Şehirleri yaşatan, diğerlerinden ayıran ve onlara karakter yükleyip kimlik kazandıran “hafızalarıdır.”

Evet, şehirlerin de hafızası vardır ve hafızaları oranında ölümsüz ve cazibeli kalırlar. Şehrin insanları, bir taraftan bu hafızadan beslenirlerken diğer taraftan yapıp eyledikleriyle de hafızayı beslerler. O halde; şehrin kurumlarının, merkezi yönetimin ve insanının hafızayı korumak ve gelecek nesillere aktarmak gibi tarihi ve vicdani bir sorumluluğu vardır. 

Bir şehrin tarihi, sokakları, çarşıları, pazarları, İbadethaneleri, kıraathaneleri, parkları, mezarlıkları, türküleri, folklorü, sanatçıları, bilim insanları, tarihten süzülüp gelen yapıları ve benzeri sosyo kültürel mirası; o şehrin, hafızanın temel taşlarını oluşturur.

Aynılaştırmadan yaşatmak ve özgünlüğünü korumak şehrin hafızasına sahip çıkmanın ön şartıdır. Ne yazık ki şehrimize sahip çıkamadık, değerlerini bir bir yok ettik; tarihi binalarımızdan, Meydan Park’a, Ortahisar Park’ından Ganita’ya, Arnavut kaldırımlı sokaklarımızdan Avni Aker’e.

Yaşatamadığımız daha nice değerler.

Diğer taraftan hafızası zarar görmesin diye iki asırdır çivi çakılmayan Roma şehrinin turizm cazibesini hayretle izliyoruz.

Hafızasını allak bullak ettiğimiz bu tarihi şehir, başka şehirlere öykünme noktasında olmamalıydı.

***

Trabzonspor; bu şehrin hafızasını oluşturan önemli kurumlardan biridir. Avni Aker’in kaybına rağmen; o, varlığını korumayı başarmıştır.

Elde edilen şampiyonluklar, bir Anadolu devrimidir şüphesiz. Yol açmış, ışık olmuştur.

Yılardan beri şampiyon olamadan gücünü ve büyüsünü arttırarak sürdürmeyi başaran Trabzonspor, bu anlamda da bir tarih yazmıştır. Şampiyon olamadan sürdürülen bu başarı, birçoklarına göre şaşırtıcı, bize göreyse övgüye değerdir.  Bu alanda emeği geçen herkese minnettarız.

Ayrıca bilinmelidir ki Trabzonspor’un başarısının evrensel etkileri ve rol model olma özelliği vardır. Artık şampiyonluk zamanıdır; üstelik o senenin bu sene olma ihtimali çok yüksektir.

***

“Fırtına” adlı şiirimi, yükselen fırtınaya ve şehrimizin futbol hafızasına katkısı olur düşüncesiyle paylaşıyorum.

                      

         FIRTINA

Futbolun sahaları,

Trabzon sokakları.

Öncüler tarih yazmış,

Yazılacak tekrarı.

Avni Aker tarihtir

Silinmeyen bellektir.

Hiç kimse unutmamış,

Kupalara adrestir.

Faroz’dan Ganita’ya,

Yol akar Akyazı’ya.

Kollar havaya kalkmış,

Dik horon oynamaya.

Bu halkın coşkusu var,

Liderlik dokusu var.

Taraftarlar inanmış,

Şahlanma vurgusu var.

Karardı Karadeniz,

Fırtınayı izleriz.

Uşaklar ava çıkmış,

Şampiyonluk bekleriz.

Dere tepe tanıktır,

Çoluk çocuk aşıktır.

Adına sevdalanmış,

Gönülleri yatıştır.