Belediye başkanlıkları ve muhtarlıklar kaldırılmalı. 

Yani yerel yönetimlerden siyaset tamamen kaldırılmalıdır. 

İllerde bir vali yardımcısı, ilçelerde ise oluşturulacak olan bir kaymakam yardımcısı veya kaymakamın, gerek bürokratlardan gerekse dışarıdan atayabileceği bir başkan görevi üstlenebilir. Yani belediye başkanlıkları atama ile olmalıdır. Mülki idarenin direk olarak kontrolünde olmalı. Tabiri caiz ise adamın okuma-yazması yok, seçimle gelmiş diye mülki amirin üstünde rol alıyor! 

Neden mi kaldırılmalı? Getirisi-götürüsü ne mi?  Bakalım. 

Öncelikle, bir ülkenin en büyük ihtiyacı olan birlik ve beraberlik sağlanır, toplumsal (sosyal) bölünmüşlük ortadan kalkar. Hele de bizim gibi bir ülkede şu günlerde en çok ihtiyacımız olan da budur. O sebeple en önemlisi toplumda bir birlik sağlanır; bölünme, kutuplaşma, birbirine düşmanlık olmaz.

İkinci önemli husus ise ekonominin üzerinden büyük bir yük kalmış olur. 

Üçüncüsü, toplumu stresten kurtarıp asli sorunlarını çözüme yönelir. 

Dördüncüsü, rüşvet ve kayırmacılık minimize olur, siyasi davranılmaz. Yani hizmet odaklı çalışılır. Vitrine oynayarak; köy yolları çamur, çukur içinde iken, vatandaş bu tarihte evine gidemezken, yollardaki çukurlardan ötürü aracını kırarken, hastası hastaneye geç kalırken, cenazesini evine götüremezken, yol sorunu yüzünden evini yapamazken, bir seçim dönemi beş yılda bir defa bile yolunu bir kez olsun taratamazken şehirde ucube, gereksiz yapılar yapılmaz ve zamansız işlere göstermelik para harcanmaz, şehir süslenmez. Ayranı yoksa içmeye mercedesle gidilmez gezmeye. Ayağında ayakkabısı delikken gidip evine lüks tv alana aptal derler. 

Beşincisi, günümüzde mevcut sosyal medyanın başına adamlarını dikip; hangi seçmen kendi aleyhinde istemediği paylaşım yapıyor diye takip ettirmez! Lideri aleyhinde paylaşım yapan esnafı makamına çağırıp fırçalamaz!

Sağa-sola asılan çeşitli siyasi flamalar ile şehirde kirlilik oluşmaz. 

Muhtarlıklar da ise muhtarların devlete getirmiş olduğu ekonomik yük ortadan kalkar. Her mahalleden, mahallenin nüfusuna göre meclis üyeleri belirlenir. En çok oy alan kişiler belediye meclisine girer ve sorunlar meclis üyeleri ile münazara edilerek tarafsız bir hizmet olur. 

(Mümin Sağlam)