Cennette ekmek var mı anne?

Ekmek bulabilmek için cennete kadar gitmesi gereken üç yaşındaki çocuk, çekiverdi kısa bir süreliğine insanlığın gözleri önündeki perdeyi. O perde tekrar kapanana kadar her sabah rüya gibi gerçeklere uyananların diyarından, her sabah bir kâbustan uyanmış olmayı dileyenlerin diyarına bakıverdi insanlık. Perde tekrar kapanınca bir göz süzmesi vicdanıyla devam etti bıraktığı rüyadan.

Yıllardır her gün yaklaşık olarak 25.000 kişi açlık sebebi ile ölüyor. Maalesef pandemi döneminde bu ölümler yaklaşık olarak 5.000 kişi daha arttı. Her gün yaklaşık olarak 30.000 kişi. Her gün!

Dünyanın kıt kaynakları insanlığı doyurmaya yetmeyince insanlık yeni kaynaklar için Mars’a ulaşmayı başardı. Ancak muhtemelen Mars’ın da kıt kaynakları insanlığı doyurmaya yetmeyecektir.

Yakın zamanda dünyanın saygın iş adamlarından biri, helikopter pistli özel yatını diğer özel yatlarının yanına ekleyince küresel çapta gündeme geldi. Ondan daha saygın bir başka iş adamı da bu olaydan kısa bir süre önce özel uçaklarının sayısı ile gündeme gelmişti. İş adamlarının sınır tanımayan bu saygınlık yarışları sık sık haberlere, belgesellere konu oluyor.

Peki, dünyanın kıt kaynakları?

Dünya üzerinde yaklaşık 900 milyon kişi açlıkla mücadele ediyor. Yani her 9 kişiden biri... Elleri öpülesi birkaç gönüllünün avuç avuç su taşıdığı bu açlık yangını, dinmek bir kenara dursun giderek şiddetlendi. Bu nedenle 2015 yılında Birleşmiş Milletlere üye 193 ülke tarafından “Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları” açıklandı. “2030 yılı itibariyle Sıfır Açlık” sloganı ile bütün dünya, birlikte hareket etme konusunda karar aldı. Ancak bu kararlardan sadece altı yıl sonra bu hedeflere ulaşmanın imkânsız olduğu açıklandı.

Dünyanın kıt kaynakları insan nüfusunun yüzde %11’ini doyuramıyorken %14’ünü ise fazlası ile doyuruyor. 2020 yılında 4 Mart, Dünya Obezite Günü olarak ilan edildi. Gelişmiş bazı ülkelerde her iki kişiden biri aşırı kilolu. Ve sadece Amerika’da fazla kilolarından kurtulmaya çalışanların bir günde harcadığı para yaklaşık 190 milyon dolar.

İşin bir diğer acı tarafı da dünya üzerinde üretilen günlük yemeklerin yaklaşık olarak üçte birinin çöpe atılıyor olması. Bu çöpe atılan yemekler dünya nüfusunun yarısının yemek ihtiyacı demek. Gelişmiş değil sadece gelişmekte olan ülkelerde yaklaşık 150 milyon ton buğday heba oluyor. Kaldı ki bu rakam tüm fakir ülkelerdeki açlığı ortadan kaldırabilecek buğday miktarının altı katı.

Dünyada günlük tüm dünya nüfusunun 1.5 katı kadar yemek üretiliyorken her dört saniyede bir, bir can açlığa bağlı sorunlar yüzden hayata gözlerini yumuyor.

Bu konuyu özetleyen en güzel söz yaklaşık 500 yıl önce SABÂYÎ mahlasıyla beyitler yazan şair Hayreddin’den gelmişti.

Tok olan cümle cihanı tok sanır.

Aç olan âlemde ekmek yok sanır.