SEÇİME GİRECEK PARTİLER BELLİ OLDU

Yerel seçime girme yeterliliğine sahip partiler açıklandı. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener, seçime girme yeterliliğine sahip partileri açıkladı. Ahmet Yener yaptığı açıklamada, 36 siyasi partinin yerel seçime girme hakkına sahip olduğunun tespit edildiğini duyurdu. Seçime girme hakkını elde eden partiler şu şekilde; Adalet Birlik Partisi, Adalet Partisi, Adalet ve Kalkınma Partisi, Anadolu Birliği Partisi, Anavatan Partisi, Aydınlık Demokrasi Partisi, Bağımsız Türkiye Partisi, Büyük Birlik Partisi, Büyük Türkiye Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Demokrasi ve Atılım Partisi, Demokratik Sol Parti, Demokrat Parti, Emek Partisi, Gelecek Partisi, Genç Parti, Güç Birliği Partisi, Hak ve Özgürlükler Partisi, Halkın Kurtuluşu Partisi, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi, Hür Dava Partisi, İYİ Parti, Memleket Partisi, Millet Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi, Milli Yol Partisi, Saadet Partisi, Sol Parti, Türkiye İşçi Partisi, Türkiye Komünist Hareketi, Türkiye Komünist Partisi, Vatan Partisi, Yeniden Refah Partisi, Yenilik Partisi, Yeni Türkiye Partisi, Zafer Partisi.

ÇAYKARALI MUHTARLAR BAKANDAN SÖZ ALDI

Trabzon’un Çaykara ilçesinde görev yapan muhtarlar, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ı makamında ziyaret ederek Çaykara ilçesinin taleplerini ilettiler. Çaykara Muhtarlar Derneği Başkanı Mehmet Öztürk ve Çaykara muhtarlarından oluşan bir ekip, ziyarette Çaykara ilçesi ve mahallelerinde yaşanan elektrik sorunlarına dikkat çekti. Muhtarlar, Bakan Bayraktar’dan; Çaykara ve Uzungöl’e doğal gaz getirmesini ve Çaykara’nın 32 mahallesi için eski elektrik nakil hatlarının ve direklerinin yenilenerek kapalı kablo sistemine geçilmesini talep etti. Bakan Bayraktar, muhtarların taleplerinin çözümü aşamasında ellerinden gelen her türlü gayreti göstereceğinin sözünü verdi.

CİDDİ REKOLTE KAYBI YAŞANABİLİR

Nokta Atış - 13,05,2024 Nokta Atış - 13,05,2024

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıkların 2024 yılı fındık üretimini tehlikeye düşürebileceğini söyledi. Kış mevsimi ortasında bahar havası yaşanmasıyla fındık püskülleri görünmeye başladı. Türkiye’de en fazla fındık üretiminin yapıldığı Ordu’da, hava sıcaklıklarının bu şekilde devam etmesi ve ilerleyen şubat ve mart aylarında yağabilecek karın, zirai don ile birlikte ciddi zararlara ve rekolte kaybına yol açabileceği belirtiliyor. Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, şu anda tehlikeli bir sürece doğru gidildiğini belirterek, “İnşallah bu günlerde kar bekliyoruz. Fındık ağacının ve dallarının yaklaşık 350 ile bin saat arasında soğuklama dönemini yaşaması gerekiyor. O soğuklama dönemi de fındıkta hareketliliğin durduğu bir zaman. O nedenle kar yağarsa fındık dalları, püskülleri, karanfilleri, toprak ve zararlılardan korunması açısından kar örtüsü altında olması olumlu olacaktır. Şu anda kar yağışına ciddi derecede ihtiyaç var.” diye konuştu. Sıcak havalara aldanıp erken uyanan fındık dallarının, şubat ve mart aylarında olabilecek zirai don karşısında tehlike altında olduğunu söyleyen Soydan, Karadeniz Bölgesi’ne şu ana kadar yararlı olacak kadar yağ yağışı olmadığını ifade ederek, “Yüksek kesimlerde az miktar kar yağışı oldu, aksine sıcak hava devam ediyor. Bu sıcak hava nedeniyle fındığın erken uyanmasını ve donrasında zirai don nedeniyle ciddi zararlar ve rekolte kayıplarının olduğunu geçen yıllarda tecrübe ettik.” şeklinde konuştu.