Trabzon tarih sahnesinde Asya’nın Avrupa’ya açılan önemli bir ticaret merkezi olmuştur. Avrupa’dan gelen mallar İran, Hindistan ve Çin’e kadar uzanırdı. Kentin mağazalarında her kültürü yansıtan ürünler sergilenirdi. Doğasının yanında taşıdığı bu kültür zenginliği birçok insanı kendine hayran bırakmıştır. 1916 yılında İtalya’nın Bolonya kentinde doğan bir kız çocuğuna Trebisonda isminin verilmesi bu hayranlık öykülerinden biridir. Trebisonda’nın babası Trabzon ziyaretlerinde kentin doğasına, kültürüne, insanına hayran kalır ve kızına hayran kaldığı bu kentin ismini verir. 

Ne güzel ne anlamlı bir kentte yaşıyoruz değil mi?

Yüzyıllar boyunca ticaretin ve kültürün kalbinin attığı bu şehir kâh Trabzonlular eliyle kâh Trabzonlu olmayanların eliyle katledildi. Son 50 yıl içerisinde kent ticaretiyle, kültürüyle zayıflatıldı. Yaşım ve yaptığım görevler sebebiyle şehrin son 20 yılını çok yakından takip edenlerden biriyim. Siyasi rantlar, çarpık kentleşme, göç ve liyakatsizlik Trabzon’unun baş belası oldu.

Yüz akı olarak sunulan ne varsa yüz karası olmaktan geri durmadı. Alkışlayanlar ise alkışlamayanları “ruh hastası” ilan etti.

Güney Çevre yolu dendi, yapıldı mı? Trabzon-Erzincan demiryolu dendi, yapıldı mı? Lojistik merkez 5 bin kişiye istihdam sağlayacak denildi, yapıldı mı? Gülcemal dendi, yapıldı mı? Hafif raylı sistem denildi, yapıldı mı? Kent trafiği çözülecek denildi, yapıldı mı? Sanayi sitesi taşınarak kent rahatlatılacak denildi, yapıldı mı? Akyazı neydi, ne oldu!

Avni Aker neydi, ne oldu! Boztepe neydi, ne oldu! Çömlekçi kentsel dönüşüm neydi, ne oldu! Katlı otopark neydi, ne oldu! Gülcemal neydi, ne olacak? Faroz neydi, ne olacak? Ganita neydi, ne olacak? Yalıncak neydi, ne olacak? Terminal binası neydi, ne olacak?

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Murat Zorluoğlu atılım içerisinde ve çeşitli projelerle kendini kanıtlamak istiyor. Vizyon koymuş, misyon üstlenmiş görünüyor. O, kalemşörlerin deyimiyle biz ruh hastaları yapılan ve yapılacak işlerin değil Trabzonlunun yararına olacak işlerin alkışlayıcısı olacağız. Halkın yararına yapılacağı söylenen ancak ticari kaygılar güden, kentin nefes almasını engelleyen işlerin yüz akı değil yüz karası olduğunu söylemeye devam edeceğiz. Arkada onlarca örneğini gösterebileceğimiz aslına uygun olmayan işlerin bizi bu derece endişelendirmesi ne kadar anlamsız olabilir ki? Bizi endişelendiren konuları maniple edip yazanlar ise iyi niyetli olmayıp kente ve kenti yönetenlere zarar vermektedir. 

***

Söz verilen; Trabzon-Sürmene Çamburnu Lojistik merkezi ve 5 bin istihdam. Yapılan; Rize- İyidere Lojistik merkezi ve 8 bin istihdam. Bu işe en çok sevinen; Trabzon’a özel uçakla gelen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nu hava alanında karşılayan ve hürmetlerini sunan Trabzon AK Parti İl Başkanı Sezgin Mumcu.