Trabzon Cumhuriyet Başsavcısı Sedat Çelik’ten 2024 Adli Değerlendirmesi: Aile İçi Şiddet ve Adli Süreçler Üzerine Önemli Açıklamalar
Trabzon Cumhuriyet Başsavcısı Sedat Çelik, 2024 yılının adli süreçlerine dair önemli açıklamalarda bulunarak Trabzon Adliyesi’nde düzenlediği basın toplantısında şu bilgileri paylaştı: Başsavcı Çelik, 2024 yılına yönelik hedeflerin arasında, adli süreçlerde daha fazla bilgilendirme yapmak ve özellikle dolandırıcılık gibi suçlarla ilgili vatandaşları uyarmak olduğunu belirtti. Çelik, Trabzon Adliyesi’nde 560 kişinin görev yaptığını ve özellikle mağdurlara yönelik hizmetlerin artırıldığını vurguladı.
Mağdur Hizmetleri Müdürlüğü'nde 337 Dosya İşlemde
Trabzon Adliyesi, Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlüğü ile mağdurlara büyük destek sağlamaktadır. Bu yıl içinde 337 dosya açıldığı ve 268 mağdurun ifadelerinin Adli Görüşme Odası (AGO) üzerinden alındığı belirtilmiştir. Bu odalar, cinsel suç mağdurları, kadınlar ve çocuklar için ayrı bir güvenli alan sunarak, mağdurların adli süreçlerde daha az mağduriyet yaşamasına olanak sağlamaktadır.
Çocuk Teslimi ve Kişisel İlişki İşlemleri
2024 yılı itibarıyla Trabzon Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlüğü, çocuk teslimi ve kişisel ilişki kurulmasına ilişkin işlemleri yürütmektedir. 2024 yılı boyunca 67 dosya üzerinden 3 çocuk teslimi ve 532 kişisel ilişki işlemi gerçekleştirilmiştir. Bu alanda herhangi bir aksaklık yaşanmadığı da belirtildi.
Çocuk İzlem Merkezi’nde 237 Yaş Küçük Mağdur İşlemleri Gerçekleştirildi
Çocukların cinsel istismar vakalarına karşı koruma amaçlı kurulan Trabzon Çocuk İzlem Merkezi (ÇİM), geçtiğimiz yıl 237 yaşı küçük mağdurun işlemlerini gerçekleştirmiştir. 2023 yılında bu sayı 283’tü. ÇİM merkezi, kolluk kuvvetleri tarafından yapılan müracaatlarda mağdurlara ifade alırken, uzman psikologlar ve avukatlar eşliğinde işlemleri sürdürüyor.
Trabzon Adliyesi’nde 70 Bin Dosya
2024 yılı içerisinde toplam 70 bin 815 dosya ile çalışan Trabzon Adliyesi, 44 bin 411 yeni dosya kabul etti. Bu dosyalardan 44 bin 928'inin karar yazılarak işleme alındığı, yıl sonunda ise 25 bin 887 derdest dosyanın kaldığı aktarıldı.
Aile İçi Şiddet Vakalarında Büyük Düşüş
Trabzon’da 2023 yılına göre 2024 yılında aile içi şiddet vakalarında önemli bir azalma yaşandı. 2023 yılında 1016 olan aile içi şiddet vakası, 2024 yılında 684’e düştü. Bu düşüşün en büyük nedenlerinden birinin, Bakanlıkların, STK’ların ve toplumsal eğitim çalışmalarının etkisi olduğunu belirten Başsavcı Çelik, bu konuda uygulamalara taviz verilmeden devam edildiğinin altını çizdi.




