Bir kere şunun altını önemle çizelim..
'Niye Rize aldı, niye Rize öne çıktı, niye Rize'ye verildi' diye bir rahatsızlığımız asla söz konusu olamaz..
Çünkü Trabzon'un, Trabzonlunun bölge illeriyle ve bütün insanlarıyla  et ve tırnak gibi olduğuna, o illerdeki insanların da öyle düşündüğüne hep inanırım..
Tuttuğunu koparan, şehirlerinin yarınlarını düşünen, yatırım alması için büyük mücadeleler içine giren  insanlar nereli olursa olsun 'HELAL OLSUN' derim..
Bu konuda en küçük kompleksimiz olamaz..
Burada söz konusu Rize siyasetinin kendi şehirlerinin yarınlara daha büyük umutlarla bakabilmesi için ağırlığını koyması, Trabzon siyasetinin ise şehrini nasıl sahipsiz duruma düşürdüğünü, nasıl şehrin sorunlarına bakış açısında erozyonlar yaşadığını, nasıl bu konularda yetersiz kaldığını ortaya koymaktır amacım!.
Aynaya bakmaları gerçeğidir..
Aylardır Doğu Karadeniz İhracatcılar Birliği Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan'ın 'Trabzon sahipsiz. Nerede lojistik merkez, nerede Sürmene Çamburnu Tersanesi, nerede yatırım adası' diye isyan ettiği  acı gerçeklerle  Trabzon ne yazık ki baş başa kalmış durumda..
Gazetemizin manşetinde dediğimiz gibi 'TRAZON ÖYLE BİR GOL YEDİ Kİ'
Bu golle kalsa..
Arkası gelecek gibi..
Yani hezimet..
Çünkü duyarlılık yok!..
Bananeci çok!..
Bu şehirde nasıl kişisel ihtiraslarını öne çıkararak kendi dünyalarında, kapalı kapılar ardında 'Trabzonspor yenilsin de yönetim gitsin' mantığı birilerinde hakimse, burada da işte öyle..
Acı ama gerçek, Trabzon bu konuma gelmiş, getirilmiş!..
Neyse konumuza gelelim..
62. Hükümet ile birlikte bölgenin  'ENDÜSTRİ EKONOMİ BÖLGESİ' Rize İyidere olarak belirlenirken, Trabzon'a kurulması birkaç yıldır tartışma gündemine oturan fakat bir türlü hayata geçirilemeyen, son olarak İyidere-Of havzasında kurulması planlanan lojistik merkez de Rize Derepazarı'na gitti!..
Hem Ekonomi Bölgesi hem de lojistik merkez için yatırımlar  62. Hükümet’in 2015 bütçesine konuldu.
Açıkçası bölge illeri önemli hamleler yaparken, Trabzon yerinde saymaya  başladı. Planladığı bütün projeler hayal kırıklığı ile sonuçlandı. Son olarak sürekli  gündemde tutulan 'YATIRIM ADASI'ndan bile ses seda yok..
O da meçhul..
Yarına Allah kerim..
Tarihi İpek Yolu’nun merkezi olarak adlandırılan Doğu  Karadeniz'in lokomotif  şehri  olarak gösterilen, bölge ihracatının merkezi Trabzon, sahipsizlik ve duyarsızlık nedeniyle sessiz ve derinden  bu özelliğini kaybetmeye başladı.
Çünkü kendi içinde sürekli kayıkçı kavgası misali küçük işlerle uğraşan bir şehir gerçeği karşımızda.
Bir düşünün Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki bütün illerin ihracat gelirlerinin toplamından fazla ihracat geliri olan Trabzon, kaybeden şehir konumuna getirildi. Bu şehrin ihracatçıları ilgisizlik, duyarsızlık nedeniyle şehirden kopmaya devam ediyor. Bir önceki yazımda dile getirmiştim. Bölge ihracatçıları artık işlerini Samsun Limanı’ndan görür hale getirildi.
Çünkü bekledikleri, Rusya'da DKİB Başkanı Gürdoğan'ın anlaşmasını bile yaptığı, ihracatçının işlerini kolaylaştıracak  ‘Yeşil Hat’ olarak da adlandırılan ‘Birleştirilmiş Gümrük Hattı’ projesinin izni dahi bir türlü bakanlıktan çıkarılamadı.
Ama kimseden ses seda yok!..

***
Ne yapalım..
Yine sözü Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan'a bırakalım dedik.
Aradım..
-Ekonomi Bölgesi’ni ve lojistik merkezi sordum..
Cevabı anlamlıydı..
-Ne söylersem söyleyeyim. Atı alan Üsküdar'ı geçti. Hükümetin belirlediği 'Ekonomi Bölgesi' projesinde Rize yerini aldı. Lojistik merkezi de Rize'ye gitti. Rize siyaseti, ağırlığını koyduğu gibi işini de iyi takip etti..
-Peki Trabzon neden alamadı?
-Bu soruyu bana değil iktidarı ve muhalefeti ile bu şehrin sorunlarına kafa yormayanlara sorun. Ben konuştukça, bu şehrin sorunlarına sahip çıktıkça 'Otur yerinde, niye konuşuyorsun' diyerek günah keçisi haline getirildim. Şimdi çıksın başkaları konuşsun.
-Bu duyarsızlığı neye bağlıyorsunuz?
- Bakın  Trabzon'un içine düştüğü durum içler acısı. Kimsenin sesi çıkmıyor. Trabzon bölge şehri olma özelliğini hızla kaybediyor. Lojistik gitti,  endüstri içerikli Ekonomi Bölgesi gitti. Hadi yatırım adası diyorlar. Yatırım adasından bile hiç ses seda yok. Bir arpa boyu ileri gidilmiyor. O da artık meçhul. Kim takip edecek, kim gündeme getirecek. Acı olan gerçek şu ki Trabzon ağustos böceği, diğer iller karınca konumunda. Konuşan çok, iş yapan yok. Ne yazık ki tarihi İpek Yolu’nun merkezi bu şehir, ağustos böceği severler şehri oldu.

***
Başkan Gürdoğan böyle diyor.
Şu bir gerçek ki DKİB Başkanı Gürdoğan'ın 'AĞUSTOS BÖCEĞİ, KARINCA' örneği son derece isabetli..
Sözün kısası..
Trabzon yan gelip yatarken, bölge illerinin sivil toplum örgütleri, siyasetçileri şehirlerinin yarınları için el ele canla başla çalışıyor..
Helal olsun..
Bu nedenle yazımın başında belirttiğim gibi 'RİZE NİYE ALDI?' diye bir sözümüz asla söz konusu olamaz..
Sorun, Trabzon'un içine düştüğü çıkmazdır. İktidarı, muhalefeti ve sivil toplum örgütleri ile sürüklendiklerivurdumduymazlıktır..
Bu şehrin, kendi adlarına değil, şehirleri adına kavgacı insanlara ihtiyacı var..
AMA YOK!..
Dedik ya..
Trabzon yediği  bu  nizami gollerle kalmayacak..
Gidişat hezimeti gösteriyor..
Trabzon 'imdat' diyor..