Genç yaşlı birçok insan bir şekilde haritaya ihtiyaç duymaktadır.
Ülkelerin gelişmişliği arttıkça harita kullanım oranı da artmaktadır. Aslında ülkelerin harita kullanımı oranları bir gelişmişlik göstergesidir.

Günümüzde gelişen "Bilgi Teknolojileri" her alanda yoğun olarak kullanılmaktadır. Haritacılık bilgi teknolojisini en çok kullanan, bu teknolojiden olumlu yönde etkilenen ve buna paralel olarak gelişerek büyüyen sektörlerden biridir.
Haritacılar “şapkadan tavşan” çıkaramıyorlar ama, bir navigasyon cihazına, bilmediğiniz adresi yazdığınızda sizi o “BİLİNMEYENE” yönlendiren sistemin en önemli paydaşlarındandır.

Son zamanlarda sıklıkla gündemde olan insansız hava uçakları yönlerini nasıl buluyor?
Ya denizin ortasında ki gemiler?
Korkusuzca dağlarda gezen dağ meraklıları? Sahi; onlar sisli puslu havalarda yönlerini nasıl buluyorlar? Yoksa onlarında arılar gibi bir takım özel yetenekleri mi var?
Tüm sorulan soruların cevabı yukarıda verilmişti... AKILLI HARİTA!
Harita Mühendisleri, “Bilgi Teknolojilerinin” sağladığı imkanlar ile, kağıt haritaları, dijital ortama aktararak, “Ne?, Nerede?, Ne kadar? Nasıl?” sorularına cevap verebilecek seviyeye yükseltiliyorlar. Bize yansıması ise Google Earth, navigasyon sistemleri, GPS.

Bakanımız sayın Erdoğan BAYRAKTAR’ın “Artık her gayrimenkul sahibi, parseline ait bilgiyi, internet üzerinden görebilecek” şeklindeki başarı hikayesi de akıllı haritacılık uygulamasıdır.

Dünyada 1960’lı yıllarda başlayan akıllı haritacılık, Türkiye’de ise 1990' larda akademik çalışmalarda, 2000’li yıllarda ise kamu ve özel sektör çalışmalarına girmiş ve “Coğrafi Bilgi Sistemleri” (CBS) olarak adlandırılmıştır. Belediyelerin sunmuş olduğu Kent Bilgi Sistemleri de bir CBS uygulamasıdır. Bu noktada kurumsallaşma ihtiyacı ortaya çıkmış ve bu amaçla ülkemizde 2-3 yıllık geçmişe sahip CBS Genel Müdürlüğü kurulmuştur.

Konum bilgisine ya da araziye yönelik uygulama yapan meslek disiplinlerinin ortak buluşma noktası olan CBS, dünyanın birçok ülkesinde çocuk ve gençler başta olmak üzere, CBS günleri etkinlikleri ile tüm halka anlatılmakta ve yaygınlaştırmaya çalışılmaktadır.

Toplumun "CBS/Harita kültürünün" gelişmesi amacıyla dünyada uzun yıllardır kutlanan “CBS Günleri” etkinliği Türkiye’de "İLK DEFA" 20 Kasım 2000’de Trabzon’da KTÜ Harita mühendisliğince kutlandı.

Kutlamanın amacı ilkokul, lise ve üniversite öğrencilerine CBS’yi tanıtmak ve sevdirmek. Trabzon’da yanan CBS meşalesi büyüdü ve bugün birçok şehrimizde Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası öncülüğünde her kasım ayında kutlanır hale geldi.

UNESCO, Piri Reis'in tarihi haritasının yapılışının 500. yıl dönümü münasebetiyle 2013 yılını "Piri Reis yılı" ilan etmesi, turizm kenti olmayı hedefleyen güzel Trabzon'umuzun yabancı turistlere sunabileceği, hiç değilse en az iki dilde hazırlanmış "akıllı bir turizm haritası" olmaması ayıbından bizi kurtarmaz.
Herkesin CBS günü kutlu olsun.