Konumuz görev tanımı, üste başlıkta görüldüğü gibi Milli Eğitim Müdürlüğünü ele alalım biraz.
Türk Dil Kurumu’nun sözlüklerine göre Milli: Milletle ilğili, Millete özgü. Eğitim ise: Bir bilim dalında veya sanat kolunda yetiştirme geliştirme ve eğitme işi. Müdürlük ise: İdare eden, yöneten. Üçünü bir araya topladığımızda Milli Eğitim Müdürü oluyor. Olur almasına da bu işler Trabzon’ da pekte öyle olmuyor. Milletle ilgili konuları, yetiştirme ve geliştirmeden uzak bir yönetim sistemine sahibiz bu şehirde.
Son zamanlarda karma karışık bir sistem vatandaşın kafasını allak bullak etmiş vaziyette. O okulu buraya, bu okulu şuraya. Sanki dana oynuyorsunuz. Sosyal Bilimler Lisesi. Çokta kaliteli bir okul. YİBO boş kalmasın tabii ama, Esiroğlu’ nda ne işi var. Şimdi o okulda okuyan bir öğrenci “Cumhuriyet Savcısı nasıl olur, ne yapar” konulu dersini adliyeye giderek araştırıp hocasına teslim ederken, bunu şimdi nasıl yapacak.
Sağlıklı şartlarda eğitime ihtiyaçları var deniliyor. Bence bunu diyenlerin sağlıklı zihinlere ihtiyaçları var. Var ki, uykuları kaçmasın mışıl mışıl uyusunlar. Çünki dertleri uyumak iş yapmak değil.
Hadi geçelim Sosyal Bilimler Lisesi’ni. Soğuksu İlköğretim okuluna gelelim. Soğuksu havzasının, içerisinde yaklaşık 25 bin nüfus yaşıyor. Ellerinde fazla olması gerekirken bir tane okulları da bizim uyuyan güzel tarafından İmam Hatip Lisesi’ne çevirdi. Ve bu büyük marifet sonunu şehrin muhtelif yerlerine “Soğuksu’ya İmam Hatip Lisesi yaptık” diye afişler asıldı. İmam hatibe karşı değiliz, onlarsız olmaz.
Şirin görünmek için, sanki başarı dozunuz ne kadar çok imam hatip okulu açmanıza endeskli gibi davranmanın alemi yok. Bu şehrin geleceğiyle oynayamazsınız. Bakın nekadar da “artık açıklanmayacak” dense de üniversite sınavı sıralamamız açığa çıktı.
Geçen sene 38. sıradaydık, bu sene 40 sıraya geriledik. Keyfinize göre yer değiştirmelerle korkarım 40.’dan 50’lilere düşüreceksiniz Trabzon’u. Sporda, turizmde, sanatta lider şehirlerle yarışan Trabzon eğitimde niye 40. sıralara geriler.