Dardenne Kardeşlerin hümanist filmleri, adaletsizliklerle ve sinizmle bezeli bir dünyanın sinemasal panzehiri gibi taze, diriltici bir etkiye sahip. Başarılarla dolu kariyerlerini, işçi sınıfının sorunlarını ve toplumsal önyargıları anlatmaya adamış, Belçika doğumlu iki kardeş, sinemasal alanda daha az temsil edilmiş toplulukların sesi oldular her daim. Bunu yaparken, İtalyan Yeni Gerçekçiliğinin karakterlere yaklaşma biçimi ve temaları onlara yol gösterdi.

Bu özel gösterimde, Dardenneleri günümüz sinemasının toplumsal bilinç anlamında en çok öne çıkan isimleri arasına sokan modern ahlak öyküleri, çağın politik dertlerine odaklanan meseleler yer alıyor. Marion Cotillard gibi büyük yıldızlardan Arta Dobroshi ve Idir Ben Addi gibi ismini yeni duyuran oyunculara pek çok olağanüstü performansa bizi tanık eden bu filmler, adaletsizliklere ve kayıplara odaklanırken, bir yandan da umudun varlığını derinden hissettiriyor. Göç, ırkçılık, ekonomik eşitsizlikler gibi meseleleri ele alan filmlerinde, karakterlerin çarpıp durduğu duvarları anlatan Dardenneler, onların buradan çıkış imkânına dair de hep bir kapıyı açık bırakıyor. Aralanan bu kapıdan gözüken umut ışığı, insani bir bağ ihtiyacına, birbirine temas eden insanlara karşılık geliyor genelde. Karakterlerine sempatiyle yaklaşsalar da hiçbir zaman onlara tepeden bakmayan Dardenneler, hikâyelerinin kalbinde insani olanı gözden hiç kaçırmıyor ve bizden de aynısını bekliyor. (Kaynak – Mubi)

Söz

Yönetmen: Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne

Senarist: Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne

Oyuncular: Jean-Michel Balthazar, Jérémie Renier, Olivier Gourmet

Orijinal adı: La Promesse

Dardenne kardeşlerin 1996 yapımı filminde, ülkeye kaçak soktuğu göçmenleri karın tokluğuna inşaatta çalıştıran Roger'nin sık sık dövdüğü 15 yaşında Igor adlı bir oğlu vardır. Her şeye rağmen babasına bağlı bir gençtir, ama ne yazık ki bildiği her şeyi ondan öğrenmiştir: Çalmayı, yalancılığı ve başkalarına eziyeti. Günün birinde Roger'nin inşaatında çalışan bir işçinin iskeleden düşüp ölmesiyle Igor'un tüm hayatı alt üst olacaktır.

Projenin aldığı ödüller

ABD Ulusal Film Eleştirmenleri Derneği En İyi Yabancı Film Ödülü

Los Angeles Film Eleştirmenleri Birliği Yabancı Dilde En İyi Film Ödülü

Dardenne Kardeşlerin diğer filmleri; Rosetta, Oğul, Lorna’nın Sessizliği, Bisikletli Çocuk, İki Gün Bir Gece, Meçhul Kız, Genç Ahmet

***

Çatlak

Yönetmen: Fikret Reyhan

Senarist: Fikret Reyhan

Oyuncular: Hakan Salınmış, Hakan Emre Ünal, Tuğçe Yolcu

Fatih, İngiltere'de çalışırken maddi olarak sıkıntıya düşünce, kendisi gibi göçmen olan arkadaşı Ayhan'dan borç alır. Ancak Fatih, aldığı yüksek miktardaki borcu bir türlü ödeyemez. Bu durum üzerine Ayhan bir gün Fatih ve ailesinin evine ziyarete gider ve verdiği parayı geri ister. Bu borç, çoğu aynı apartmanda yaşamını sürdüren ailenin bireylerinin, bir mangal akşamında bir araya gelmesine neden olur. Film, 2020 Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin Ulusal Yarışma seçkisinde yer almaktadır.

Projenin aldığı ödüller

Altın Portakal Ulusal Film Yarışması En İyi Kadın Oyuncu Ödülü – Elif Ürse

Altın Portakal Dr. Avni Tolunay Jüri Özel Ödülü – Fikret Reyhan

***

Uzun Zaman Önce

Yönetmen: Cihan Sağlam

Senarist: Cihan Sağlam

Oyuncular: Onur Dikmen, Serdar Orçin, Reha Özcan

Uzun Zaman Önce, bir cinayet işleyen iki kardeşin hayatına odaklanıyor. Genç bir adam olan Ahmet'in, yaşadığı kasabada kuaför dükkanı işleten karısı Sevgi ile sıradan bir hayatı vardır. Çiftin evliliklerinin üzerinde bir süredir kara bulutlar dolaşmaktadır. Ahmet, eşi ile arasındaki sorunun başka bir adamdan kaynaklandığını düşünmektedir. Karsının kendisini aldattığından şüphelenen Ahmet'in bu düşüncesi, kasabaya bir yabancının gelmesi ile iyice artar. Ahmet'in kardeşi olan Mehmet'in hayatı, bir gece yarısı köhne bir gaz istasyonunda bulunduğu sırada aldığı telefonla alt üst olur. Telefonun ucunda kardeşi Ahmet vardır ve kendisinden yardım istemektedir. Kardeşine yardım etmekten başka çaresi olmayan Mehmet, vakit kaybetmeden kardeşinin yanına gider. Bir araya gelen iki adam, kendilerini işledikleri cinayetin ortasında bulur.

Projenin aldığı ödüller

26. Uluslararası Adana Film Festivali En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Serdar Orçin

7. Boğaziçi Film Festivali En İyi Kadın Oyuncu Nihan Okutucu

***

Paris'te Bahar

Yönetmen: Suzanne Lindon

Senarist: Suzanne Lindon

Oyuncular: Suzanne Lindon, Arnaud Valois, Florence Viala

Orijinal adı: Seize Printemps

Paris'te Bahar, hayatı yaşıtları gibi yaşamakta zorlanan 16 yaşındaki Suzanne'ın hayatına odaklanıyor. On altı yaşında bir genç olan Suzanne, yaşıtlarından oldukça sıkılmaktadır. Okuluna gitmek için her gün bir tiyatronun önünden geçmek zorunda kalan Suzanne, bu sayede ondan oldukça büyük olan bir adam ile tanışır. Adamı bir türlü aklından çıkaramayan Suzanne, yaşadıkları sıkıntıdan onun sayesinde kurtulur ve ikisi birbirine âşık olur. Yaşıtlarına göre bambaşka bir hayat yaşayan Suzanne, bir daha geri dönemeyeceği bu zamanları kaçırmakta mıdır?

***

İç Güvenlik

Yönetmen: Christian Petzold

Senarist Harun: Farocki, Christian Petzold

Oyuncular: Julia Hummer, Barbara Auer, Richy Müller

Orijinal adı: Die Innere Sicherheit

Jeanne, başları 15 yıldır polisle dertte olan Clara ile Hans'ın kızıdır. Ailesi Portekiz'de yaşamakta ve Avrupa'yı terk ederek Brezilya'ya taşınmayı planlamaktadır. Ancak sahip oldukları tüm parayı çaldıran aile Almanya'ya geri dönüp kendileri gibi terörist hareketin üyeleri olan arkadaşları aracılığıyla yeni kaynaklar bulmaya çalışırlar. Aile, Heinrich adında bir gencin yardımlarıyla terk edilmiş bir eve sığınır. Heinrich ilk görüşte Jeanne'a aşık olmuştur. Jeanne'nın ailesi maddi yardım bulmaya çalışırken Jeanne ilk kez normal bir hayat sürmenin ne anlama geldiğini keşfedecektir.