Türkiye'de 7'den 70'e en çok yapılan siyaset türüdür; ucuz siyaset…
Ucuz siyaseti yapmayan bazı liderler ise küfür siyaseti yaparak ülkede yaşayan toplumu kutuplaştırma noktasında epey gayret sarfetmektedir. Hiçbir siyasi partiyi inanın ayırmıyorum. Hemen hemen bütün liderler birbirlerine hitap ederken küfür ya da hakaret sözcüğü kullanmadan edemiyor. Toplum ne yapsın.
Aslında siyaset bir düzelse canım ülkemde çok şey düzelecek ama bu gidişle zor.
***
Trabzon’un Beşikdüzü ilçesinde bugünlerde Beşikdüzü Belediye Başkanı Ramis Uzun’a yönelik ağır eleştiriler var. Teleferik, gemidir derken şimdi de belediyeye mali yük getiren bazı araçları satışından dolayı eleştiriliyor.
Başkan Ramis Uzun, Trabzon Köy Hizmetleri 11. Bölge Müdürlüğü’nde Planlama ve Proje Şube Müdürlüğü ve Ordu Köy Hizmetleri İl Müdürlüğü görevlerinde bulundu. Uzun, Trabzon İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği’nde AB ( Avrupa Birliği ) Genel Proje Koordinatörlüğü ve Proje Koordinatörü olarak görevli iken 2009 Yerel Seçimleri'nde aday olmak için görevinden istifa etti.
Bu tecrübeye bakınca kendisine hangi aracın gerekli hangi aracın gerekli olmayacağını bilenlerden en iyi biri diye değerlendirmek lazım değil mi?
Beşikdüzü Belediyesi, kuruma mali açıdan yük olan arızalı ya da çalışmayan 7 adet araç ve 3 adet iş makinesini açık teklif usulü ile satışa çıkarıyor. İhale 1 Şubat 2022 tarihinde yapılacak.
İhale metnini gören MHP Beşikdüzü İlçe Başkanı Bahattin Yılmaz, sosyal medyadan paylaşım yaparak bu satış işlemine itiraz etti.
Bakın neler söyledi: “Geçtiğimiz günlerde MHP Belediye Meclis Üyelerimizin gündeme taşıdığı, Kutluca Mahallesinde kaderine terkedilen Belediye Ekskavatörünün ve yine belediyeye ait farklı araçların satılığa çıkarıldığını üzüntüyle öğrenmiş bulunmaktayız.  Mevcut belediye yönetimi ve sayın belediye başkanı göreve geldiği günden itibaren belediye araç parkımızı iş görmez hale getirmiştir. Milli servet niteliğinde olan bu araçların bir kısmını temsili rakamlarla büyükşehir belediyesine göndermesi, bir kısım araçları da satışa çıkarması, geminin gereksiz olduğunu beyan etmesi ve daha bir çok konuda Beşikdüzü'nün menfaatine adım atmaması belediye yönetiminin basiretsizliğinin ispatıdır. Yeni bir hizmet kazandırmak yerine eskiyi tahrip edip, satmak mevcut belediye yönetiminin siyasi anlayışının bir tezahürüdür. Belediye araç ve gereçleri ilçemiz insanlarının ihtiyaçları karşılamak üzere kullanılmalıdır diyor belediye yönetimini bu yanlıştan dönmeye davet ediyorum. Saygılarımla.”
MHP İlçe Başkanı sizce haklı mı? Yani kullanılmayan araçların satışı yanlış mı? Siz olsanız ne yapardınız? Bir insan kendine lazım olan bir şeyi, daha doğrusu çalışan bir makineyi satar da başkasından ister mi?
Kaldı ki bu birçok belediyenin başvurduğu bir tasarruf yöntemidir.
***
Geçelim işin diğer boyutuna…
Çarşıbaşı’nın MHP’li Belediye Başkanı Mümin Nuhoğlu da belediyeye ait ekonomik ömrünü tamamlamış araçların satışı için iki kez ihaleye çıktı. Biri 10 Mayıs 2021 tarihinde üç araç için diğeri, 6 araç için 28 Aralık 2021 tarihinde.
Bize göre de doğrusunu yaptı.
Ama biz Başkan Nuhoğlu’na ‘Niçin bu araçları çürütüyorsun, niçin satıyorsun?’ diyen birini görmedik.
Ne CHP ne de İYİ Parti bu satışa itiraz etmedi.
***
Gelin size bir hikaye anlatayım…
Yaşanmış bir hikaye.
Bir ilçe belediye kendi partilisi olan bir büyükşehir belediyesinden bir iş makinesi ister. Büyükşehir makineyi geçici görevle gönderir. Bu arada seçim olur o büyükşehir belediyesini başka bir partili kazanır. Haklı olarak envanterinde görünün iş makinesini geri ister. İlçe belediye başkanı iş makenisini geri vermek istemez ve rakip partinin genel başkanından randevu ister. Sorun çözülür ve iş makinesi ilçe belediyesine hibe edilir. Aradan biraz zaman geçtikten sonra ilçe belediyesi o iş makinesini başka bir ilden komşu bir ilçe belediyesine satar.
Bu hikayenin kahramanlarını isimleri rencide olmasın diye yazmıyorum.
Ancak MHP Beşikdüzü İlçe Başkanı eminim bu hikayeyi biliyordur.
Buna da diyecek bir sözü var mıdır acaba?
***
Başta söyledik ya. Siyaset çok ucuzladı. Aslında Türkiye’nin en büyük sorunu.
İnanın o düzelirse çok şey düzelecek.
Eğitim de düzelecek adalet de düzelecek.