Turizm Komisyonu’nu ve kıymetli komisyon üyelerini ağırlamaktan büyük memnuniyet duyuyorum. Toplantılarınızı şehrimizde gerçekleştirmeniz bizler için büyük bir onur kaynağıdır. Bu toplantıların sonucunda hazırlanacak raporlar, yapılacak mevzuat düzenlemeleri ve alınacak kararların hem şehrimize hem de ülkemize katkı sunacağına yürekten inanıyorum. Katkılarınız için sizlere, kıymetli heyetinize, bakanlık yetkililerimize, paydaş kurum temsilcilerimize ve tüm misafirlerimize en içten teşekkürlerimi sunuyorum” ifadelerini kullandı.

Kaynak: TRABZON BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ