Market raflarında gördüğümüz birçok gıdada vücudumuza zarar verebilecek birçok katkı maddesi bulunuyor. Gıdaların üzerinde, “Hiçbir koruyucu madde içermez.” yazısı, “Hiçbir katkı maddesi yoktur.” anlamına gelmiyor. Her yıl binin üzerinde yeni kimyasal katkı maddesi gıda sektöründe, raflarda ve dolayısıyla bedenimizde yer alıyor. Katkı maddelerinin çoğu ambalajlarda olabildiğince küçük yazılarla ve zor okunabilecek şekilde belirtiliyor. Bu katkı maddelerinin nerdeyse hepsi sağlığa zararlı ama bazıları diğerlerinden çok daha zararlı. Bu çok zararlı maddelerden başlıcalarını bilmekte fayda var.

1-Aspartam (Nutrasweet ve Equal olarak da biliniyor): Aspartam başlangıçta böcek öldürücü olarak üretilmiştir. Nörolojik hastalıklar ve kas hastalıkları başta olmak üzere birçok sistemik hastalığa neden olur. Beynin işleyiş sürecini yavaşlatır, kanseri tetikler. Özellikle zayıflamak için suni tatlandırıcı kullananların bilmesi gereken önemli bir etki de metabolizmayı yavaşlatarak aslında daha fazla yağ birikimine ve daha fazla kilo alımına neden olmasıdır. Binlerce gıdada yer almaktadır.
2-Mısır Şurubu: Kötü kolesterol seviyenizi (LDL) hızla yükseltir ve diyabet hastalığının oluşmasında rol oynar. Kansızlık, kalp hastalıkları, kısırlık ve obeziteye neden olur. Ketçap, krema, kola, gazoz, şekerleme, hazır çorba, çikolata, gofret, puding, hazır kek gibi özellikle çocukların sıkça tükettikleri gıda değeri olmayan besinlerde bolca kullanılır.
3-Monosodyum Glutamat (MSG) ya da E621: Lezzet arttırıcı bir maddedir. Yol açtığı hastalıkları şöyle sıralayabiliriz: Merkezi sinir sistemi tahribatı ve buna bağlı olarak Alzheimer, Parkinson gibi birçok nörolojik hastalığa, göz hastalıklarına, başta diyabet olmak üzere birçok endokrin hastalığa, böbrek ve karaciğer harabiyetine neden olur. Piyasada tüm cipslerde MSG var. Hazır çorbalarda, hazır soslarda, hazır gıdaların hemen hepsinde, gofretlerde, bazı katı yağlarda yaygın olarak kullanılıyor. Etiketlerde glutamin, glutamat, MSG ve monosodyum glutamat olarak yer alan bu madde, tatlı-tuzlu her türlü yiyeceğin lezzetini arttırdığı için gıda üreticileri tarafından bolca kullanılıyor. Tehlikeleri halk tarafından bilinmeye başladığından beri bazı üreticiler etikette E621 yazarak gerçeği saklama yoluna gidiyor maalesef.
4-Trans Yağ: Kötü kolesterol (LDL) seviyesini yükseltir. Kalp krizi ve inme riskini ciddi ölçüde arttırır. Trans yağlar bağışıklık sistemini zayıflatır, diyabet riskini arttırır. Karaciğeri tahrip eder, üreme sistemini etkiler. Trans yağlar sürülebilir kahvaltılık yağlarda, margarinlerde, hazır hayvansal gıdalarda, kızartılmış gıdalarda, fırıncılık ve pastacılık ürünlerinde, tart, pasta, bisküvi, pizza hamuru, kek, çikolata, gofret, cips, salata sosları, kraker, tatlılar ve birçok fırınlanmış yiyecekte bulunur. Gıda etiketlerinde “hidrojenize yağ” içerdiği belirtiliyorsa bunun anlamı trans yağ içerdiğidir.
5-Gıda Boyaları (yapay gıda renklendiricileri): Çocuklarda davranış bozukluklarına ve önemli ölçüde IQ seviyesinin düşmesine yol açıyor. Hazır gıdalarda bol bol kullanılıyor. Sayıları o kadar çok ki her birinin zararlarını burada yazmaya sayfalar yetmez.
6-Sodyum Sülfit: Etiketlerde E250 koduyla yer alan raf ömrü uzatıcı koruyucu madde işlenmiş et ürünlerinin (şarküteri) vazgeçilmezi. Özellikle çocukların bolca tükettiği tost, pizza gibi ürünlerde kullanılan sosis, salam, sucuk, pastırma gibi işlenmiş etlerde bulunur. Hazır baharat ve köfte karışımlarında da bulunur. Pankreas kanseri ve lösemi riskini arttırıyor. Başta kolon kanseri olmak üzere her çeşit kanseri tetikliyor. Çocuklarda beyin tümörü oluşturduğunu iddia eden yayınlar var.
7-Sodyum Nitrat/ Sodyum Nitrit: Bu raf ömrü uzatıcı koruyucu madde işlenmiş gıdaların bir başka vazgeçilmezi. Değişik kanser türleriyle bağlantısı var. Kullanım alanları ve zararları sodyum sülfit ile benzerlik taşıyor.
8-Bütilat Hidroksi Anizol (BHA) ve Bütilat Hidroksi Toluen (BHT): Bu  maddeler beyninizin sinir ağını etkiliyor, davranış değişikliklerini ve kanseri tetikliyor. Katı ve sıvı yağların bozulmasını, küflenmesini önlemek için kullanılıyor. Tahıl ve tahıl ürünlerinde, sakızlarda, bitkisel yağlarda, patates cipslerinde, tazeliğini muhafaza etmek için bazı paketlenmiş gıda maddelerinde kullanılmaktadır.
Bir hekim olarak insanlarımıza önerim yukarda belirttiğim maddelerin olduğu hiçbir gıdayı kendilerinin ve özellikle çocuklarının beslenmelerinde kullanmamalarıdır.