Tarım politika ve uygulamalarının; Bakanlık ve tarım sektörü paydaşları arasında değerlendirilmesi amacıyla 7 ayrı bölgede düzenlenen bölgesel ortak akıl toplantılarının dördüncüsü 26-27 Şubat tarihleri arasında Trabzon’da yapılacak. Hilton Otel’de gerçekleşecek toplantının ilk gününde kurum müdürleri ile, ikinci günde sivil toplum kuruluşları ile bir araya gelinecek.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Artvinli hemşehrimiz Faruk Çelik'in başkanlığında, iki gün sürecek toplantıların birincisi "Akdeniz Bölgesi Bakanlık Koordinasyon ve Sektörel Ortak Akıl Toplantısı" adı altında Bakanlığa bağlı kurum ve kuruluş müdürlerinin katılımıyla gerçekleştirilmişti.
Trabzon ve bölgenin tarım-hayvancılık alanındaki sorunlarının masaya yatırılacağı toplantı oldukça önemli..
Özellikle ekmek ve et konusunda Trabzon'daki üreticilerin talepleri-beklentileri ve şikayetleri masaya yatırlacak.
Trabzon ekmeğinin ne kadar meşhur olduğunu anlatmaya gerek yok. Hem Fırıncılar Odasını hem de Kasaplar Odası’nın Bakan Çelik'e Trabzon ve bölge üzerinden aktaracakları önemli tespitler olduğunun altını çizmek isterim.
Doğu Karadeniz Bölgesi Artvin, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize ve Trabzon’dan oluşmakta.
Bölgenin toplam nüfusu Türkiye’nin %4.62’sine karşılık gelmekte..
Doğu Karadeniz Bölgesinde tarım, bölgenin fiziksel yapısından dolayı küçük ve dinamik işletmeler üzerine kurulmakta. Kıyıda yaz mevsiminin yağışlı geçmesi tahıl tarımını engelliyor doğal olarak. Bol neme gereksinim duyan tarım ürünler yaygın..
Tarım arazileri parçalı, dar olup genellikle eğimli arazilerdir. Bu durum tarımda makine kullanımını engellemiştir.
Her mevsim yağış alan yapısı ve ılıman iklimi yüzünden, fındık, çay, kivi, mısır gibi yağışı seven ürünler bölgedeki tarımın iskeletini oluşturmakta..
Son yıllarda bölgede ürün çeşitliliğinin arttırılması yoluyla alternatif tarım faaliyetlerinin geliştirilmesi yönünde özel sektör kanalıyla önemli çabalara dikkate değer teşvikler sunulmakta.
Arazi yapısı, işletme büyüklüğü, bitkisel ürün çeşitliliği ve ürün verimliliği açısından dezavantajlı konumuna rağmen Doğu Karadeniz Bölgesi’nin üretimde üstün olduğu alanlar bulunmaktadır.
Bölgede en önemli tarım ürünü fındık gerçeğini göz ardı edemeyiz. Trabzon, Giresun ve Ordu başlıca üretim alanlarıdır. Türkiye toplam üretiminin % 85'i bölgeden karşılanır.
Giresun'dan Gürcistan'a kadar olan kıyı şeridinde ise çay yetiştirilir. Türkiye çay üretiminin %100'ü bu bölgeden karşılanır.
Son yıllarda kivi tarımı yapılmaya başlandı. Bütün kıyı boyunca yetişen tek ürünümüz ise mısır..
Fındık-çay bizim olmazsa olmazımız. Fakat tarımda alternatif arayışlar içinde olmamız gerekir diye düşünüyorum..
Kivi üretimi bu noktada karşılık bulan bir ürün oldu. Kividen elde edilen gelir bölgedeki üreticilerin yüzünü güldürmeye devam ediyor.
Trabzon hurmasını da unutmamak gerek.. Kalp damar sistemi hastalıklarının tedavisinde şifalı olan Trabzon hurması bağışıklık sistemini kuvvetlendirmekte, sindirim sistemi hastalıklarına iyi gelmekte.
Aynı zamanda, günümüzde yaygın olarak görülen kanser hastalıklarından korunmada önemli bir yer tutmaktadır.
Trabzon hurmasının tanıtımında ve üretiminde mutlak suretle çaba göstermeliyiz.
Dünyada Trabzon hurmasının 2 milyon ton civarında üretildiği tahmin edilmekte.
Çin en önemli üretici konumunda bulunurken bunu sırayla Güney Kore, Japonya, Brezilya ve İtalya izlemekte.
Yeni Zelanda, Avustralya ve Şili ise Trabzon hurması üretimine yönelen ülkelerin başında gelmekte.
Ancak Türkiye'de bu meyve 40'ın üzerinde ilde yetiştirilmesine rağmen üretim yıllık 15 bin tonu geçmemekte!