Kentler sürekli bir gelişme ve yarış halinde...

Amaç daha yaşanabilir şehirler oluşturmak.
Yaşanabilir şehirler oluşturmak için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan çalışmalar ile “KENTGES Bütünleşik Kentsel Gelişme Stratejisi ve Eylem Planı (2010–2023)” 4 Kasım 2010 tarih ve 27749 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

KENTGES; kentleşme ve imar konularında merkezi ve yerel idareler için bir yol haritasıdır.

KENTGES kentleşmenin yapısal sorunlarının çözümüne, sağlıklı, dengeli ve "yaşanabilir" kentsel gelişmenin sağlanmasına yönelik "ilke", "strateji" ve "eylemleri" ortaya koyan ve bunların uygulama esaslarını belirleyen ve bir eylem programına bağlayan ulusal bir dokümandır. KENTGES; ülkemizin mekânsal planlama, yerleşme ve yapılaşma konularında Cumhuriyetimizin 100. yılı olan 2023 yılını hedef alan bir "kentleşme" ve "imar vizyonudur".
Diğer belediyeler gibi, Trabzon Belediyesi de "KENTGES bütünleşik kentsel gelişme stratejisi ve eylem planı (2010-2023)" hazırlayarak önemli bir işlevsellik sağlamıştır. Söz konusu rapordan (ulaşıma yönelik) vurgulanan bazı başlıklar şunlardır

(Eylem 5.1.2);
(1) "Kentsel ulaşım planları" çevresel, teknik, ekonomi ve toplumsal değerler gözetilerek hazırlanacak ve uygulanacaktır.
(2) "Kentsel ulaşımda" çevre duyarlı, erişebilirliği etkin kılacak, kentsel doku, doğal, tarihi-kültürel varlıkları koruyan, yaya ve hareket kısıtlılığı bulunanları gözeten bütüncül bir yaklaşımla, nazım ve uygulama imar planlarıyla uyumlu ulaşım planlarının hazırlanması gerekmektedir.

Trabzon'da ulaşımda en çok konuşulan konu yeni planlanan ve inşaatı devam eden Yıldızlı kavşak projesi. Proje Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından projelendirilmiş (ancak ortada bir çok proje olduğu söyleniyor) ve ihale edilmiş.
Tahminen 80-100 dönümlük arazinin kamulaştırılacağı düşünülmekte. Bunun da ortalama maliyeti 150-200 milyon TL. Bölge sakinleri baba toprağından ayrılmak istemiyor. Projenin optimum olup olmadığı konusu ayrı bir muamma.
Kamu ve meslek odaları ile konsensüs sağlanmış mı? Mevcut imar planlarıyla uyumlu mu? Kentsel ulaşım planına uygun mu? Kent dokusunu hangi oranda değiştirecek? Ekonomik mi? Çevre duyarlı mı? Tarihi ve kültürel değerleri koruyor mu?

Bütüncül mü?
Bunlar sorular yaşanabilir kentlerin oluşturulması adına KENTGES'de olması gerektiği savunulan konu başlıkları.
Tam burada yukarıda verdiğimiz Trabzon KENTGES eylem planının iki maddesini şimdi tekrar okuyalım. KENTGES’de ifade edilen ve bilimsel açıdan kabul görmüş sürdürülebilir planlama ölçütlerine neden uygulamada uyulmaz? Uyulmayacaksa neden KETGES kapsamında bir nevi plan raporlarına altlık olabilecek eylem raporları hazırlanır?... Bu abesle iştigal değil de nedir?

Yıldızlı "Belediye sınırlarımızın dışında" cevabı mahkemelerde söylenebilir, ama vicdanlarda nasıl yankılanır? O bilinmez.
Unutmadan; siz sormadan biz cevap verelim; "biz şehrimize gelecek yatırımlara ve yapılacak hizmetlere asla karşı değiliz" biz "Ortak Aklı" işletmeden hazırlanan ve geri dönüşümü sosyo- ekonomik açıdan fevkalade zor olacak ve gelecek nesillere sorun taşıyacak hizmetlere karşıyız.