Dünyada eşi benzeri görülmeyen bir dolandırıcılık yöntemi sadece ve sadece Türkiye’de var. Hani bende ilk duyduğum da “dünyada tek olduğumuzu” biraz şaşkınlık yaşasam da küçük bir araştırma yapınca sözün gerçek olduğunu öğrendim. Evet; yöntemin adı “Telefon dolandırıcılığı.” İnanılması güç bir o kadarda şaşkınlık verici olsa da, bu duruma Trabzon’da o kadar insanlar düşüyor ki, inanın sayısı her geçen gün artıyor. Herhalde o anda mağdurun basireti bağlanıyor. Geçtiğimiz hafta Trabzon Asayiş Şube Müdürlüğü’ne gelen bir hadiseyi sizlerle paylaşmak isterim.
“Kahramanmaraş Caddesi’nde elinde telefon ile panik halinde yürüyen kadını gören Güven Timleri takibe başlar. Sokakta yağmur vardır, tabir yerinde ise gök delinmiştir. Polisler, kadının telaşından bir sorun olduğunu fark ederler lakin müdahale edecek herhangi bir bulgu ellerinde yoktur. Kadın caddenin sağ kaldırımından öyle alel acele yürümektedir ki, etrafından geçmekte olan diğer vatandaşlara çarpar. Polisler ise onu gözden kaçırmamak için aynı telaşı yaşamaya başlarlar. Telefon ile konuşan kadın bir anda Cumhuriyet Caddesi’nde karşıya geçmek için yola atılır. Korna ve sürücülerin tepkisine aldırış etmeden soluğu karşı tarafta alır.
Kendisini takip eden polisler onu gözden kaçırır. Güven Timleri önlerinden geçen belediye otobüsünün ardından kadının olmadığını fark ederler ve etrafa bakınırılar. Bu sırada polislerden biri “Merkez Postaneye bakalım” diye arkadaşını uyarır.
Giderler ki, az önce deli gibi takip ettikleri kadının Postanenin ATM’sinde para yatırmaya çalıştığını fark ederler. Kadının yanında soluğu alırlar.
“Bir dakika hanımefendi ne yapıyorsunuz?”
 “Para yatırıyorum.”
“Kime?”
“Örgüte destek verdiğim söyleniyor. Bu yalanı ispatlamaya çalışıyorum. Şu an Savcılıktan arıyorlar.”
Polisler kadına durumun böyle olmadığını ve dolandırılmaya çalıştığını aktarmaya başlıyor. Az önce telefonda hiç tanımadığı bir adamın hesabın para yatırırken tereddüt etmeyen mağdur şimdi sivil polislere;
“Ben sizin polis olduğunuzu nereden anlayacağım?” sorusunu soruyor. Polislerden biri kimliğini gösteriyor ve kadın güçlükle ikna ediyor ve kadının 20 bin TL’si kurtarılıyor.
Trabzon’da yaşanan bu hikaye gibi Türkiye’de her gün binlercesi yaşanıyor. Asayiş Daire Başkanlığı’ndan alınan bilgilere göre yurt genelinde günde bin 500 kişi telefon dolandırıcılarının mağduru oluyor. Emniyet Genel Müdürlüğü bu durumun önüne geçe bilmek için türlü türlü yöntemler deniyor. Lakin sonuç yok. Sonuç alınmamasının da tek bir nedeni var.
İnsanlarımız..
Trabzon İl Emniyet Müdürlüğü Kahramanmaraş Caddesi’ne sadece bu işler ile ilgilenecek güven tim adı altında içlerinde rütbeli ve baş polislerden oluşan 19 personelini görevlendirdi. Bu polislerin tek yaptıkları bankaların önlerinde durarak telaşlı bir şekilde telefon konuşması yapan kişileri takip ederek nereye para yatırdıklarını öğrenmek. Hatta bu konu kapsamında bankalardan da yardım istenmiş ve güvenlik görevlilerinin bu tür şüpheli telefon görüşmeleri yapıldığını hissettikleri anda kendilerine haber vermelerini yönünde ricada bulunuldu.
Banka görevlileri ile güven timleri arasında mesajlaşma grubu bile oluşturulmuş. Uzmanlar son olarak uyarıyor ve bende sizlere uyarıyı buradan yineliyorum değerli okurlar. Telefondan sizi gerçekten ailenizden biride arasa teyit etmeden para transferi gerçekleştirmeyin. Hele hiç tanımadığınız kişilere para yatırmayın. Polis, Asker ve Savcı sizden para istemez..
Bizden uyarması yoksa bir sonra ki yazımızın konusu sizler olursunuz..