Kariyer olarak zirveye çıkmış; Vali Yardımcılığı, Turizm İl Müdürlüğü, Belediye Başkanlığı, İl Başkanlığı, CHP Genel Başkan Yardımcılığı, Milletvekili görevlerini üstlenmiştir. 

Sevgide, saygıda ise Trabzonlular için fenomen olmuş isimdir Mehmet Volkan Canalioğlu. 

Yanında çalışmış biri olarak kendisinden çok şey öğrenmiş, öğrenmeye devam eden biriyim. Sadece ben değil CHP Milletvekili Ahmet Kaya, CHP eski İl Başkanlarından rahmetli Yavuz Karan, hatta Güzide Uzun da Volkan abinin işaretiyle Trabzon siyasetine katılan isimlerdir.

Volkan abi hakkında çeşitli zamanlarda çeşitli şehir efsaneleri üretilmiştir. İlk efsane 2009 yerel seçimleri yaklaşırken Ak Parti’ye katılacağı yönünde oldu. Dönem milletvekillerinden Faruk Özak beyin, Safiye Seymenoğlu hanımın yakın markajına rağmen Volkan abi CHP diyerek seçime girdi.

Devlet gücüne karşı, Türk siyaset tarihinde zor görülen bir oy artışıyla 2009 yerel seçimini kaybeden Volkan abi, “Mustafa Sarıgül hareketine katılacak.” dedikodusu ile karşı karşıya kaldı. 

Volkan abi yine CHP diyerek 2010 yılında CHP Trabzon İl Başkanı oldu. Takvimler 2021’i gösterirken “Muharrem İnce hareketine katılacak.” kulisleri aldı yürüdü. Volkan abi, “Benim partim var.” diyerek yine CHP dedi. 

Derin ve sığ çevreler her dönem nifak, komplo üretse de Volkan abinin sokaktaki karşılığı hiç bitmedi.

Son girdiği 2014 seçimlerinde 478 bin 552 seçmenin %24,9-114 Bin 707 oyunu alan CHP’li Volkan abi kendi deyimiyle siyasete virgül koydu. Bu rakamlara karşılık Trabzon’da 598 bin 561 seçmenin oy kullandığı 2018 genel seçimlerinde CHP %15,1-77 bin 652 geçerli oy alarak 1 milletvekili çıkardı. 

Hesap makinesiz yapacağımız hesap bize CHP’nin Trabzon’da 120 bin seçmen artışına göre 40 bin oy zarar ettiğini gösteriyor. 57 bin 324 oyun bir milletvekili getirdiği ilde seçmen artışına rağmen kaybedilen 40 bin oy siyasi partiler için ciddi bir kayıp.

Geçmişten günümüze siyasi partiler kişilerle değil ideolojilerle var olmuştur. Strateji ve matematiği kullanamayan siyasi partiler ya tarihin tozlu raflarına kalkmıştır ya da yerinde saymaya mahkûm kalmıştır.