Pehlevan, yaptığı açıklamada TMO’nun ani şekilde piyasaya fındık sürmesinin fındık fiyatlarında yukarı yönlü eğilimi durdurmaya yönelik bir adım olduğunu belirterek, ❝Fındık fiyatında yukarı yönlü bir hareket görülür görülmez, alelacele piyasaya fındık sürülüyor. Bu da üreticiyi değil, büyük oyuncuları memnun etmeye dönük bir politika❞ dedi.
"Devlet de üretici de zarar ediyor"
Pehlevan, TMO’nun bu adımlarının üreticinin zararına sonuçlar doğurduğunu vurguladı:
❝Emeksiz, ganimet gibi gelen fındığı piyasaya sürerek fiyatları kırmayı amaçlıyor. Bu, hem devleti hem de üreticiyi zarara uğratan, ama belli kesimleri memnun eden bilinçli bir adımdır.❞
TMO’nun yıllardır çiftçinin değil, büyük alıcıların çıkarına hareket ettiğini savunan Pehlevan, bu senaryonun her yıl tekrarlandığını ve artık olağan hale geldiğini dile getirdi.
“Fiskobirlik devreye alınmalı” çağrısı
Fındık fiyatlarının istikrarı ve üreticinin korunması için Fiskobirlik’in güçlendirilmesi gerektiğini belirten Pehlevan, ❝Fiskobirlik, 90 yıllık tecrübesiyle kendi tesislerinde işleyip doğrudan ihracat yapabilen bir kurum. TMO’nun piyasaya ürün sürerek fiyatı düşürmesi üreticiyi ağır zarara uğratıyor❞ ifadelerini kullandı.
Fiskobirlik’in stratejik bir aktör olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirten Pehlevan, doğrudan ihracat ve katma değer üretimiyle Türkiye’nin elindeki bu imkânın kullanılmadığını söyledi.
“Fındık stratejik ürün ilan edilmeli”
Fındığın yalnızca ekonomik değil, sosyal boyutları olan bir ürün olduğunun altını çizen Pehlevan, ❝Fındık, Karadeniz insanının geçim kaynağıdır. 123 ilçede, yaklaşık 500 bin çiftçi tarafından üretiliyor. Doğrudan ve dolaylı olarak 5 milyondan fazla kişiyi ilgilendiren bir sektörden bahsediyoruz❞ dedi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne çağrıda bulunan Pehlevan, ❝Fındığı milli ve stratejik ürün olarak tanımlamalıyız❞ diyerek, üreticinin alın terinin karşılığını alması gerektiğini vurguladı.
“TMO üreticiye değil, piyasa aktörlerine çalışıyor”
Pehlevan, TMO’nun satış yaptığı firmaların üreticiye fiyat baskısı uygulayan büyük piyasa aktörleri olduğunu öne sürdü.
❝TMO aldığı fındığı belli bir kârla piyasaya sunuyor ama kazanan üretici olmuyor. Devletin kurumları üretici için değil, fiyat oyunları için kullanılmamalı❞ diye konuştu.
"TBMM göreve!"
Pehlevan son olarak, iktidarı ve muhalefeti ortak hareket etmeye davet etti:
❝TBMM’nin, fındığı milli ürün kapsamına alması artık bir gerekliliktir. Karadeniz’in geleceği bu ürüne bağlı. Bu ürünün kaderi birkaç ihalenin eline bırakılamaz. Üretici uyuyamıyor, fındık için adalet istiyoruz❞ ifadelerini kullandı.